Tilbage til opskrifter

Helbagte grøntsager med dips

  • Helbagte grøntsager med dips

"Glem" de hele grøntsager i ovnen, til de er møre og gyldne, og spis dem med en eller flere af de smagsbomber af dips, du får opskriften på her. At lave alle dips er omfattende, og mindre kan sagtens gøre det.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Bagte grøntsager

Bag alle grøntsagerne i ovnen ved 175° i en bradepande. De skal håndteres lidt forskelligt og have forskellig tid:

Knoldselleri skal have 70-90 minutter, alt efter størrelse. Skær skrællen af med en kniv. Pensl med olie, og drys godt med salt på. Sellerien er færdig, når den er gylden udenpå, og du ikke får noget modstand, hvis du prikker i den med en urtekniv eller strikkepind.

Blomkål skal have 30-40 minutter og bages hel. Lad stilke og alt sidde på, pensl med olie og drys med salt. Den færdige blomkål skal være godt gyldenbrun, og ikke give meget modstand, hvis du stikker i den.

Broccoli skal have 20-25 minutter. Flæk evt. hele broccolien, pensl med olie, og drys med salt. Den er færdig, når den er flot gylden og ser tilberedt ud – den må godt have lidt bid.

Brunet smørvinaigrette med miso

Brun forsigtigt smørret i en lille gryde ved mellem varme, og pisk undervejs, så bundfaldet ikke brænder på. Smørret er klart, når det er lysebrunt og dufter af nødder – det tager ca. 10 minutter. Når smørret er klar, så tag det af varmen, så det ikke får for meget. Rør miso i sammen med finthakket skalotteløg, eddike og kapers. Smag til med salt, hvis ikke det salte smør er nok. Server vinaigretten lun.

Solsikkesmør

Rist solsikkekernerne i ovnen ved 175° i ca. 10 minutter (du kan sætte dem ind under grøntsagerne). Riv hvidløget, og blend det sammen med solsikkekernerne og 2/ 3 af olien med en stavblender i et glas eller i en høj blender, til du har en glat creme. Tilsæt lidt mere olie, hvis solsikkesmørret er for tørt – det skal være som en tyk pesto. Smag til med salt og evt. lidt. eddike og honning eller sukker.

Græskarkernesmør

Rist halvdelen af græskarkernerne ved 175° i ca. 10 minutter. Blend de ristede og de rå kerner med en stavblender i et glas eller i en høj blender sammen med revet citronskal, revet hvidløg og 2/ 3 af olien. Juster evt. konsistensen med mere olie, og smag til med lidt eddike og honning eller sukker.

Sort hvidløgsdip

Blend hvidløgene helt ud i yoghurten med en stavblender, og smag til med salt og eddike og honning eller sukker.

Server de hele bagte grøntsager, så man kan skære stykker af dem ved bordet, og dyppe dem. Spis brød til.

Tip

En simpel yoghurtdressing (se f.eks. side 102) vil også være fin. De forskellige dips er alle gode som spreads i sandwiches.

Ingredienser

GRØNTSAGER

1 knoldselleri
1 blomkål
1 broccoli
Salt og peber

BRUNET SMØRVINAIGRETTE MED MISO

100 g smør
1 spsk misopasta
2 spsk finthakket skalotteløg
2 spsk æbleeddike (eller anden lys eddike)
2 spsk kapers

SOLSIKKESMØR

80 g solsikkekerner
1 fed hvidløg
1 dl neutral olie
Salt og peber
1 spsk æbleeddike (eller anden lys eddike)
honning eller sukker

GRÆSKARKERNESMØR

80 g græskarkerner
1 fed hvidløg
1 usprøjtet revet skal heraf
1 dl neutral olie

SORT HVIDLØGSDIP

6 fed sorte hvidløg
1 yoghurt
salt
eddike
honning eller sukker

evt. svampeketchup som dip (se side 274)

Find opskriften i Meyers når du flytter hjemmefra

Find bogen her