Hvorfor fejrer vi påsken? Få opskrifter, tips og alt du behøver til dit påskebord

Marts' milde vejr fylder spisekammeret med nye, farverige grøntsager, hvor intet siger forår og lysere tider mere end sprøde asparges, grønne agurker, syrlige rabarber, rødbedeskud, radiser og spæde gulerødder. Det pibler op af jorden med urter, der anvendt i køkkenet sætter prikken over i’et på de skønne forårsretter og ikke mindst på årets påskefrokost.

Påskedage

Påsken falder hvert år forskelligt, og hvornår vi fejrer dens mange helligdage, er mere kompliceret end som så. Den vanskelige udregning husker du måske bedst ud fra devisen, at påskedag falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Dagen hvor Jesu ifølge fortællingerne genopstod efter sin korsfæstelse langfredag.

Traditionelt er påsken kristendommens vigtigste højtid, hvor Jesu død og opstandelse mindes, men er for mange også blevet indikationen på påskeharen, påskeæg, gækkebreve og ikke mindst påskefrokosten. Påskemiddagen er en kærkommen lejlighed til at bringe familie og venner sammen om det kolde frokostbord og byde foråret velkommen med skønne retter af sæsonens bedste råvarer. Påsken skaber altså ikke kun associationer til religion og tro, men lige såvel til traditioner, foråret og de gode stunder med vores kære og nærmeste.

 

Hvad serverer man til påskefrokosten?

Det første man tænker på, når man hører påske, er ægget. I gamle dage var det nemlig tegn på forår, når hønen lagde sine første æg. På påskemenuen findes derfor ofte æg, gerne i en æggecreme på mayonnaise og creme fraiche vendt med forårets dugfriske urter og smagt til med karry eller helt enkelt i selskab med rejer og dild på hjemmebagt brød.

Sildemaden   

Såvel som til julefrokosten, er sild ofte også en integreret del af en traditionel påskefrokost. Sild kan serveres i et væld af variationer, og vi elsker både karrysild med æble, bondesild, stegte sild eller gammeldags modnede sild, som i denne variant har fået fint selskab af danske, forårsfriske rabarber og perleløg. 

Laksen   

Udover de ovennævnte retter spiller især lammet en central rolle på påskebordet. Derudover har laksen også en af hovedrollerne i påsken. Netop lam og laks har vi forskellige bud på, hvordan man kan tilberede og servere. Du kan se vores spændende bud på forskellige tilberedningsmetoder og serveringer senere i artiklen.

Tarteletter

Ej at forglemme en klassiker på frokostbordet, nemlig tarteletter med høns i asparges. Tarteletten er en lille tærte, hvor enhver yndlings påskefrokost opskrift på tarteletfyld kan bruges. 

Mangler du idéer til påskefrokostretter med tarteletter, kan de velkendte små butterdejsskåle blandt andet fyldes med letstuvet forårsgrønt af sprøde asparges, ærter og spidskål. En dejlig påskefrokost opskrift til højtiden, hvor de forrygende råvarer er i deres rette element. 

Påskedessert

Påskemad dækker selvfølgelig også over påskedessert. Særligt rabarberen, der er i sæson fra april, er en dejlig forårsbebuder, som bringer sol og sommer til diverse påskefrokost opskrifter. Brug de smukke røde stilke i rabarbercrumble, rabarbertrifli, eller i en påskekage, som denne svampede rabarberkage med kokos.

 

 • Påskeæg 2024

  Fås i Meyers Bageri fra d. 8. marts

  Årets påskeæg fra Meyers

  Perfekte til både æggejagt i haven, som en sød dessert efter årets påskefrokost - eller bare på siden af din yndlingskaffe.

  Påskeæg med mørk chokolade, pistacie og citron:
  Saftig marcipanæg lavet på mandler fra Spanien smagt til med letristede pistacienødder og confiteret citronskal. Overtrukket af en frugtig mørk chokolade fra Summerbird.

  Påskeæg med mælkechokolade, hasselnødder og tonkabønne:
  Saftig marcipanæg lavet på mandler fra Spanien smagt til med ristede hasselnødder og tonkabønnens blide vaniljearoma. Overtrukket af mælkechokolade fra Summerbird.

