Skal det dufte brunt og brændt? Sådan fylder du kagedåserne med julens kageklassikere

December har meldt sin ankomst, og endelig kan vi tænde kalenderlyset og åbne den allerførste låge. Nu er det jul. Med det venter en hel måned med julebag, konfekt, gran og klipperier og ikke mindst nogle af årets vigtigste måltider.

Julens bagværk

Men først skal træet spises, og kagedåserne skal fyldes op med krydrede brunkager, smørmættede vaniljekranse og kuglerunde havregrynskugler, der godt kan tåle at blive lavet flere gange i december.

Og det bedste af det hele er, at småkagebagning ikke behøver at tage timevis - lav dobbeltportion og frys dejen ned, så kan du lynhurtigt bage en plade brunkager af, når de uventede julegæster står på dørtrinnet.

Nedenfor har vi samlet en håndfuld af vores favoritopskrifter, så du selvsikkert kan kaste dig ud i julens sprøde bagværk. 

 


TIP

Du kan fryse småkagedej, hvis du hellere vil bage en mindre portion ad gangen. Tag en portion op ad fryseren, og lad den tø langsomt op i køleskabet.

 • Juletid

  Jødekager

  Julens bagværk

  Der findes flere teorier om, hvorfor jødekager hedder netop jødekager. En af dem er, at de fine småkager med kanel- og sukkerdrys oprindeligt blev bagt af jødiske bagere i København.

  En anden er, at de jødekager, der blev bagt for ca. 150 år siden, var krydret med kardemomme i stedet for kanel – og kardemomme blev anset for et typisk mellemøstligt og dermed jødisk krydderi. Hvorom alting er, så er denne jødekage en af vores favoritter. Når du bager småkager af lige dele smør og mel og ikke har mere sukker med i dejen end her, så får du en meget skør, smeltende småkage. Vil du have den lidt mere hård, kan du komme op til 25% mere mel i dejen.

  Find opskriften

Vidste du at...

Pebernødder – eller peberkager, som man tidligere kaldte dem – er blandt de danske kager, der kan spores længst tilbage i tiden. De er blevet bagt siden middelalderen. Og først fra engang i 1700-tallet har de forvandlet sig til et særligt juletidsbagværk, ellers har man smidt dem i ovnen året rundt. Ordet ’peberkager’ dækker ikke bare over kager med peber i, men over kager med alskens krydderier i, fordi ’at pebre’ forstås som at krydre i det hele taget. Der er også godt med krydderier i vores pebernødder her – deriblandt hvid peber. 

 

 

 • Juletid

  Havregrynskugler med portvin

  Julens bagværk

  Havregrynskugler stammer fra besættelsestidens mangelsamfund, hvor havre var en af de ting, der var til at få.

  Den er værd at holde i hævd, særligt i en udgave som den her med portvin og vanilje.

  Find opskriften her
 • Julebag

  En genvej til hjemmebag

  Færdig kagedej

  Vi har gjort det lidt nemmere at få kagedåserne fyldt med hjemmebag til jul. Vi har nemlig lavet en serie af færdig, økologisk småkagedej, hvor det eneste du skal gøre er at skære dejen ud og bage.

  Vælg mellem cookies, brunkager, ingefærsmåkager og vaniljekranse.

  Du finder småkagerne i Coops butikker landet over.

 • Juletid

  Florentinere med kandiseret frugt

  Julens bagværk

  Florentinere, der ligger et sted mellem kage og konfekt, har et fantastisk, næsten sejt bid. Vi har givet dem lidt bergamotte, men du kan bruge alle citrusfrugter.

  Find opskriften her

Se med, når Jonas fra Meyers Madhus viser dig, hvordan du nemt kan lave æblegløggen derhjemme - en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage.

Æblegløgg