5 tips til en velsmagende nytårsmiddag

Året der gik skal mindes og fejres, og det nye år skal skydes ind. For mange står den på en festlig og hyggelig aften sammen med venner og familie. Men hvordan skal aftenen holdes og hvad skal på bordet? Find inspiration til nytårsaften her.

For mange er nytårsaften forbundet med faste traditioner, som dronnings nytårstale der skal overværes kl. 18, mens der spises snacks eller kanapéer. Derefter skydes aftenen i gang med en 3-retters menu som for nogle, traditionen tro, står på nytårstorsk, for andre på en klassisk menu, mens man i det sønderjyske glæder sig til grønlangkål, kålpølser og snaps. Når klokken slår tolv skal champagnen poppes, og der skal skåles i bobler og spises kransekage.

Hvad enten du selv skal stå i køkkenet, eller ønsker at få maden til nytårsaften leveret ud af huset, er maden for mange en central del af aftenen. Men nytårsmenuen kan være en svær balancegang, for ingen har lyst til at stå alene i køkkenet og svede bag gryderne i timevis, i takt med at gæsternes promille stiger. 

Vi har udvalgt de bedste nytårsopskrifter nedenfor, men du kan også finde alle vores nytårsopskrifter her, hvad enten du har brug for inspiration til nytårsforretten, -hovedretten eller -desserten. Ønsker du i stedet at få menuen leveret lige til døren og slippe for at stå i køkkenet, kan du læse mere om en af vores 3 nytårsmenuer her. Vi leverer vores 3-retters menuer i hele landet og vores buffet i København og omegn. 

1. tip: Forbered forretten til nytår

Efter en eventuel snack til nytårstalen, er forretten det første dine gæster sætter tænderne i, og den skal serveres med stil.

Mange vælger at servere fisk til nytårsforretten, som er et godt modspil til den fede julemad, vi har mæsket os igennem hele december. Du kan også servere en cremet suppe eller en kalvetatar med en frisk persillepesto. Du finder opskrifterne nedenfor.

Vælg en forret der kan laves og serveres på under en halv time, og som vækker appetitten hos dine gæster. Du kan med fordel lave en kold forret, eller en suppe der blot skal opvarmes, og pyntes af før den serveres for dine gæster.

2. tip: Sådan får du mørt kød

Hovedretten til nytår er det centrale for hele middagen, og nerverne kan godt begynde at melde sig, hvis du er vært for et større middagsselskab, som har forventninger om et godt stykke mørt kød. Vil du være sikker på at kødet bliver mørt og saftigt, kan du med fordel tilberede det med sous vide metoden.

Sous vide er en teknik, som restauranter i årevis har gjort brug af. Her vakuumpakkes kødet og kommes i et vandbad, hvor temperaturen i vandet holdes konstant. På den måde bliver kødet helt ensartet og nænsomt tilberedt. Kødet kan du sous vide dagen før, og på selve dagen behøver du blot at stege det ved hård varm, før det serveres for dine gæster.

3. tip: Sådan serverer du nytårschampagnen

Champagnen stammer fra det nordøstlige Frankrig, som er det eneste sted, hvor der laves champagne. Her skal bønderne godkendes af Appellation d’origine contrôlée, som sikrer at champagnen bliver lavet efter helt særlige regler og teknikker. I modsætning til andre vintyper, er champagne ikke af en bestemt årgang, og forskellige årgange vil derfor smage ens. Jo længere tid det tager at lave en champagne, jo finere bobler.

Mange drikker champagne som aperitif til dronningens nytårstale, men boblerne kan også drikkes til maden, så længe den rette champagne serveres til den rette mad. De lette champagner bør serveres som en apperetif, de kraftigere champagner til måltider mens de søde bør serveres til desserten eller kransekagen.
Forhør dig hos din vinforhandler, og sæt ham ind i, hvad champagnen skal serveres til, så han kan vejlede dig ordentligt.

Server champagnen ved 8-10 grader i almindelige vinglas. De høje glas er flotte at servere champagnen i, men aromaen bliver undertrykt i de snævre glas, mens aromaen til gengæld vil slippe for hurtigt væk, hvis den serveres i bredere glas.

4. tip: Lav kransekagen på forhånd

Det er ikke svært at lave sin egen hjemmelavede kranskage til nytår, men det tager naturligvis længere tid end turen ned til bageren.

Gør dig selv en tjeneste og lav den i god tid. Kransekage kan holde sig 5 dage i køleskabet og helt op til 6 måneder i fryseren. Undgå at komme glasur på kransekagestykkerne og pak dem godt ind i en plastpose eller en lukket beholder, så du undgår at den bliver tør. Tø stykkerne op i god tid og sprøjt glasur på dem når de er optøet.

Lav din egen kransekage 

Imponer dine middagsgæster med en hjemmelavet kransekage. Find vores bedste opskrift på klassisk kranskekage overtrukket med glasur.

Bestil kransekagen til nytår fra Meyers

Orker du ikke selv at bruge tid i køkkenet, kan du med fordel købe dig til et. Men lad for guds skyld vær med at vælge den billigste løsning fra supermarkedet. Vores konditor har traditionen tro lavet den traditionelle, håndlavede kransekagetop af marcipan med 60% mandler. Kransekagen kan afhentes i et af vores bagerier eller i Meyers Deli d. 30 eller 31. december.