Inspiration til påskefrokost

Aprils milde vejr fylder spisekammeret med nye, farverige grøntsager, hvor intet siger forår og lysere tider mere end sprøde asparges, grønne agurker, syrlige rabarber, rødbedeskud, radiser og spæde gulerødder. Det pipler op af jorden med urter, der anvendt i køkkenet sætter prikken over i’et på de skønne forårsretter og ikke mindst på årets påskefrokost.

Hvorfor fejrer vi påske?

Påsken falder hvert år forskelligt, og hvornår vi fejrer dens mange helligdage, er mere kompliceret end som så. Den vanskelige udregning husker du måske bedst ud fra devisen, at påskedag falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Deraf falder påsken 2020 i uge 15 og nærmere bestemt fejres påskedag søndag d. 12. april. Dagen hvor Jesu ifølge fortællingerne genopstod efter sin korsfæstelse langfredag.

Traditionelt er påsken kristendommens vigtigste højtid, hvor Jesu død og opstandelse mindes, men er for mange også blevet indikationen på påskeharen, påskeæg, gækkebreve og ikke mindst påskefrokosten. Påskemiddagen er en kærkommen lejlighed til at bringe familie og venner sammen om det kolde frokostbord og byde foråret velkommen med skønne retter af sæsonens bedste råvarer. Påsken skaber altså ikke kun associationer til religion og tro, men lige såvel til traditioner, foråret og de gode stunder med vores kære og nærmeste.

 

Hvad serverer man til påskefrokosten?

I Danmark har vi blandt andet tradition for at servere lam, fordi lammet både er symbol på påsken og Jesu, der ved korsfæstelsen siges at være blevet ofret som et uskyldigt lam. Lam findes i mange afskygninger og tilberedningsmåder, men essentielt er mørt lammekød, der bliver til en uimodståelig påskeret. 

Ligesom påskelam spiller en central rolle, gør ægget det ligeså. I gamle dage var det nemlig tegn på forår, når hønen lagde sine første æg. På påskemenuen findes derfor ofte æg, gerne i en æggecreme på mayonaise og creme fraiche vent med forårets dugfriske urter og smagt til med karry eller helt enkelt i selskab med rejer og dild på hjemmebagt brød med .   

Forårsmånederne marts og april byder generelt på lækker nyfanget fisk, derfor er det oplagt at sætte fiskeretter på påskebordet. Blandt andet er laks i sæson, fuld af smag og dejlig i både rimmet, , eller røget form.  

Såvel som til julefrokosten, er sild ofte også en integreret del af en traditionel påskefrokost. Sild kan serveres i et væld af variationer, og vi elsker både karrysild med æble, bondesild, stegte sild eller gammeldags modnede sild, som i denne variant har fået fint selskab af danske, forårsfriske rabarber og perleløg. 

Ej at forglemme en klassikker på frokostbordet, nemlig tarteletter med høns i asparges. Tarteletten er en lille tærte, hvor enhver yndlings påskefrokost opskrift på tarteletfyld kan bruges. 

Mangler du ideer til påskefrokostretter med tarteletter, kan de velkendte små butterdejsskåle blandt andet fyldes med letstuvet forårsgrønt af sprøde asparges, ærter og spidskål. En dejlig påskefrokost opskrift til højtiden, hvor de forrygende råvarer er i deres rette element. 

 

Snaps med smag

Men ingen fuldendt påskemiddag uden snaps. Den stærke alkohol er for mange en uundværlig del af frokosten og har faktisk været drukket i over 500 år i Nordeuropa. I begyndelsen primært med et medicinsk formål, men udbredes, da væsken blev billigt produceret og gjorde folket fulde. Samtidig er snaps som ofte altid tilgængelig, da den kan produceres på både korn og kartofler, som dyrkes i stor stil i Norden. I dag er det blevet populært, at lave sin egen snaps og lege med dens smag ved at tilsætte forskellige ingredienser. For eksempel dem fra naturens spisekammer som hindbær, stikkelsbær eller slåen.

Påskefrokost ud af huset fra Meyers

I vores køkken har vi givet de danske frokostretter en kærlig opdatering, så årets påskebord fyldes med alle de forrygende råvarer, der titter op af jorden på denne tid. Lakserillette med rygeost, gammeldags modnede sild med danske rabarber, spæde salater med grønne asparges, smørbagte vol au vent, som vi fylder med forårsfrikassé og blomkål i forskellige teksturer tilberedt med grillet citroncreme, udgør en velsmagende påskefrokost. Selvfølgelig serveret med godt bagværk i form af ølandshvedebrød og Meyers maltrugbrød. Se nærmere her, hvad påskefrokost 2020 fra Meyers byder på. 

Skal påsken i år være grøn, kan i sætte smagfulde retter med grøntsager, spænende delikatesser og fyldige salater på bordet med Meyers vegetariske påskefrokost 2020. En vegetarisk udgave af det traditionelle frokostbord byder på letrøget knoldselleri med danske rabarber, æggecreme med karry, rillette af bagte og kogte rødbeder, spæde grønne salater med grillede forårsløg, asparges, brødcrumble og klassisk mormordressing, blomkålssalat med ristede mandler og estragon og vol-au-vent med forårsfrikassé på tempeh og velouté smagt til med hyldeblomst og persille. Du kan finde al information om herlighederne lige her.

  • Påskedessert

    Sæt punktum for middagen med vores forslag til en påskedessert. Bagt cheesecake med passionsfrugtgelé vil med sin farve komplementere påskens gule farver og gøre påskemenuen til noget lidt ud over det sædvanlige.

Meyers catering til påskedagene leveres, så du blot behøver at dække bordet og pynte med højtidens kendetegn æg, kyllinger og friske tulipaner. På den måde er der lagt op til en afslappet påskefrokost, hvor I bare skal tænke på at nyde hinandens selskab.