  Påskeæg af ren rå marcipan og mørk chokolade:
  Saftigt marcipanæg lavet på mandler fra Spanien og overtrukket af frugtig mørk chokolade fra Summerbird.

  Prisen er 35 kr. per stk. og 190 kr. for en æggebakke med 6 stk.

  Find dit nærmeste bageri

Lam på tre forskellige måder 

I Danmark har vi blandt andet tradition for at servere lam, fordi lammet både er symbol på påsken og Jesu, der ved korsfæstelsen siges at være blevet ofret som et uskyldigt lam. Lam findes i mange afskygninger og tilberedningsmåder, men essentielt er mørt lammekød, der bliver til en uimodståelig påskeret. Vi er dermed kommet med tre forskellige bud på, hvordan du kan tilberede og servere det perfekte påskelam.

 

 

 • Lammekølle med grøn hvedeotto

  Mørt lammekød med sprød urteskorpe, serveret med en cremet, grøn hvedeotto og en frisk salat.

  Find opskriften her
 • Lam med perlebyg, strandurter og spidskål

  Nordens svar på risotto, en kornotto – her på byg, lammebov og masser af forårsurter. En ret, hvor du har mulighed for at skyde hele arsenalet af vilde urter af. Urter og skud er suppleret med spidskål for at give retten et knasende bid.

  Find opskriften her
 • Lammerullesteg

  Sammen med masser af løg og knuste kartofler med ramsløg og grov sennep udgør rullestegen af lammebryst et skønt måltid, som kan være et dejlig alternativ til påskelammet. En dejlig ret at servere for gæster i den særlige påsketid.

  Find opskriften her

Laks på tre forskellige måder 

Forårsmånederne marts og april byder generelt på lækker nyfanget fisk, og derfor er det oplagt at sætte fiskeretter på påskebordet. Blandt andet er laks i sæson, fuld af smag og dejlig i både rimmet, , eller røget form.  

 

 • RIMSALTET LAKS MED RØDBEDE TATAR

  Rimmet laks

  Med rimning fremhæver salt, sukker og krydderier den gode smag i fisken og giver en lækker, fast konsistens. Det er en uhyre delikat måde at spise god fisk på. Men husk, at du skal forberede det mindst et døgn i forvejen - og helst to.

  Find opskriften her
 • RÅ LAKS MED LIME, PEBERROD OG LØGKARSE

  Rå laks

  I denne ret laver limesaften nærmest et syreangreb på fisken, der, udover at give smag, også ændrer fiskekødets struktur og farve. En koldkogning kan man kalde det – det er den evne, der udnyttes i det sydamerikanske cheviche. Men her skal du stoppe, mens laksen stadig har noget af sin råhed i behold.

  Find opskriften her
 • LAKSERILETTE

  Varmrøget laks

  Lakserilette er en lækker og nem ret, som passer perfekt til påskebordet, enten som hovedelementet eller som tilbehør, hvor den med garanti vil være et hit.

  Find opskriften her
 • Q8

  Rugbrød

  Kan I ikke nå at bage et rugbrød selv, eller skulle I medbringe lige netop det til påskefrokosten, er der hjælp at hente. Til jer, som ikke bor nær et af vores bagerier i København, kan I i stedet slå vejen forbi én af Q8's tankstationer, hvor der venter friske rugbrød.

  Vores rugbrød hos Q8 er fyldt med kerner og tilsat maltsirup. Rugbrødet er dejlig saftigt og syrligt. Det er koldhævet natten over og bagt på en rugsurdej, så den komplekse smag kan få lov til at udvikle sig.

Snaps med smag

Men ingen fuldendt påskemiddag uden snaps. Den stærke alkohol er for mange en uundværlig del af frokosten og har faktisk været drukket i over 500 år i Nordeuropa. I begyndelsen primært med et medicinsk formål, men udbredes, da væsken blev billigt produceret og gjorde folket fulde. Samtidig er snaps som ofte altid tilgængelig, da den kan produceres på både korn og kartofler, som dyrkes i stor stil i Norden. I dag er det blevet populært, at lave sin egen snaps og lege med dens smag ved at tilsætte forskellige ingredienser. For eksempel dem fra naturens spisekammer som hindbær, stikkelsbær eller slåen.

