Vi har fjernet kødet, men pakket dine livretter med smagfulde grøntsager og grønne proteiner

De færreste er i tvivl om, at vi bør spise mere grønt, både for vores sundheds og for planetens skyld. Men hvis man ser de retter, som vi danskere holder mest af, og som hyppigst lander på middagsbordet, så er frikadeller, spaghetti i kødsovs og lasagne stadigvæk i toppen af listen. Og med god grund, for de er varme og velsmagende livretter. Men vi har taget udfordringen op - kan det lykkes at give de velkendte hverdagsfavoritter en grøn fortolkning, så du både kan begejstre familiens maver og tilgodese kostråd og klimaregnskab?

 • Grønne livretter

  Brændende kærlighed

  En ægte barndomsklassiker

  En grøn udgave af barndomsklassikeren "brændende kærlighed". Syltede, brændte løg og de bagte jordskokker giver ekstra fylde, og de råmarinerede jordskokker giver knas på toppen. Med denne metode til at lave mos reduceres kogevandet og bliver en del af retten. Det giver en mere intens smag. Server den som et måltid i sig selv.

  Opskrift

Varier gerne din mos ved at kombinere kartofler med andre rodfrugter som knoldselleri, pastinak, persillerod, jordskokker eller kålrabi. Vend også gerne urter i til sidst. Et enkelt fed presset hvidløg i den færdige mos giver også dybde til smagen.

 • Grønne livretter

  Boller i karry

  Med æblekompot og brune ris

  Forlægget her er vores klassiske opskrift på boller i karry, hvor karrysaucen laves med æbler og fløde og så friskes lidt op med friskrevet ingefær og æbleedikke. Hvis du gør dig umage med konsistensen på bollerne, som er baseret på perlebyg og brune linser, vil selv inkarnerede kødspisere nikke anerkendende.

  Opskrift
 • Grønne livretter

  Grøntsagslasagne

  Med grønkål og knoldselleri

  En god grøn lasagne er dejlig at have i køleskabet over flere dage eller i fryseren i mindre portioner. Tricket her er at riste rodfrugterne grundigt – det giver smag. Du kan bruge alle rodfrugter og kåltyper.

  Opskrift
 • Grønne livretter

  Ærtefrikadeller med varm kartoffelsalat

  Grov sennep og rugbrød

  Frikadellefarsen er nem at lave og får en let grøn farve og en dejlig mild smag fra de grønne ærter. Den skal virkelig virke tør i konsistensen, når du former den. Den klassiske varme kartoffelsalat har en dejlig frisk, syrlig smag. Server med friskbagt rugbrød og masser af grov sennep.

  Opskrift

Man kan sagtens koge bønner og kikærter uden at udbløde dem først. De skal bare koges helt møre. Det er nemlig kogningen, der nedbryder lektinet. Kogningen er derfor ligeså vigtig, når bønnerne har stået i blød.

 • Grønne livretter

  Squashpasta med linseboller i tomatsauce

  En ægte klassiker

  Et solidt måltid, der ikke kan undgå at sende tankerne i retning af spaghetti med kødboller, bare uden kød eller pasta. De små frikadeller af linser og byg vil selvfølgelig også gå godt til almindelig pasta, ligesom squashpastaen kan serveres med kødboller i tomatsauce.

  Se mere

I dag kan man få stort set alt året igennem. Og at spise konsekvent efter sæsonerne er nok ikke et realistisk scenarium for ret mange. Men at have en bevidsthed om råvarers sæsoner kan give meget mere smag for pengene.