Hvorfor fejrer vi påsken?

Aprils milde vejr fylder spisekammeret med nye, farverige grøntsager, hvor intet siger forår og lysere tider mere end sprøde asparges, grønne agurker, syrlige rabarber, rødbedeskud, radiser og spæde gulerødder. Det pibler op af jorden med urter, der anvendt i køkkenet sætter prikken over i’et på de skønne forårsretter og ikke mindst på årets påskefrokost.

Påskedage

Påsken falder hvert år forskelligt, og hvornår vi fejrer dens mange helligdage, er mere kompliceret end som så. Den vanskelige udregning husker du måske bedst ud fra devisen, at påskedag falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Dagen hvor Jesu ifølge fortællingerne genopstod efter sin korsfæstelse langfredag.

Traditionelt er påsken kristendommens vigtigste højtid, hvor Jesu død og opstandelse mindes, men er for mange også blevet indikationen på påskeharen, påskeæg, gækkebreve og ikke mindst påskefrokosten. Påskemiddagen er en kærkommen lejlighed til at bringe familie og venner sammen om det kolde frokostbord og byde foråret velkommen med skønne retter af sæsonens bedste råvarer. Påsken skaber altså ikke kun associationer til religion og tro, men lige såvel til traditioner, foråret og de gode stunder med vores kære og nærmeste.

 

Hvad serverer man til påskefrokosten?

Det første man tænker på, når man hører påske er ægget. I gamle dage var det nemlig tegn på forår, når hønen lagde sine første æg. På påskemenuen findes derfor ofte æg, gerne i en æggecreme på mayonnaise og creme fraiche vendt med forårets dugfriske urter og smagt til med karry eller helt enkelt i selskab med rejer og dild på hjemmebagt brød.

Sildemaden   

Såvel som til julefrokosten, er sild ofte også en integreret del af en traditionel påskefrokost. Sild kan serveres i et væld af variationer, og vi elsker både karrysild med æble, bondesild, stegte sild eller gammeldags modnede sild, som i denne variant har fået fint selskab af danske, forårsfriske rabarber og perleløg. 

Laksen   

Udover de ovennævnte rette spiller især lammet en central rolle på påskebordet. Derudover har laksen også en af hovedrollerne i påsken. Netop lam og laks har vi forskellige bud på, hvordan man kan tilberede og servere. Du kan se vores spændende bud på forskellige tilberedningsmetoder og serveringer senere i artiklen.

Tarteletter

Ej at forglemme en klassikker på frokostbordet, nemlig tarteletter med høns i asparges. Tarteletten er en lille tærte, hvor enhver yndlings påskefrokost opskrift på tarteletfyld kan bruges. 

Mangler du ideer til påskefrokostretter med tarteletter, kan de velkendte små butterdejsskåle blandt andet fyldes med letstuvet forårsgrønt af sprøde asparges, ærter og spidskål. En dejlig påskefrokost opskrift til højtiden, hvor de forrygende råvarer er i deres rette element. 

Påskedessert

Påskemad dækker selvfølgelig også over påskedessert. Særligt rabarberen, der er i sæson fra april, er en dejlig forårsbebuder, som bringer sol og sommer til diverse påskefrokost opskrifter. Brug de smukke røde stilke i rabarbercrumble, rabarbertrifli, eller i en påskekage, som denne svampede rabarberkage med kokos.

 

Lam på tre forskellige måder 

I Danmark har vi blandt andet tradition for at servere lam, fordi lammet både er symbol på påsken og Jesu, der ved korsfæstelsen siges at være blevet ofret som et uskyldigt lam. Lam findes i mange afskygninger og tilberedningsmåder, men essentielt er mørt lammekød, der bliver til en uimodståelig påskeret. Vi er dermed kommet med tre bud på forskellige bud på, hvordan du kan tilberede og servere det perfekte påskelam.

 

 

 • Lammekølle med grøn hvedeotto

  Mørt lammekød med sprød urteskorpe, serveret med en cremet, grøn hvedeotto og en frisk salat.

  Find opskriften her
 • Lam med perlebyg, strandurter og spidskål

  Nordens svar på risotto, en kornotto – her på byg, lammebov og masser af forårsurter. En ret, hvor du har mulighed for at skyde hele arsenalet af vilde urter af. Urter og skud er suppleret med spidskål for at give retten et knasende bid.