 • Slåen snaps

  Her får du opskriften på den klassiske slåen snaps. Slåen danner op til 2 meter høje krat i skovbryn og hegn, på tørre overdrev og strandvolde, hvor jorden er kalkrig. Buskene er rigt forgrenede og tæt besat med spidse torne. I april-maj dækkes buskene med små hvide blomster, senere kommer de 2-4 centimeter lange, fint savtakkede blade, og sidst på sommeren kommer de små kuglerunde og blåduggede frugter, der modner i løbet af oktober. Pluk slåen, når de er modne omkring oktober og november, og kom dem i fryseren for at mildne den beske smag.

  Find opskriften her

Påskefrokost ud af huset fra Meyers

I vores køkken har vi givet de danske frokostretter en kærlig opdatering, så årets påskebord fyldes med alle de forrygende råvarer, der titter op af jorden på denne tid. Gravad laks med peberrodscreme, gammeldags modnede karrysild med kapers, bitre salater med fermenterede hvide asparges, gulerodstatar med fynsk rygeost og spæde radiseskud, cremet hønsesalat vendt med røgede rødder og estragon og roastbeef af dansk økologisk okse med grov selleriremoulade og sprøde løg udgør en velsmagende påskefrokost. Selvfølgelig serveret med godt bagværk i form af økologisk surdejsbrød og Meyers maltrugbrød. Se nærmere her, hvad påskefrokost fra Meyers byder på. 

Skal påsken i år være grøn, kan I sætte smagfulde retter med grøntsager, spænende delikatesser og fyldige salater på bordet med Meyers vegetariske påskefrokost. En vegetarisk udgave af det traditionelle frokostbord byder på cremet æggesalat med bladselleri og mild karry, svampeterrin med karamelliserede løg, creme af Nakskov bønner med røgede rødder og ligeledes gulerodstatar og bitre salater med fermenterede hvide asparges. Du kan finde al information om herlighederne lige her.

Meyers catering til påskedagene leveres, så du blot behøver at dække bordet og pynte med højtidens kendetegn æg, kyllinger og friske tulipaner. På den måde er der lagt op til en afslappet påskefrokost, hvor I bare skal tænke på at nyde hinandens selskab.

Meyers påskemenu
Vegetarisk påskemenu fra Meyers

Påske 2024 

Vejret begynder at klare op og blomsterløg kommer til live – foråret er på vej og dermed også påsken. For mange familier betyder det begyndelsen på en række hyggelige traditioner såsom at dekorere huset med påskepynt, klippe gækkebreve og gemme påskeæg. Påskeferien kan hurtigt gå med disse aktiviteter, og der skal selvfølgelig også være tid til at afholde påskefrokosten 2024. 

Det siges, at julen varer lige til påske. Dermed er påsken bestemt det tidspunkt på året, hvor vi trænger til at lade foråret komme inden døre, dække bordet med påskeliljer og nyde smagen af forårets spæde grøntsager. Du spørger måske med længsel i stemmen: ”Hvornår er det påske?”, hvilket vi godt kan forstå. I 2024 falder påsken i slutningen af marts, nærmere bestemt er påskedag i år søndag d. 31. marts. Påsken falder forskelligt fra år til år, da påskedag altid falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgnet. Af samme grund skifter datoen for fastelavn, Kristi himmelfart og pinse også fra år til år. 

Nu, hvor det er på plads, hvornår du skal invitere gæster til påskefrokost, så er det også nødvendigt at vide, hvorfor vi holder påske. Den kristne påske er baseret på den jødiske påskefejring, hvor den jødiske udvandring fra Egypten mindes ved blandt andet at spise et fælles påskemåltid bestående af et ofret lam, usyrede brød og bitre urter. Der er blandt andet herfra, at mange af os i dag mener, at lam hører sig til på en påskefrokostmenu. 
Den kristne påske adskiller sig fra den jødiske påske ved at se Jesu død og opstandelse som tegn på Guds frelse. Palmesøndag, skærtorsdag, langfredag og påskedag er helligdagene i påsken, som de fleste har styr på og ofte også en af de dage, hvor påsketraditioner holdes i hævd, og der inviteres til frokost med skønne forårsretter og påskemad. 

