Tilbage til opskrifter

Brunede kartofler

  • Brunede kartofler

Når du skal lave brune kartofler, handler det om at styre karamel og væde for at få det helt rigtige, glinsende resultat. Opskriften kan sættes i gang dagen inden, hvis du vil have ro på den 24. december eller inden julefrokosten.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Kog kartoflerne, til de lige er møre, og skyl dem i koldt vand. Pil dem med en urtekniv, og lad dem køle helt af (dette kan du evt. gøre dagen inden). Smelt sukkeret på en god solid pande ved jævn varme, til sukkeret bliver til en mørkebrun karamel (en lille smule lysere end cola) og der ingen klumper er tilbage. Pas på, karamellen ikke branker og bliver for mørk, gør den det, må du starte forfra. Tilsæt 1 dl vand (pas på – det kan sprøjte) og lad det karamelliserede sukker blive opløst. Kom kartoflerne på panden, og lad dem simre i karamellen, indtil de er smurt ind i fed karamel. Tilsæt som det sidste smørret, og lad det stege med i 3 minutter.

Tip

Hvis du allerede laver karamellen til de brunede kartofler klar den 23. december, slipper du for at stå i sidste øjeblik og rode med sukker og smør, som ikke vil brune, som du vil det: Brun sukkeret i en pande, og tilsæt smør og lidt vand, og kog det op til en nogenlunde homogen 'sovs'. Sigt denne sovs for at tage krystalliseret sukker væk. Kog det ind til en tyk sej sovs, så har du en karamel klar til juleaften. Juleaften steger du de kogte, nedkølede og pillede kartofler i lidt fedt, så de får lidt farve. Så hælder du karamellen over, og koger den ind, så du karamelglaserer kartoflerne.

Ingredienser

1 kg kartofler gerne æggeblomme- eller aspargeskartofler
6 spsk sukker
1 dl vand
25 g smør


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    To generationer: Søde sager i juleudgave

    Vi skruer op for julehyggen i Madhusets køkkener og kaster os over nogle af favoritterne fra det søde julekøkken. I lærer bl.a. at lave jødisk-inspireret småkager med kanelsukker og arbejde med dej så der kan laves julesnurrer. Man skal minimum købe to billetter til vores to-generationer arrangementer. Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år. Der arbejdes i grupper, selvfølgelig så børnene er sammen med den voksne, de følges med.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du æblegløgg derhjemme