Tilbage til opskrifter

Stegte squash med avocado, vadouvan og mandelcreme

Her krydres saftige sommersquash med vadouvan, en krydderiblandning, der er opstået i en udveksling mellem det franske og indiske køkken i kolonitiden.

Sådan gør du

Kog mandlerne et par minutter, lad dem køle lidt af, smut dem, og hak dem groft igennem.

Skær squashene igennem på langs, og steg dem gyldne i olie på en pande ved mellem varme. Start med skærefladen, til den er godt farvet, og giv dem så lidt på "ryggen", så de er møre, men stadig med noget bid. Det tager ca. 10 minutter sammenlagt. Drys med vadouvan, og krydr med salt og peber.

Rør mandelsmørret med mandelmælk til en creme. Smag til med salt og citronsaft.

Halver avokadoerne, fjern skræl og sten, og skær avokadokødet i skiver. Dryp skiverne med lidt citronsaft, og krydr dem med salt. Anret de stegte squash på et fad, fordel avokadoskiverne oven på, drys med mandler og timian, og sæt toppe af mandelcreme rundt omkring.

Vadouvan

Pil løgene og hvidløget, og hak dem fint. Skræl ingefæren, og hak den fint. Steg løg, hvidløg og ingefær i olien ved mellem varme i ca. 20 minutter, til løgene er bløde. Læg et låg på, og steg videre ved svag varme i ca. 30 minutter.

Rist imens chili, spidskommen, bukkehornsfrø, sennepskorn og nelliker på en tør pande, til de begynder at dufte kraftigt. Stød dem i en morter eller kværn dem i en kaffekværn, du kun bruger til krydderier, sammen med karryblade og fintrevet muskatnød. Bland med gurkemeje og kardemomme.

Tilsæt krydderierne til løgblandingen, rør godt rundt, og lad dem stege med i 10 minutter. Fordel blandingen på en bageplade med bagepapir, og tør den i ovnen ved 60° i 3-4 timer.

Lad vadouvanblandingen køle helt ned, og opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet, hvor den kan holde sig en måneds tid.

Mandelsmør

Rist nødderne/kernerne på en tør pande, til de begynder at tage farve og dufter kraftigt. Hvis du bruger hasselnødder med hinde, så smuldr det meste af hinden af mellem fingrene – det gør ikke noget, der kommer lidt med. Blend nødder/kerner med olie og lidt salt. Smag evt. til med citronsaft. Opbevar smørret i køleskabet i et par uger.

Mandelmælk

Kom alle ingredienser i en høj blender, og blend i et par minutter, til mandlerne er godt findelte, og væsken ligner mælk. Du kan sigte mælken eller beholde mandelstykkerne, alt efter hvor fin/fyldig en konsistens, du går efter.

Opbevar mælken i køleskabet i et par dage i en lukket beholder. Hvis den skiller, så rør den igennem.

Tip

Har du ikke tid eller krydderihylde til at lave vadouvan selv, kan det købes i en del specialbutikker og på nettet. Denne opskrift vil også fungere godt med ras el hanout, garam masal eller bare karry.

Ingredienser

50 g mandler
4 squash
olivenolie
3 spsk Vadouvan (se nedenfor)
Havsalt
Friskkværnet peber
1 dl mandelsmør (se nedenfor)
2 spsk mandelmælk (se nedenfor)
2 modne avocadoer
½ håndfuld frisk, blød timian (eller andre urter)

Vadouvan

4 skalotteløg
2 løg
3 fed hvidløg
4 cm frisk ingefær
4 spsk vindruekerneolie (eller anden neutral olie)
1 tørret chili (eller 1 tsk. chiliflager)
1 spsk hel spidskommen
½ tsk bukkehornsfrø
1 tsk sennepskorn
½ tsk nelliker
2 tørrede karryblade
¼ fintrevet muskatnød
½ tsk stødt gurkemeje
½ tsk stødt kardemomme

Mandelsmør

100 g hasselnødder (hasselnøddekerner - du kan også bruge solsikkekerner eller mandler)
2 spsk olie
½ tsk salt
citronsaft

Mandelmælk

50 g mandler (ikke smuttede)
½ liter vand
10 g tørret frugt (f.eks. dadler eller rosiner)

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her