Mad ud af huset til påske 2024 

Hvad end du har påsketraditioner eller ej, så synes vi, at det er vigtigt at værne om gode relationer og samles med venner og familie over det gode måltid - brug da påskefrokosten som en god undskyldning. En middag med dejlig påskemad i solens begyndende varme er uden tvivl en god anledning til netop dette, hvor forårets bedste råvarer spiller hovedrollen i påskemenuen. Fyld påskebordet med blandt andet gammeldagsmodnede karrysild, gravad laks og cremet hønsesalat og selvfølgelig godt brød bagt på surdej. Meyers køkken leverer gerne påskefrokosten hjem til jer, så I kun skal lægge tid og kræfter i borddækning og hyggen. Vi tilbyder både klassisk påskefrokostmenu samt en vegetarisk påskefrokost. Med påskemenuen ud af huset bliver det ikke nemmere at være værter for årets påskefrokost. 

Idéer til påske 

Imellem karrysild, gravad laks, påskelam og påskedessert kan I slå mave med diverse påskelege. Gå på jagt i haven efter påskeæg, eller vær kreativ med at puste æg. Prøv også at male påskeæg, så de kan indgå som dekorativ pynt på et smukt dækket middagsbord, og danne ramme om et lækkert påskebord, hvad end det er en klassisk eller vegetarisk påskefrokost. 

Ud over at påsken byder på en traditionel påskemiddag, så følger helligdagene også med, hvor familien har mulighed for, at lade dagene stå i familiens tegn. Problemet kan hermed opstå, når man hvert år skal tænke kreativt og finde på nye, sjove og spændende aktiviteter. Derfor har vi samlet gode idéer til en kreativ og hyggelig påske.  

Fold din kreative side ud og lav et gækkebrev, hvor du med flotte forårsfarver kan bidrage til påskestemningen. Til sidst kan du finde et digt og skrive dit navn med prikker og sende det med en fin påskelilje i kuverten. Hvis ikke modtageren gætter dit navn efter tre forsøg, må du få et påskeæg. Afsløres du, er det til gengæld dig, der må forære et påskeæg. 

Lav din egen påskepynt til bordet ud fra dine kreative evner eller find inspiration i flere DIY fra internettet. Pust og mal dine æg i forårenes farver, med påskekyllinger eller påskeliljer. Eller hvad med en udvidet version af æggejagt? Skriv på dine æg og læg dem ud i haven. Lad æggene lede til gåder og giv dine æggejægere lidt udfordring, før de når til æggeskatten.  

Pynt en flot kage med æg, forårsfarver og chokoladepynt, du selv laver. Det er kun fantasien, som sætter grænser.  

Påskefrokostmenuen 2024 

Vil I gerne selv i køkkenet til påskefrokosten 2024 har vi samlet alle vores yndlingsopskrifter til denne menu. Prøv nyere retter som guldrodstatar, roastbeef af dansk økologisk okse og bitre salater med fermenterede hvide asparges. Æg og rejer gør sig også umådeligt godt på hjemmebagt surdejsbrød, og leverpostej skal der selvfølgelig være til det hjemmebagte maltrugbrød. Vil du lave en påskemiddag i 2024 giver vi dig fifs til at tilberede påskelammet, så det bliver mørt og saftigt. Uanset om I er til en moderne eller mere klassiske påskefrokost har vi masser af inspiration til menuen med både påskeretter og påskedesserter. 

Påskemad til levering i Storkøbenhavn og Sjælland

Vil I hellere have påskefrokost ude fra leveres Meyers påskefrokost i 2024 til Storkøbenhavn. Vores kokke har gentænkt en traditionel påskefrokost, så du vil finde genkendelige elementer, men også opleve nye smage til påskemenuen. Du vil også finde en vegetarisk påskefrokostmenu. Retterne til påskefrokosten fra Meyers køkken laves altid med udgangspunkt i sæsonens bedste råvarer og med tanke på miljø, dyrevelfærd og økologi. Det bidrager, efter vores mening, til den bedste helhedsoplevelse, hvis du bestiller påskefrokost ud af huset og markerer, at det for alvor er forår. Bestil påskefrokost til Storkøbenhavn og Sjælland.