Efterårsferie - Svampejagt, opskrifter og projekter

For rigtig mange mennesker betyder uge 42 efterårsferie. Vi sænker tempoet, finder simregryden frem, genopliver surdejen og høster det bedste fra årstidens spisekammer. Måske er ferien anledning til, at du skal genoplive din surdej eller få den risotto til at sidde lige i skabet. Hvis du ligesom os skal bruge dine fridage i køkkenet, giver vi dig herunder vores favorit-opskrifter og saftige tips, der smager af efterår og dufter af fridage.

Findes der noget mere hyggeligt og hjemligt, end duften af frisk hjemmebag? 

Bagning kan for mange være en god måde at koble fra på - at glemme alt om hverdagens strabadser og i stedet fordybe sig i at perfektionere dejens tekstur, smag og form. Og så er det endda noget, der kan samle både store og små til uformelt og hyggeligt samvær, hvor der også er plads til, at børnene lærer noget om at udfolde sig kreativt i køkkenet.

Det bedste mel

For at få det bedste bageresultat er det altafgørende, at man bruger godt mel. I opskrifterne ovenfor, er vores mel særdeles velegnet. F.eks. synes vi, at kanelsnurrerne bliver allerbedst, når vi bruger vores Type 00 hvedemel, da det proteinrige mel har særligt godt bageegenskaber. Prøv vores hvedemel i rosinbollerne for et ekstra luftigt resultat.  

Senere i artiklen tipper vi om surdej. Her bruger vi grahamsmel og rugmel. Læs om vores udgaver herunder. 

 • Opskrift på grundsurdej til efterårsferien

  Hjemmebageriet

  Ta' hånd om surdejen

  Meyers Bageri

  Det er ganske simpelt at starte surdejen op - og husker du at give den lidt opmærksom i ny og næ har du altid basen for saftigt hjemmebag inden for rækkevidde.

  Har surdejen alligevel svigtet dig, kan du altid stikke ned forbi et af vores bagerier og købe din egen portion med hjem.

  Se opskrift
 • Meyers Madhus

  Kom med i pizzaværkstedet

  To generationer

  I efterårsferien tænder vi op i vores store brændefyrede stenovn og bager forrygende pizzaer sammen i Meyers Madhus.
  VI lærer at håndtere dej, får inspiration til gode pizzakreationer og oplever, hvordan det er at bage i en ægte pizzaovn ved høj varme.
  Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år.

  Læs mere
 • Boller uden gluten fra Meyers Glutenfri Bageskole

  Meyers Madhus

  Glutenfri bagekursus

  Opskrifter og inspiration

  Lær at bage luftige og aromatiske brød og lækre kager med meyerske bageprincipper – kun med naturligt glutenfri råvarer. På kurset indfører vi dig i teknikker og tips til godt glutenfrit bagværk: Du lærer gode glutenfri meltyper og deres karakteristika at kende, og vi arbejder med ælte-, hæve-, brødformings- og bageteknikker, glutenfri surdej og meget mere. Vi går i dybden med vores 10 glutenfri bagebud.

  Læs mere

Ta' en tur i skoven

Du kan også få både frisk luft, sol på næsen og komme hjem med favnen fuld af gode sager, hvis du finder traveskoene frem og går en tur i skoven. Få vores fif til svampejagten og læs, hvordan du får det ypperligste ud af de smukke græskar.

Kendetegn, plukning og brug

Kantarellen

Kantarel billede efterårsferie

Kantarellen: Hvor og hvordan?

Kantarellen er ca. 2-10 cm høj og er kendetegnet ved dens æggegule farve, abrikosagtige duft, tragtformet facon og bølgede hat.

Svampen kan findes helt frem til november, hvor den kun vokser i forbindelse med træer - oftest ved eg, birk og fyr og er talrigest på fattig jordbund med passende sur jord.

Pluk kantarellen forsigtigt, skær roden af, og grovrens den på stedet. Rens den færdig hjemme uden brug af vand – det opløser smagsstofferne.

Pas på - forveksl ikke med denne svamp!

Pas på du ikke forveksler kantarellen med almindelig netbladhat, da denne svamp er giftig og derfor ikke må spises!

Tør overskydende svampe

Del dem ud i mindre stykker eller tynde skiver, og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade. Tør dem i ovnen ved 60 grader varmluft i ca. 1-1 ½ time. Det er vigtigt, at svampene er helt gennemtørre, for ellers vil de rådne lynhurtigt, når de kommer på glas. Du kan tørre de fleste svampe, og på den måde have glæde af dem et godt stykke ud over den normale svampesæson.

Brug de tørrede svampe i en risotto, i sovs, suppe eller som bouillon.

 

 

Udnyt fritiden - Lav simremad

Ferie frigiver som regel tid - og tid er netop den magiske ingrediens i det succesfulde simremåltid. Har du lidt ekstra tid mellem hænderen, har du derfor en glimrende mulighed for at lave retter, der har samlet saft og kraft i timevis under nænsom tilberedning. 

Du kan finde tips til, hvordan du mestrer simregryden lige her.

 • Madkursus om fermentering hos Meyers

  Meyers Madhus

  Lær fermenteringens kunst

  Ældgamle teknikker

  Efterårsferien er oplagt til at fordybe sig i madlavningen og lære nye teknikker. I Madhuset byder tilbyder vi et vel af kurser. Prøv f.eks. vores fermenteringskursus.
  Ved fermentering er mulighederne uendelige, men grundteknikkerne kan hurtigt læres. Det gør du på dette kursus, hvor du selv får fingrene i processerne og bliver guidet gennem teorierne i selskab med en kyndig kok og fermenteringsnørd.

  Læs mere
 • Meyers Madhus

  Vejen til velsmag

  Mestre smagen

  De fleste har prøvet at lave mad, der, selvom du gjorde dig umage, blev lidt som at stikke tungen ud ad vinduet. Eller at spise på en god restaurant og undre sig over, hvor den der fuldendte smagsoplevelse egentlig kommer fra? Du lærer grundsmagene og deres kilder – herunder den mere lumske femte grundsmag ’umami’ – at kende og får indblik i, hvordan de spiller sammen med synet, konsistensen, aromaerne, og endda moderat smerte i smagsoplevelsen.

  Læs mere
 • Lær at lave bao på madlavningskursus hos Meyers

  Meyers Madhus

  Street food

  To generationer

  Vi giver forældre, bedsteforældre eller andre voksne muligheden for at invitere junior med i street food-køkkenet, hvor vi tager jer med rundt i forskellige verdenskøkkener. Vi skal både til Latinamerika og Østen og tilberede et farverigt, saftigt, sprødt og hot måltid.
  Vi anbefaler, at børnene er fyldt 8 år.

  Se mere
 • Fransk madlavningskursus i Meyers Madhus

  Meyers Madhus

  Franske klassikere

  Parlez-vous français?

  Lær at tilberede et skarpt udvalg af de bedste retter fra det franske brasserie-køkken. Alle retterne tilbereder vi med respekt og begejstring for den franske madtradition og med fokus på de principper, der bærer den. Undervejs lærer du en række køkkenteknikker, som vil berige din madlavning helt generelt. Resultatet er en overdådig middag, som vi nyder med god fransk vin til.

  Se mere

Rigtig god efterårsferie