Tilbage

Kend dine bælgfrugter

Bælgfrugter er omdrejningspunktet for kogebogen “Grønne proteiner”, som er fyldt med forslag til klimavenlige måltider med grønne proteiner hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. Men hvad er bælgfrugter egentlig for en størrelse?

Når vi taler om bælgfrugter, taler vi om frugterne af planterne i ærteblomstfamilien. De vilde arter breder sig ud over hele kloden og har en svimlende diversitet i udseende, størrelse og tilpasning til deres omgivelser, fra små klatrende stauder og ørkenbuske til lianer med halvanden  meter lange bælge.

Bælgfrugter er basiskost i det meste af verden. I Mellemøsten spiller kikærter en hovedrolle på tværs af regionale madkulturer og landegrænser. I store dele af Sydamerika, Mellemamerika og Mexico i Nordamerika er bønner at finde i næsten ethvert måltid, og det samme kan siges for store dele af  det afrikanske kontinent syd for Sahara. Linser og bønner er grundkost i det meste af Indien, og når  man bevæger sig længere mod øst, er soyabønnen konge – efterfulgt af mung- og adzukibønnerne. 

Bliv klogere på nogle af de både kendte og mindre kendte bælgfrugter herunder.

FLÆKÆRTER 

 Flækærten er den eneste overlever i bred kommerciel handel fra den danske ærtehistorie. I traditionel dansk madlavning er flækærter lig med suppen gule ærter, men i nyere tid  har den fundet bredere anvendelse i f.eks. hummus. De gule flækærter anvendes også flittigt i Iransk madlavning. 

HØSTÆRTER 

Høstærten er en sort af gråært, der menes at komme fra de østrigske alper. Den sås i efteråret og er karakteristisk ved, at den udvikler et stort og solidt rodsystem. 

LOLLANDSKE ROSINER

Lollandske rosiner er en gammel sort af gråært, der som afgrøde har spillet en vigtig økonomisk rolle for landbruget i det 19. århundrede. Den er især blevet dyrket på Lolland-Falster og Møn, der i århundreder har været kendt som Europas ærtebælte. Den brugtes f.eks. i lollandsk sulevælling – en suppe, der kogtes med både byggryn, saltet flæsk og æbler.

SORTØJEBØNNER

Bønnen, der har givet navn til et stort amerikansk popband, er en lille og fast bønne, der smager godt i f.eks. salater. De dyrkes i både tropiske og subtropiske egne, og er en vigtig afgrøde for områder i Afrika.

 • Ny kogebog

  Grønne Proteiner

  Klimavenlig hverdagsmad

  30. oktober 2020 udkommer den nye kogebog 'Grønne proteiner' med over 150 opskrifter til hele året. Bogen tegner et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste.

  I centrum for opskrifterne er de proteinrige ingredienser fra planteriget som bælgfrugter, korn, nødder, frø, kål og bladgrøntsager, der skal fylde meget mere, hvis vi skal lytte til verdens klimaforskere.

  Se mere