  Find opskriften her
 • Lammerullesteg

  Sammen med masser af løg og knuste kartofler med ramsløg og grov sennep, udgør rullestegen af lammebryst et skønt måltid, som kan være et dejlig alternativ til påskelammet. En dejlig ret at servere for gæster i den særlige påsketid.

  Find opskriften her

Laks på tre forskellige måder 

Forårsmånederne marts og april byder generelt på lækker nyfanget fisk, og derfor er det oplagt at sætte fiskeretter på påskebordet. Blandt andet er laks i sæson, fuld af smag og dejlig i både rimmet, , eller røget form.  

 

 • RIMSALTET LAKS MED RØDBEDE TATAR

  Rimmet laks

  Med rimning fremhæver salt, sukker og krydderier den gode smag i fisken og giver en lækker, fast konsistens. Det er en uhyre delikat måde at spise god fisk på. Men husk, at du skal forberede det mindst et døgn i forvejen, og helst to.

  Find opskriften her
 • RÅ LAKS MED LIME, PEBERROD OG LØGKARSE

  Rå laks

  I denne ret laver limesaften nærmest et syreangreb på fisken, der, udover at give smag, også ændrer fiskekødets struktur og farve. En koldkogning kan man kalde det – det er den evne, der udnyttes i det sydamerikanske cheviche. Men her skal du stoppe, mens laksen stadig har noget af sin råhed i behold.

  Find opskriften her
 • LAKSERILETTE

  Varmrøget laks

  Lakserilette er en lækker og nem ret, som passer perfekt til påskebordet, enten som hovedelementet eller som tilbehør, hvor den med garanti vil være et hit.

  Find opskriften her

Snaps med smag

Men ingen fuldendt påskemiddag uden snaps. Den stærke alkohol er for mange en uundværlig del af frokosten og har faktisk været drukket i over 500 år i Nordeuropa. I begyndelsen primært med et medicinsk formål, men udbredes, da væsken blev billigt produceret og gjorde folket fulde. Samtidig er snaps som ofte altid tilgængelig, da den kan produceres på både korn og kartofler, som dyrkes i stor stil i Norden. I dag er det blevet populært, at lave sin egen snaps og lege med dens smag ved at tilsætte forskellige ingredienser. For eksempel dem fra naturens spisekammer som hindbær, stikkelsbær eller slåen.

 • Slåen snaps

  Her får du opskriften på den klassiske slåen snaps. Slåen danner op til 2 meter høje krat i skovbryn og hegn, på tørre overdrev og strandvolde, hvor jorden er kalkrig. Buskene er rigt forgrenede og tæt besat med spidse torne. I april-maj dækkes buskene med små hvide blomster, senere kommer de 2-4 centimeter lange, fint savtakkede blade, og sidst på sommeren kommer de små kuglerunde og blåduggede frugter, der modner i løbet af oktober. Pluk slåen, når de er modne omkring oktober og november, og kom dem i fryseren for at mildne den beske smag.

  Find opskriften her

Påskefrokost ud af huset fra Meyers

I vores køkken har vi givet de danske frokostretter en kærlig opdatering, så årets påskebord fyldes med alle de forrygende råvarer, der titter op af jorden på denne tid. Lakserillette med rygeost, gammeldags modnede sild med danske rabarber, spæde salater med grønne asparges, smørbagte vol au vent, som vi fylder med forårsfrikassé og blomkål i forskellige teksturer tilberedt med grillet citroncreme, udgør en velsmagende påskefrokost. Selvfølgelig serveret med godt bagværk i form af ølandshvedebrød og Meyers maltrugbrød. Se nærmere her, hvad påskefrokost fra Meyers byder på. 

Skal påsken i år være grøn, kan i sætte smagfulde retter med grøntsager, spænende delikatesser og fyldige salater på bordet med Meyers vegetariske påskefrokost. En vegetarisk udgave af det traditionelle frokostbord byder på letrøget knoldselleri med danske rabarber, æggecreme med karry, rillette af bagte og kogte rødbeder, spæde grønne salater med grillede forårsløg, asparges, brødcrumble og klassisk mormordressing, blomkålssalat med ristede mandler og estragon og vol-au-vent med forårsfrikassé på tempeh og velouté smagt til med hyldeblomst og persille. Du kan finde al information om herlighederne lige her.

Meyers catering til påskedagene leveres, så du blot behøver at dække bordet og pynte med højtidens kendetegn æg, kyllinger og friske tulipaner. På den måde er der lagt op til en afslappet påskefrokost, hvor I bare skal tænke på at nyde hinandens selskab.