Tilbage til opskrifter

Couscous med græskar, rosiner og krydderier

  • Opskrift på couscous med grøntsager

Denne ret indeholder blandingskrydderiet ras el Hanout, som bruges i Marokko og nabolande, og som ofte indeholder mindst ti forskellige krydderier. Retten her er ikke en suppe, men dampet couscous med kogte grøntsager. Suppen er beregnet til at give smag til grøntsagerne og kornene, men smager dejligt og er fin at spise sammen med det grønne. Du kan lave retten helt vegetarisk, men det giver en bedre fylde, hvis du bruger fjerkræbouillon.

Sådan gør du

Sæt de tørrede kikærter i blød i en skål med masser af koldt vand dagen før. Læg et låg eller en tallerken over, og lad kikærterne stå på køkkenbordet natten over.

Hæld udblødningsvandet fra kikærterne, og skyl dem godt igennem i rent vand. Kom kikærterne i en gryde, dæk dem med vand, og bring det i kog. Lad kikærterne koge stille og roligt i 35-45 minutter, til de er møre. Dræn vandet fra dem.

Pil og hak løg og hvidløg fint, sauter dem i en gryde med smørret og olien sammen med de tørre krydderier. Snit bladselleri og tomater i tern, og kom dem ned i gryden til løgene sammen med bouillonen. Kog suppen op, og smag til med havsalt og friskkværnet peber.

Skræl gulerødder, majroer og bagekartofler, og skær dem i store grove stykker. Snit også auberginen i grove stykker. Kog de fire slags grønsager godt møre i suppen – giv dem 30-35 minutter, og pas på, at kartoflerne ikke koger ud.

Snit de resterende grøntsager – spidskål, græskar og squash – i grove lange stykker. Kog dem i suppen i ca. 10 minutter, før du skal spise, sammen med rosiner og kogte kikærter.

Skyl og hak de grønne urter. Skyl couscoussen i koldt vand, og sigt vandet fra. Kom couscoussen i en gryde med låg. Kog ca. 1⁄2 liter saltet vand op i en elkoger eller gryde, og tilsæt lidt af det kogende vand til couscoussen. Rør rundt, og læg låget på gryden, så dampen ikke trænger ud. Gentag, indtil couscoussen er mør og varm – hvis du har en gryde med dampindsats, er den oplagt at bruge her.

Spis couscoussen toppet med grøntsagerne, rosinerne og kikærterne og de grønne urter. Suppler løbende med skvæt af suppen.

Ingredienser

100 g tørrede kikærter
3 store løg
6 fed hvidløg
75 g smør
½ dl olivenolie
1 spsk ras-el hanout
½ spsk paprika
1 tsk stødt ingefær
1 tsk gurkemeje
1 stængel bladselleri
300 g store modne tomater
2 ½ l fjerkræbouillon eller grønsagsbouillon
400 g gulerødder
400 g majroer
600 g bagekartofler
1 aubergine
1 spidskål
500 g hokkaido eller butternut squash
2 squash
200 g lyse rosiner
1 bundt koriander
½ bundt bredbladet persille

Desuden

havsalt
Friskkværnet peber
½ kg couscous af bedste kvalitet

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her