Tilbage til opskrifter

Ambrosia julekage med appelsin og marcipan

Ambrosia var navnet på de antikke guders mad, som gav dem udødelighed og evig ungdom. Det tør vi ikke love dig, men mindre kan også gøre det – du bør unde dig selv at bruge kanelsnurredejen til denne skønne julekage med appelsin og marcipan.

Sådan gør du

Bløddej

Hæld kold mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme og ælt dejen, til den er helt glat og blank og slipper skålen. Det tager ca. 7-8 min., så du skal bruge en røremaskine og indstille den på lav hastighed. Skær smørret i små terninger, og kom dem i dejen, som nu skal æltes til den er blank og glat - det tager ca. 7-8 min. Lad herefter dejen hvile lunt i 1½ time med et klæde over, så den hæver lidt op. Slå dejen ned til en fast klump, pak den ind i husholdningsfilm og lad den køle af i køleskabet i mindst 1 time.

Appelsinmarmelade

Vask appelsinerne, og skær dem i tern på 1 × 1 cm. Kom dem i en gryde, og hæld koldt vand på, så det dækker. Kog appelsinerne op, skru lidt ned for varmen, og lad dem koge stille og roligt i 1 minut. Hæld appelsinerne i en sigte over en skål, og lad dem dryppe af.

Kom dem tilbage i gryden sammen med rørsukkeret og kornene fra vaniljestangen, og kog det langsomt op til 110°. Det tager ca. 30 minutter. Lad de karamelliserede appelsiner køle af, inden du kommer dem i dejen.

Marcipan-daddelmix

Hak marcipanen og dadlerne groft med en stor kniv, og bland det godt sammen, så du får lidt af begge dele med i hver eneste bid af den færdige kage!

Lav kagerne

Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 30x60 cm.

Pisk æg sammen og og pensl dejens overflade. Fordel marcipan-daddelmix og appelsinerne over dejen.

Rul dejen sammen til en roulade, pensl overfladen med æg, og hak den i skiver på 1 cm. Hak skiverne i terninger på 1x1 cm., som på billedet nedenfor.

Form 12 boller af de små dejterninger med let hånd, så du ikke trykker dejen for meget sammen.

Læg dem på en bageplade med bagepapir med god afstand imellem. Lad ambrosiabollerne hæve i cirka 1-2 timer.

Bag bollerne i cirka 10-15 minutter ved 200° varmluft. Flyt bollerne over på en rist, og lad dem køle af. Pensl dem med den overskydende appelsinsirup, og drys med flormelis.

Ingredienser

Bløddej

5 dl kold sødmælk
50 g gær
1 stort æg
1 kg hvedemel
150 g sukker
10 g havsalt
15 g stødt kardemomme
150 g smør

Appelsinmarmelade

300 g usprøjtede appelsiner
150 g rørsukker
1 vaniljestang

Marcipan-daddelmix

100 g marcipan
100 g dadler uden sten

Pensling og drys

1 æg
25 g flormelis