Tilbage til opskrifter

Kartoffelcurry med indiske Dosa

  • Opskrift på kartoffelcurry med grønkål dosa og æblechutney

I Indien spiser man lige så ofte brød til curries som man spiser ris. Her er det dosa, som er fermenterede linse- og rispandekager. Dosa spises typisk som street food, med et enkelt fyld af f.eks. kartofler og chili, men de er også fænomenale til curry som alternativ til naan eller roti. De er nemme at lave, men de kræver noget tid i form af tre korte steps over tre dage. Kartoffelcurryen er en enkel grundopskrift, hvor du kan variere fyldet. Den bliver ekstra god, hvis du støder din egen garam masala.

Sådan gør du

Kartoffelcurry

Skræl løgene, og blend dem. Steg dem i olie i en gryde ved svag varme i ca. 10 minutter, til de har smidt så meget vand, at de er svundet ind til ca. halvdelen. Tilsæt garam masala, og steg et par minutter under omrøring. Blend de flåede tomater, og hæld dem i gryden sammen med kokosmælk. Krydr med salt, peber og sukker, og lad curryen simre i først 11⁄2 time ved svag varme, med låget på klem, eller evt. ved at sætte gryden i ovnen ved 150°.

Skræl imens kartoflerne, og skær dem i mindre stykker. Skyl grønkålen, og pluk den fra stokken; tag evt. nogle blade fra til at servere rå. Skær kålstokken i mindre stykker. Kom kartofler og kålstok i curryen sam-men med 3-4 dl vand, og lad den koge i yderligere 30 minutter uden låg, el- ler til kartoflerne er helt møre.

Tilsæt fintrevet ingefær de sidste 5 minutter. Tilsæt den plukkede kål, og lad den simre med i 5 minutter, til den er faldet sammen. Smag til med salt.

Dosa

Dagen før sættes linser og ris i blød i koldt vand ved stuetemperatur.

Hæld vandet fra ris og linser – men gem det. Blend ris, linser og tørrede bukkehornsblade sammen med lidt af vandet fra iblødsætningen, til det har en ensartet konsistens som en tyk pandekagedej.

Smag til med lidt salt. Sæt dejen ved stuetemperatur i en plastikbeholder med låg på. Sørg for, at der er rigelig plads i beholderen, så dejen har plads til at hæve.

Lad dejen stå og fermentere i ca. 1 døgn, til den bobler let og smager syrligt. Stil den i køleskabet herefter, indtil du skal bruge den.

Smelt lidt kokosolie på en varm pande – en slip-let pande er klart nemmest at have med at gøre her – hæld dosadej på panden, og vip den rundt, så dejen fordeles præcis som med almindelige pandekager.

Vend pandekagen efter et par minutter, når den har fået en gylden skorpe. Steg pandekagen gylden på den anden side, og fortsæt med resten af dejen. Ved servering Snit de ekstra kålblade fint, og drys dem med lidt salt.

Server kartoffelcurryen med dosa, grønkålsblade, chutney, mandler, yoghurt og urter.

Ingredienser

Kartoffelcurry

4 løg (ca. 200 g)
3 spsk vindruekerneolie
neutral olie
3 spsk garam masala
2 dåser flåede tomater
1 dåse kokosmælk
havsalt
Friskkværnet peber
1 tsk sukker
500 g kartofler
250 g grønkål
4 dl vand
6 cm ingefær

Dosa

1 dl røde linser
1 dl ris
1 spsk bukkehornsblade (alternativt 1⁄2 spsk. stødte bukkehornsfrø)
1 tsk fint salt
kokosolie eller anden olie til stegning

Desuden

æblechutney
Evt. ristede mandler
Evt. yoghurt f.eks. sojayoghurt eller hasselnødde- yoghurt
Evt. frisk mynte eller koriander

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her