Tilbage til opskrifter

Langtidsstegt and

Den hele, langtidsstegte and med det gyldenbrune skind er et af de mest klare billeder på dansk julemad. Her er grundopskriften på en god, mør og saftig and til juleaften. Brug skyen til at lave saucen og servér fuglen med klassisk tilbehør som hvide og brune kartofler, rødkål og ribsgelé.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Tør anden grundigt indvendigt og udvendigt med køkkenrulle. Krydr indvendigt med salt og peber. Skær æblerne i mindre stykker, og bland dem med svesker og timianblade. Fyld fuglen med blandingen, bræk gumpen opad, så du lukker hullet til, og sæt gumpen fast med kødnåle. Det kan også være en god idé at lukke skindet ved halsen til med en kødnål eller to. Gnid anden udvendigt med fint salt, og læg den i en bradepande med brystet opad.

Steg først anden i ovnen ved 220° i 25 minutter. Sænk temperaturen til 150° (130°), og hæld 1⁄2-1 liter vand i bradepanden. Steg videre i 21⁄2-3 timer for and eller 3 1⁄2-4 timer for gås, til fuglen er gennemtilberedt, og kødet ved lårene begynder at trække sig op ad benene, og lårene føles løse, hvis du tager fat i og drejer lidt på dem – kom mere vand ved undervejs, så der hele tiden er væde under det fedt, der også smelter fra. Væden skal opsamle stegesafterne fra fuglen, så de ikke fordamper helt.

Tag fuglen ud af ovnen, løft den over på et spækbræt, og lad den hvile i mindst 15 minutter, inden du skærer den ud.

Hæld bouillonen fra bradepanden over i en skål. Når fedtet har samlet sig, så skum det af, og gem det. Hæld skyen gennem en sigte over i en gryde, og kog den ind, så den får en god og kraftig smag, og der er ca. 1 dl per spisende. Brug skyen til sauce.

Ved servering

Du kan servere anden, som den er, evt. lunet i et fad i ovnen. Eller du kan stege skindet sprødt: Varm en stor pande med lidt af det afskummede andefedt op til middel varme. Læg andelår og -bryster med skindsiden nedad på panden, og steg dem i 3-4 minutter, indtil skindet er sprødt. Fjern panden fra varmen, og vend andestykkerne om kortvarigt. Alternativt kan du stege skindet sprødt under grillen i ovnen i nogle minutter. Hold da godt øje, så anden ikke bliver branket!

Skær brystet i tynde skiver, og del evt. lårene i over- og underlår, og servér dem med æbler og svesker fra anden.

Tip

I opskriften her lægger vi fuglen direkte i bradepanden, hvor safterne er med til at til- berede især låret. Du kan dog også, hvilket er mere traditionelt, lægge den på en rist over bradepanden. Hvis du vil tilberede anden/gåsen op til spisetid og ikke ønsker at brune stykkerne inden servering, kan det være en god idé.

Ingredienser

3 ⅕ kg and (gerne en dansk landand)
150 g udstenede svesker
3 coxorange æbler (skåret i både, uden skræl)
10 blade fra timiankviste

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Simremad

    På dette kursus, inspireret af Claus Meyers kogebog "Meyers Simremad", dykker vi ned i de teknikker, ingredienser og remedier, der giver dig succes i simregryden. Resultatet bliver en overdådig middag, som vi nyder med god vin i glasset. Simremad er robust, mør, saftig og intens mad, tilberedt langsomt, mens du kan lave alt mulig andet – slow food af den bedste slags, uanset om du bekender dig til støbejernsgryde, sous vide, trykkoger eller tagine.

    Læs mere og bestil

En af julens klassikere, som det i den grad kan betale sig at lave selv. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du hjemmelavet rødkål