Tilbage til opskrifter

Tempeh i rød karry med asparges, spirer og thai-bailikum

En klassisk thai-curryret, hvor asparges og tempeh udgør fyldet. Tempeh, der traditionelt fremstilles af fermenterede soyabønner – og i Norden af lupin og flækærter – har en dejlig fast konsistens, er god at riste, og gør sig særlig godt i en fyldig, aromatisk sauce som her. Pas på ikke at overdrive den røde karry.

Sådan gør du

Hak hvidløget, og rist det i olien i en wok eller mellemstor gryde, uden det tager farve. Tilsæt karrypasta, korianderfrø, soyasauce, grøntsagsbouillon, ingefær i skiver, rørsukker, limesaft og kokosmælk. Lad det koge i 8 minutter.

Imens retten simrer, så skær tempeh i tern på 2 x 2 cm, og rist dem på panden i en smule olie ved svag varme, til de har en god gylden stegeoverflade på mindst to sider – ca. 5 minutter i alt. Læg på køkkenrulle.

Skær bunden af aspargesene, og skær asparges og forårsløg i 3-4 cm stykker. Vend asparges og forårsløg i retten, og lad dem simre med i 1-2 minutter. Smag til med limesaft, sukker, salt og peber en sidste gang, og vend ristet tempeh, thaibasilikum og spirer i lige før spisetid. Server med kogte ris.

Ingredienser

2 fed hvidløg
3 spsk vindruekerneolie
1 ½ spsk rød karry pasta
1 tsk korianderfrø
3 spsk sojasauce
1 dl grøntsagsbouillon
3 cm frisk ingefær
1 spsk rørsukker
3 spsk limesaft
3 dl kokosmælk
150 g tempeh (fås i helsekostbutikker og nogle supermarkeder)
500 g grønne asparges
1 bundt forårsløg
2 håndfulde thai basilikum
1 håndfuld bønnespirer
salt og peber
kogte korn eller ris som tilbehør

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.