Grøn Genstart i 2024

Januar markerer en frisk start og en ny tid. Efter en sovsetung juletid med brunt og brændt og alle de andre gode sager, stiger lysten til noget andet. Med nytåret er det tid til forventning og fornyelse, tid til at skifte fokus. Nu får vi lyst til grønnere, friskere, sprødere måltider.

Men hvis du er en af dem, der stadig føler sig grøn i det grønne køkken, så inviterer vi dig med på en Grøn Genstart igennem hele januar. Over 31 dage deler vi vores bedste tips til at servere flere grønne og klimavenlige måltider derhjemme. En januar uden løftede pegefingre og afsavn, men i stedet med fornyet energi, nye perspektiver og grønne måltider, der smager vidunderligt.

Lær hvordan du får mættende planteproteiner ind på familiens middagsbord og bliv klog på, hvordan du ved nemme justeringer kan gøre velkendte livretter lidt grønnere, uden at nogen går utilfredse eller sultne fra bordet.

Ugentligt deler vi vores favoritopskrifter med planterigets knasende og saftige råvarer, velsmagende inspiration fra vores garvede kokke, konkurrencer med grønne gevinster, overskuelige madplaner med grøntsager, bælgfrugter, korn, frø og nødder i centrum og ikke mindst hemmeligheden bag den grønne umamismag. Alt sammen, så du selvsikkert kan præsentere familien for smagstætte livretter med grøntsagerne og de grønne proteiner i centrum.

Vi håber, du har lyst til at være med på en Grøn Genstart.

Velbekomme!

  • Grøn genstart

    Jagten på grøn umami

    Den femte grundsmag

    Umami fuldender samen med surt, salt, bittert og sødt det lille, eksklusive selskab af grundsmage, som vi kan opfatte med tungen. Beskrivelserne af umami er typisk mere vævende end de andre grundsmage. Man taler f.eks. om en 'fyldig', sødlig smag, der ikke er det samme som sødt.

    Umami kommer primært fra såkaldte glutamater, som dannes i forbindelse med almindeligt køkkensalt. De råvarer der kan give mest umami, er en del grønne - særligt tomater, majs, kartofler, tang, svampe, bælgfrugter og nødder. Blandt grøntsagerne er modne tomater i en klasse for sig.

    Helt generelt er det de langsomme processer, der giver umami: simren, fermentering, lagring, bagning, tørring og modning er nøgleordene.

  • Grøn genstart

    De gode grønne greb

    Få det bedste ud af grøntsagerne

    Hvis du er blevet lun på de grønnere spisevaner, hvor grøntsagerne fylder godt på tallerkenen, så får du her seks gode tips til, hvordan du bygger et velsmagende, tilfredsstillende og mættende grønt måltid op.

    Find flere grønne opskrifter og tips til vidunderlige, vegetariske måltider i vores kogebøger 'Meyers Grøn Mad' og 'Grønne proteiner'.

    Se mere
  • Grøn genstart

    Råvarer i januar

    Spis efter sæsonen

    Måske er du hoppet ind i 2023 med ønsket om grønnere spisevaner, og da er sæsonens skifte et vigtigt pejlemærke. Det sikrer dig både de råvarer, der er friskest og smager af mest, men du vil også opleve, at fisk, grøntsager og frugter er billigere og sundere, når du vælger efter årstiden.

    I januar står de smukke grønkålsstokke stadig og strutter i køkkenhaven. Under jorden er rødbeder, persillerod og pastinak klar til at blive høstet, og de umamitætte østershatte bruger vi også flittigt af, ligesom vinteræbler- og pærer også hænger på grenene.

  • En grønnere forskel - hele året rundt

    Overblik: sådan arbejder vi med bæredygtighed i Meyers

    I 2021 har vi gjort status og konkretiseret vores indsatser på bæredygtighedsområdet. Det har vi gjort inden for fem overordnede temaer, hvor klima er ét af områderne.

    Resultatet er en omfattende handlingsplan, hvor vi beskriver, hvordan vi arbejder med bæredygtighed i et bredt, holistisk perspektiv og med ambitiøse initiativer i alle led af kæden. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at overgå vores egne bæredygtighedsløfter. Samtidig vil vi samarbejde bredt i håbet at om at kunne bidrage til løsninger, der rækker langt ud over vores egne gryder. Sammen når vi længst.

    Klima er blot en af måderne, vi arbejder med bæredygtighed på. Læs vores samlede overblik i PDF'en her.

    Hent pdf