Tilbage til opskrifter

Safransyltet torsk

  • Opskrift på torsk med safran

Kombinationen af torsk, beder, æg, sprød bacon og sennep er en dansk nytårsklassiker, der her mødes i en salat, som er skøn som et let måltid. Safranens farve og aroma går virkelig godt i spænd med det fine hvide torskekød. Du kan sagtens bruge andre torskefisk, som kulmule eller kuller, eller skifte de gule beder ud med røde af slagsen. Gnid torsken med salt et par timer i forvejen, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet.

Sådan gør du

Pil hvidløget, skær det i tynde skiver, og kom det i en lille gryde sammen med safran, eddike, sukker og vand. Lad lagen koge op, kom fisken i, og lad den simre ved svag varme i 2-3 minutter. Køl derefter fisken ned i lagen, gerne natten over i køleskabet.

Skræl de gule beder, skær dem i store tern á ca. 2×2 cm, og vend dem med et par dråber olie, salt og lidt eddike i et ovnfast fad. Bag dem ved 130° i 35-40 minutter, til de er møre, men stadig har bid. Lad dem køle af.

Bring en gryde med rigeligt vand i kog, og kog æggene i 6-7 minutter. Køl æggene af under rindende koldt vand, og pil dem.

Fordel baconen på en bageplade med bagepapir, og steg den i ovnen ved 175° i ca. 15 minutter, til den er knasende sprød. Læg baconen på køkkenrulle.

Rør cremefraichen med sennep, og smag til med salt og peber. Vend ¾ af dressingen sammen med de bagte gule beder.

Lige før du skal spise, så pluk rugbrødet i grove stykker, og rist dem sprøde i smør på en middelvarm pande. Krydr med salt.

Tag fisken op af lagen, bræk den i mindre stykker, og fordel dem på et stort fad sammen med de bagte beder, kvarte æg, karse og bacon. Slut af med små klatter af sennepsdressing, rugbrødscroutoner og lidt friskhøvlet peberrod.

Ingredienser

200 g torskefilet uden skind og ben
1 tsk salt
1 fed hvidløg
10 safran
¾ dl æblecidereddike eller anden lys eddike
1 ½ spsk sukker
½ dl vand
500 g gule beder
koldpresset rapsolie
4 æg
8 skiver tørsaltet bacon
havsalt
friskkværnet peber
¾ dl creme fraiche
1 spsk grov sennep
4 skiver rugbrød
1 spsk smør
1 håndfuld karse
3 cm frisk peberrod