Mortensaften nærmer sig..

Men kender du historien bag den årlige tradition? Kom i stemning til mortensaften med opskrifter, der med garanti kan løfte smagsniveauet, få inspiration til steder du kan besøge og få stillet sulten på aftenen, og læs om den sagnomspundne historie om Morten Bisps strabadser med de skræppende gæs. Vil du slippe for selv at traktere i køkkenet, leverer vi også den klassiske menu til hele landet - og som noget nyt tilbyder vi i år også en vegetarisk menu.

Vær med til at markere den traditionsbundne mortensaften fredag d. 10. november

En oplagt 'svendeprøve' til årets julemiddag

Fredag d. 10. november tager vi forskud på julens klassikere, når vi serverer and med kartofler, brun sovs og rødkål sammen med en skøn forret og lidt sødt til dessert.

Mortensaften er derfor en oplagt mulighed for at øve sig i at perfektionere maden, så du til jul kan servere en velsmagende og saftig and med sprødt og lækkert skind og dække den i et lag af hjemmelavet brun sovs, der har fuld smæk på smagen.

Laver du brunede kartofler og sprød rødkålssalat til, har du faktisk et fuldendt julemåltid, og hvem vil ikke imponere sine nærmeste i den udfordrende disciplin, traditionel dansk julemad?

  • Lad fuglen flyve

    En grøn mortensaften

    Vegetarisk middag

    Lad fuglen flyve og giv i stedet grøntsagerne førsteret på tallerkenen til mortensaften. Nedenfor giver vi et par bud på, hvordan du kan gøre middagen lidt grønnere.

    Vegetarer og andre grøntsagsfornøjede behøver nemlig ikke være hensat til at spise tilbehør, når vi samles om højtidsbordene. Du kan sagtens tilberede komplette, grønne og smagstætte retter, hvor saft og kraft hentes fra svampe, miso, langtidsstegte løg og tomater og en gavmild krydring, der alt sammen bidrager med fylde, umami og velsmag.

    Det gælder både til mortensaften og naturligvis også, når der er inviteret til julefrokost- eller middag.

  • Meyers Gastrik i Coop

    Smagsforstærker

    Gastrik - fuld knald på sovsen

    Den gode sovs

    Gastrik er en fantastisk smagsforstærker og består af karamelliseret eddikesirup, der fungerer som et korset for saucens aromaer og har været brugt af franskmændene gennem hundrede år som den hemmelige ingrediens bag enhver god sauce.
    Kommer du lidt gastrik i sovsen, når du smager den til, giver det sovsen mere sødme, syrlighed og bitterhed.
    Du kan sagtens lave din gastrik selv, og den holder sig nærmest evigt, hvis du opbevarer den på køl eller såmænd bare på køkkenhylden.

    Se opskrift

Fortællingen om Morten Bisp (1 af 2)

Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours, der i 300-tallet blev kendt for sin barmhjertighed og empati for samfundets fattige. Han blev betragtet som hellig, fordi han angiveligt kunne helbrede de syge. Derfor ønskede befolkningen at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke. I et forsøg på at undgå at blive udnævnt til biskop, gemte Martin sig i en gåsesti, men de skræppende gæs afslørede hans skjulested. Martin blev således udnævnt til biskop, og for at straffe de sladrende gæs beordrede Martin, at man hvert år slagtede og spiste en gås.

Se med, når Jonas viser dig hvordan

Hjemmelavet rødkål

Fortællingen om Morten Bisp (2 af 2)

I Danmark blev historien første gang trykt i år 1616, og den klinger stadig i nutiden, eftersom vi år efter år sætter os til bords og nyder et gedigent måltid fjerkræ. Gåsen er i imidlertid erstattet af and, måske fordi det historisk set størrelses- og prismæssigt passer bedre til danske familier. Datoen 10. november er valgt ud fra, at Martin af Tours' dødsdag er 11. November, hvor vi i Danmark altså fejrer mortensaften dagen før.

Velbekomme