Tilbage til opskrifter

Flækærtefalafel med perlebyg og grønkål, hvidkål-quinoasalat og gul ærtecreme

To gode vinterkål er i spil her. Den sprøde og grove falafel laves med grønkål og perlebyg i farsen og en krydring, der på en gang er mellemøstlig og let julet. Ærtecremen er lidt lettere i udtrykket end hummus og en perfekt dip til falaflerne.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Falafel

Kog perlebyggen i 30 minutter i rigeligt, letsaltet vand – kog snittet grønkål med, når der mangler 3 minutter af kogetiden. Sigt vandet fra. Kog ligeledes flækærterne i 30 minutter, eller indtil de stadig er hele og kun lige akkurat møre. Kom flækærterne i en trådsigte, så de bliver godt drænet. Tag 1/3 af de kogte ærter fra, og gem dem til ærtecreme.

Kom resten af ærterne og perlebyggen med grønkål i en foodprocessor sammen med fintrevet løg, hvidløg, havregryn, olivenolie, kartoffelmel, salt, muskat, spidskommen, peber og fintrevet skal af citronen. Blend i 20-30 sekunder til en grov fars, som lige akkurat kan hænge sammen til kugler. Hvis farsen bliver blendet for meget, vil falaflen blive klæg. Form farsen til kugler i valnøddestørrelse.

Hæld ca. 5 cm olie i en gryde, og varm den op til 165-175° – eller indtil en farsprøve syder i olien. Fritér falaflerne nogle stykker ad gangen, indtil de er gyldne – det tager 1-2 minutter. Tag falaflerne op med en hulske, og læg dem på fedtsugende papir.

Vinterkålsalat

Snit hvidkålen så fint som muligt. Læg kålen i koldt vand i 20-25 minutter, indtil den er sprød, og sigt vandet grundigt fra. Kog quinoaen i 15-18 minutter i letsaltet vand. Sigt vandet fra. Pisk sennep, eddike, honning og hvidløg sammen i en skål med et drys salt og peber. Tilsæt olien langsomt, mens du pisker, til du har en jævn, cremet vinaigrette. Vend quinoaen med hvidkål, purløg og honningvinaigrette.

Gul ærtecreme

Blend med en stavblender de kogte, afkølede flækærter, du har taget fra, sammen med olivenolie, æblecidereddike, knust hvidløg og yoghurt til en ensartet creme. Smag til med salt og peber. Servér falaflerne med kål-quinoasalaten og ærtecremen.

Ingredienser

Falafel

150 g perlebyg
3 grønkål ca. 100 g
200 g flækærter
1 løg
1 fed hvidløg
50 g havregryn
3 dl olivenolie
40 g kartoffelmel
2 spsk salt
1 tsk revet muskatnød
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk kværnet sort peber
1 usprøjtet citron
vindruekerneolie til fritering

Hvidkål-quinoasalat

300 g hvidkål
100 g quinoa
1 dl purløg fintsnittet
1 tsk grov sennep
1 spsk æblecidereddike
1 tsk honning
1 knivspids finthakket hvidløg
1 dl vindruekerneolie eller olivenolie

Gul ærtecreme

flækærter (taget fra i falaflen)
3 dl olivenolie
1 spsk æblecidereddike
1 fed hvidløg
2 spsk yoghurt 3,5 %

Find opskriften i Meyers jul