Tilbage til opskrifter

Bøf stroganoff med kartoffelmos

Bøf stroganoff er en skøn simreret til de kolde efterårs- og vintermåneder. Retten består af møre stykker oksekød i en velsmagende, cremet flødesauce med tomat, paprika og svampe. Bøf stroganoff serveres typisk med kartoffelmos, og her skal der ikke spares på smørret.

Sådan gør du

Bøf stroganoff

Puds kødet af for hinder, og skær det i strimler på 4-5 cm's længde og ca. 1 cm's tykkelse.

Bring en gryde vand i kog. Lav et kryds i skindet i toppen af tomaterne, og dyp tomaterne i det kogende vand i 30 sekunder, og kom dem direkte over i iskoldt vand, så skindet løsner sig. Træk skindet af med en lille urtekniv. Skær tomaterne i kvarter, grav tomatkernerne ud med en ske, og kasser dem, og skær tomatkødet ud i små tern. Du har nu en "tomatconcassé", der skal bruges lige inden servering.

Rens svampene med pensel eller en lille grønsagskniv; vask dem evt. forsigtigt. Ordn løg, og hak svampe og løg. Varm en pande op, og kom smørret på den, og lad det bruse op. Smid løg og svampe på panden, og sauter dem i 3-4 minutter. Tilsæt bouillon, tomatpuré, fløde, salt, peber og paprika, og lad sovsen koge i ca. 10 minutter.

Varm en anden pande til den er meget varm, kom olie på den, og steg kødet i 1-2 minutter, så ydersiden hurtigt bliver brunet og lukket, og saften bliver inde i kødet – det skal stadig være rosa i midten. Det kan være en god idé at stege ad nogle gange, så kødet ikke kommer til at koge i stedet for at stege på panden. Krydr det brunede kød med salt og peber, og kom det i sovsen, og lad det koge med i ½ minut. Kog stegepanden af med eddike og lidt vand, og hæld også det ned i stroganoffen. Tilsæt til sidst tomatconcassé og hakket persille, vend det lige rundt i sovsen, og server så stroganoffen med det samme med kartoffelmos til.

Kartoffelmos

Skræl kartoflerne, halver dem, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 30 minutter.

Hæld vandet fra de kogte kartofler, og lad dem stå i gryden og dampe af 2-3 minutter. Lun imens mælken i en lille kasserolle, og skær smørret ud i små tern. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller et piskeris, og tilsæt varm mælk og smørtern, indtil mosen er helt jævn og blød (undgå at piske for meget i mosen undervejs, den risikerer at blive "lang" og tapetklisteragtig i konsistensen). Det allerbedste er faktisk at mose først og så vende smør og mælk i de mosede kartofler med en grydeske eller dejskraber. Smag til med salt og peber – så er mosen klar til servering.

Tip

Selvfølgelig kan du bruge flåede tomater i stedet for de friske, men det giver ikke helt samme friskhed i den lidt tunge, smørgode stroganoff.

Ingredienser

Bøf stroganoff

600 g oksemørbrad
3 tomat
3 skalotteløg
350 g blandede vilde svampe (eller champignoner)
30 g smør
4 dl kalveboillon
2 spsk tomatpuré
2 dl fløde (eller cremefraiche 38%)
havsalt
Friskkværnet peber
1 tsk paprika
rapsolie
2 spsk balsamisk æbleeddike
vand
½ bundt bredbladet persille

Kartoffelmos

1 kg store melede kartofler
2 dl sødmælk
100 g smør
havsalt
Friskkværnet peber