Tilbage til opskrifter

Brunede kartofler

Brunede kartofler er for mange lidt af en stressfaktor før julemiddagen. Karamel er en lunefuld størrelse, der er sensitiv over for faktorer som temperatur og fugtighedsgrad, og som overreagerer kraftigt, hvis man rører i den på det forkerte tidspunkt. Her får du opskriften på vores opskrift på de skønne brunede kartofler.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Kog kartoflerne i gavmildt saltet vand i 8-9 minutter. Træk gryden fra komfuret, og lad kartoflerne trække i 6-7 minutter – de skal kun lige nøjagtigt være møre. Brug en spids kniv til at tjekke mørheden – kartoflerne skal slippe, men kun akkurat. Hæld vandet fra, og hæld koldt vand på kartoflerne, så kogningen stopper helt, og kartoflerne kun er lune. Hæld igen vandet fra, og dæk gryden med et viskestykke, så kartoflerne holder sig lune, imens du piller dem med en lille kniv – så er det lettere.

Smelt sukkeret på en pande ved jævn varme – uden at røre i det. Når sukkeret er blevet gyldent, så tilsæt smørret, og lad det bruse op. Hæld kartoflerne på med det samme, og lad dem først ligge og syde i et par minutter, før du vender dem rundt – hvis du vender dem med det samme, så køler kartoflerne den meget varme karamel ned, og den vil stivne for meget. Lad nu karamellen glasere kartoflerne i 4-5 minutter. Ryst panden undervejs, så karamellen fordeler sig, og kartoflerne bliver dækket af et jævnt lag – undgå så vidt muligt at røre, da du bare glaserer skeen. Hvis du synes, varmen er ved at stikke af, så tilsæt et par skefulde vand.

De brunede kartofler er klar til servering med det samme – men kan også sagtens stå i 20-25 minutter og så lige lunes, når resten er klar. De bliver næsten bedre af at ligge og trække i karamellen. De må dog ikke blive helt kolde.

Ingredienser

750 g små kartofler gerne æggeblomme- eller aspargeskartofler
100 g sukker
50 g smør
1 tsk salt

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Simremad

    På dette kursus, inspireret af Claus Meyers kogebog "Meyers Simremad", dykker vi ned i de teknikker, ingredienser og remedier, der giver dig succes i simregryden. Resultatet bliver en overdådig middag, som vi nyder med god vin i glasset. Simremad er robust, mør, saftig og intens mad, tilberedt langsomt, mens du kan lave alt mulig andet – slow food af den bedste slags, uanset om du bekender dig til støbejernsgryde, sous vide, trykkoger eller tagine.

    Læs mere og bestil

En af julens klassikere, som det i den grad kan betale sig at lave selv. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du hjemmelavet rødkål