Det helt grønne julefrokostbord

Måske tænker du i første omgang, at grøntsager og julemad er to uforenelige størrelse. Men lad os til en start aflive den myte. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at give planterne hovedrollen ved julefrokostbordet og stadigvæk servere fyldige og aldeles velsmagende retter, hvad end du går planken ud og gør hele menuen vegetarisk eller bare vil supplere de traditionelle retter med lidt grønne indslag. Vi lover, at du vil kunne overbevise selv de mest overbeviste flæskestegsmunde om, at man sagtens kan spise sig både mæt og glad - helt uden kød. Vi guider dig til saftige juleopskrifter og gode køkkenfif, så du kan begive dig ind i det grønne julekøkken.

Det grønne julekøkken

Hvis du er vant til at arbejde med grøntsagerne i hverdagskøkkenet, kender du sikkert allerede de gode greb til at skabe velsmag i de vegetariske måltider.

- Vælg grøntsager fra sæsonen
- Husk at få proteinkilderne med
- Vær gavmild med krydderier og urter
- Vær ekstra skarp på tilsmagningen og de umami-fyldte elementer, der sikrer tilfredshed og fylde i måltidet.

Når det er julemenuens retter, der skal have en grøn overhaling gælder de samme principper, men du kan med fordel tænke endnu mere over forskellige tilberedningsformer og arbejde endnu mere med konsistenser, krydring og tilsmagning.  

At forløse grøntsagernes potentiale

Mennesker elsker søde sager. Det ligger indgroet i vores biologi, at vi griber ud efter de sødeste frugter og de mest modne bær. Det præger også vores madpræferencer i dag, så der skal disciplin og opfindsomhed til, hvis vi skal have de anbefalede 600 gram grønt om dagen. Her spiller gastronomien og madlavningen en stor rolle. For det betyder faktisk en hel del, hvad du gør ved dine grøntsager i forhold til, hvor fristende og i sidste ende i hvor store mængder, du har lyst til at guffe løs af de grønne sager.

 • Umami

  Vegetarisk svampepaté

  Grøn jul

  Du har sikkert hørt, at umami, som den femte grundsmag, er uundværlig, hvis du gerne vil gøre dine grønne måltider mættende og tilfredsstillende. Svampe er en af de grøntsager, der er tætpakket med umami - især de mørke af slagsen. Skift den klassiske leverpostej ud med denne svampepaté og oplev, hvordan både sanser og smagsløg vil opleve både velsmag og mæthed.
  Patéen kan laves på en blanding af alverdens svampe, ristede hasselnødder og godt med friskkværnet peber og serveres på nybagt rugbrød.

  Se mere

Et grønt køkken er i stedet retter, hvor ingen ingrediens nødvendigvis skal være i centrum, men at forskellige løsdele og småretter supplerer hinanden, hvor det er op til dig at sammensætte de forskellige komponenter alt efter hvad du har lyst til.

 • Græskarsalat

  Grøn jul

  Sådan har du aldrig spist grøntsager før

  Umami

  Du kender sikkert godt fornemmelsen af at bide i en overkogt kartoffel. Ikke ligefrem noget, man længes mod. For tekstur og mundfølelse betyder faktisk en hel del for, om vi oplever en råvarer eller et måltid som tilfredsstillende.

  Sprødt og saftigt er derimod noget, de fleste af os eftertragter, så det kan du med stor fordel jagte i det grønne køkken ved eksempelvis varmetilberedning eller påvirkning af salt, syre og sukker eller gennem konservering eller fermentering.
  Tænk bare på den krydrede rødkål til julemiddagen, hvor både syre og sødme er i spil...

Gode fif til det grønne julekøkken

Prøv at arbejde med tilberedningsformer som syltning, bagning, røgning eller måske ligefrem fermentering af grøntsagerne. . På den måde kan du ændre aromaer og smag, der ofte også intensiveres. Alt sammen er det med til at gøre dine vegetariske måltider mere tilfredsstillende og smagsmættede.

Fermentering er en nem og delikat måde at fremelske smag og samtidig bevare grøntsagernes næringsstoffer, vitaminer og antioxidanter

Mad vinder generelt ved at indeholde både faste, bløde og sprøde elementer. Grøntsager bliver hurtigt jævnet ud, når de koges/bages - prøv derfor at tænke over, hvilke konsistenser du går efter i måltidet. Mange grøntsager kan nemlig tage form af flere forskellige konsistenser.

 • Vegetarisk jul

  Den grønne umami

  Mæthed fra planteriget

  Traditionelt set har kød ofte spillet en hovedrolle i at opdyrke umami-smagen. Det behøver dog ikke nødvendigvis at være sådan. I planteriget findes nemlig masser af kilder til umami. Særligt tang, svampe, nødder, bælgfrugter og tomater. Når man laver grøn mad spiller umami derfor en lige så stor rolle i måltidet, også selvom smagen ikke hentes fra den traditionelle kilde i kød.

  Læs mere om grønne køkkentips

Det er ikke svært at arbejde i det grønne køkken; det stiller bare lidt andre krav til din måde at gå til råvarerne på. Det handler i høj grad om at give planterne en smagsprofil og en tekstur, som vi finder tilfredsstillende og tilberede dem, så de bevarer sprødhed og saftighed.

Julefrokostens traditioner

Vi er mange der glæder os til den ene måned om året, hvor julepynten skal frem, og radioen er proppet med julemusik. Det er en tid, der er spækket med traditioner og hyggelige stunder med ens nærmeste.  

