Gastrik bruges til justering af saucer og gryderetter, og franskmændene har igennem århundreder brugt denne karamelliserede vineddike-sirup til at få saucer eller sovs til at smage af mere. Gastrikken indeholder smagstoner der er svære at tilføre enkeltvis til maden; bitterhed, tøjlet sødme fra karameliseringen af sukkeret, og restsyre, frugtighed og friskhed fra eddiken. Når man står med en sauce, der har fået hvad den kan trække, men stadig mangler helhed og smagsmæssig ensretning, er et par spiseskefulde gastrik som regel det, der skal til. Gastrik er af samme grund uhyre velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt. Du kan tilsmage saucer, supper og sammenkogte retter som netop nævnt, og få stor smagfylde uden ekstra fedt fra fx fløde. Gastrikken er relativ let at lave, og den holder sig for evigt, hvis du opbevarer den på køl eller bare på køkkenhylden i en lukket beholder.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk nytårsmenu lige til døren

Læs mere og bestil årets nytårsmenu her

Sådan gør du

Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande eller i en tykbundet gryde. Tilsæt eddiken, og kog det igennem, til karamellen igen er opløst, og konsistensen er som sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner. Det er vigtigt at gastrikken ikke koges for tyk, for den bliver mindst dobbelt så tyk når den er kold - brug evt. lidt vand til kogningen for at få kogt sukkerklumperne ud inden siruppen bliver for tyk. Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller lignende.

Tip

Gastrik er også velegnet som sauce i sig selv; du kan glasere kød, fisk eller grøntsager med den, og du kan bruge den som ingrediens i vinaigretter, drinks og desserter.

Ingredienser

100 g sukker
2 dl æbleeddike eller anden vin- eller frugteddike


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Simremad

    På dette kursus, inspireret af Claus Meyers kogebog "Meyers Simremad", dykker vi ned i de teknikker, ingredienser og remedier, der giver dig succes i simregryden. Resultatet bliver en overdådig middag, som vi nyder med god vin i glasset. Simremad er robust, mør, saftig og intens mad, tilberedt langsomt, mens du kan lave alt mulig andet – slow food af den bedste slags, uanset om du bekender dig til støbejernsgryde, sous vide, trykkoger eller tagine.

    Læs mere og bestil

En af julens klassikere, som det i den grad kan betale sig at lave selv. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du hjemmelavet rødkål