Det er naturligvis årets julefrokost, vi snakker om. Idéen med at afholde julefrokost opstod allerede i efterkrigstiden, hvor konceptet dog var en kende anderledes end nutidens. Tidligere var det forbeholdt en stund imellem chefer og ansatte, hvor der var tid til at ønske hinanden god jul. Julefrokosten i Danmark har udviklet sig siden da, men traditionen forbliver. Nu holdes julefrokosten mellem kollegaer, venner og naboer, og der serveres en stor menu samt lidt forfriskende drikkevarer til ganen - alt sammen i et mere uhøjtideligt og festligt lag. Det er uden tvivl en tradition, der er kommet for at blive.  

Vegetarisk julefrokost ud af huset 2024

Traditioner er for mange lig med jul og alt, som dertil hører. Mange ser frem til årets julefrokost og forventningerne til den samlede oplevelse er høje. Det kræver derfor også tid og energi at stable et mindeværdigt arrangement på benene. Men i en travl december måned med julegaveindkøb og hygge i toppen af to do-listen kan det være svært at finde den nødvendige tid til at planlægge samt stå i køkkenet og skabe den perfekte julefrokostmenu. For hvad spiser man egentlig til en julefrokost? Skal det være en klassisk eller en vegetarisk julefrokostmenu? Du har måske heller ikke tid til at finde på nye kreative julede vegetarretter, fordi samvær og hygge med familie og venner prioriteres. Savner du inspiration eller idéer til god vegetarisk julemad? 

Derfor kunne det være en befrielse at lade vores kompetente kokke i Meyers catering tilberede maden til din julefrokost, så du kan sænke skuldrene og lade julefreden indfinde sig. Med en julefrokostmenu ud af huset fra Meyers får du tid til at nyde december måned med dem, du holder af. Vores spændende retter i den vegetariske julefrokost giver et friskt pust til det traditionelle julefrokostbord. 

Det er hurtigt og nemt at bestille julefrokosten udefra. Du slipper for besværet og får kvalitets julefrokostmad leveret lige til døren - både den klassiske og vegetariske julefrokost. Vi leverer julefrokosten til København og omegn, og Århus og omegn, inkl. Randers, Silkeborg, Skanderborg, Horsens og Vejle. Hvis det lyder som noget for dig, så kan du læse mere om og bestille vores vegetariske julefrokostmenu, som kommer i form af en julefrokostbuffet med et væld af smagfulde og smukke retter. 
 
Bestil din vegetariske julefrokost ud af huset nemt her. 
 

Den vegetariske julefrokostmenu

Vil du hellere slippe helt for at lave årets julefrokostmenu og i stedet bestille julefrokost ud af huset? Meyers dygtige kokke står klar med hjælpen, så du kan servere en velsmagende vegetarisk og klassisk julefrokost til årets kommende firmajulefrokost, damejulefrokost eller familiefest. Kokkene har finpudset julefrokostopskrifterne, sådan at vi kan servere spændende retter i den vegetariske julefrokost. Opskrifterne giver et friskt pust og fungerer fantastisk som et alternativ til det klassiske julefrokostbord. Julefrokostmenuen må gerne være præget af mere grønne retter.  

Bestil din vegetariske julefrokost nemt lige her. 

Bestil Meyers vegetariske julefrokost

Med Meyers vegetariske julefrokostmenu ud af huset får du tid til at nyde december måned med dem, du holder af. Med julefrokost ud af huset får du mere tid og overskud til at finde på de bedste underholde aktiviteter til dine julefrokostgæster. 

Det er hurtigt og nemt at bestille din vegetariske julefrokost. Du slipper for besværet og får en kvalitetsjulefrokost leveret lige til døren. Hvis det lyder som noget for dig, så kan du læse mere om vores vegetariske julefrokostmenu. Vi leverer julefrokosten til Storkøbenhavn, Nordsjælland, Aarhus og omegn.

Du vil kunne genkende nogle elementer i vores grønne julefrokost, som går igen fra vores klassiske julefrokost med kød. På den måde kan du nemt kombinere de to, i tilfælde af at dine gæster har forskellige præferencer.

Den vegetariske julefrokostmenu

En vegetarisk julefrokostmenu skal bestemt ikke mangle noget, og det er også en af de vigtigste dyder for vores kokke at sørge for. Derfor har vi udviklet en fantastisk vegetarisk julefrokostmenu, som er pakket med lækre og genkendelige smage, og hvor julens traditioner ikke fornægter sig, selvom det er grøntsagerne, som spiller den største rolle i denne cateringjulefrokost.  

Julefrokostmenuen byder selvfølgelig også på godter til den søde tand, og her vil I igen blive sendt direkte til de gode gamle juleminder. Det er nemlig vigtigt for os, at I får den komplette julefrokostoplevelse, sådan at julefrokostmenuen bliver den bedste julefrokost – indtil videre. Få julens bedste catering til julefrokosten her hos Meyers.

Det grønne julekøkken anno 2024

Vil I selv i stå for maden til jeres julefrokost, guider vi dig til saftige juleopskrifter og gode køkkenfif, så du kan begive dig ind i det grønne og vegetariske julekøkken. Det kan nemlig være svært at finde ud af, hvad man egentlig spiser til en vegetarisk julefrokost. Her på siden kan du finde fifs til tilberedningsmetoder, når du laver mad til en vegetarisk julefrokostmenu samt tips til, hvordan du giver den vegetariske og grønne julemad masser af smag og mæthed. Her spiller umami en vigtig rolle, hvilket vores opskrift på en svampepaté er propfyldt med. Få masser af inspiration til jeres grønne og vegetariske julefrokost 2024. Alle opskrifter kan selvfølgelig også bruges, hvis I gerne vil kreere vegetariske og grønne retter som alternativ til de klassiske juleretter på selve juleaften. De grønne retter vil være et friskt pust til de mere tunge og brune retter, som der er tradition for at servere til julemiddagen.