5 nemme livretter, som hele familien vil holde af

Madlavning er i dag ikke længere en nødvendighed. Det har aldrig været lettere at blive mæt og tilfreds uden at skulle vaske et spækbræt op bagefter. Men den helt basale glæde ved at lave mad og præsentere familien for et dampende varmt aftensmåltid bør være alle for ondt. For alle kan lære at lave mad.

Madglæde for hele familien

Vi vil gerne slå et slag for, at vi ikke taber grebet om basale færdigheder, så vi alle kan glædes ved en levende, fælles madkultur, hvor vores egne udfoldelser i køkkenet er det bærende. Sommetider har vi travlt, og måske skal maden gerne på bordet inden for 20 minutter. Og når tiden er knap, kan det være en fordel med et basalt repertoire af retter, som du ved kan laves med køkkenets basislager og et par enkelte klassikere fra køleskabet. Desuden kan det ikke blive sagt for tit, at familiens yngste som regel elsker at blive inviteret med i køkkenet. At vække køkkenglæden i en tidlig alder er afgørende for at opleve begejstringen med madlavningen senere i livet.

 

Mandag: Klassisk lasagne

Vores bud på en klassisk lasagne, som hele familien kan lide og hvor alt undtagen lasagnepladerne er lavet fra bunden. Den smager usandsynlig godt - smagt til med oregano og timian og selvfølgelig toppet med mozzarellaost for at lasagnen bliver dejlig sprød. Kødsaucen er helt enkel, men hvis det også kan være en udfordring hjemme hos jer at få grøntsager nok, så kan der sagtens tilføjes finthakkede eller revet gulerødder, bladselleri, peberfrugt og squash, som bidrager med smag til den færdige lasagne - og samtidig er lidt camoufleret. 

 Tip: Har du tid og overskud i løbet af weekenden, kan du lave lasagnen på forhånd, så den er klar til at smække i ovnen mandag aften. 

Du finder opskriften her 

Tirsdag: Boller i karry

Vi deler her to af vores fortolkninger af den velkendte - og for mange højtelsket middagsret. Den klassiske er lavet med hakket gris, fløde med masser af karry og smagt til med Meyers æblecidereddike. Den anden er en vegetarisk udgave, hvor karrysaucen laves med æbler og fløde og så friskes op med friskrevet ingefær og æbleeddike. Hvis du gør dig umage med konsistensen på bollerne, som er baseret på perlebyg og brune linser, vil selv inkarnerede kødspisere nikke anerkendende.

Onsdag: Fiskefrikadeller

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 g. fisk om ugen, heraf 200 g. fede fisk som sild, makrel, laks og ørred. Mængden svarer til fx at spise fisk to gange om ugen som hovedret samt flere gange om ugen som pålæg. 

Hjemmerørte fiskefrikadeller er en lettere måde at få fisk ind i hverdagskosten. De kan laves på mange forskellige former for fisk, men torsk er især velegnet. Spørg eventuelt din lokale fiskehandler, hvilken fisk der er i sæson netop nu. Skal det gå ekstra hurtigt har de fleste fiskehandlere også frisk fiskefars, du blot skal forme og stege derhjemme. Tilbehøret kan varieres efter vejr, humør og smag.

Vi elsker den nemme med en god skive rugbrød og en grov remoulade på siden. Alternativt kan du servere sommerligt tilbehør som råkost, kartofler vendt i en persillepesto eller en enkel blomkålssalat.

Tip: Det er vigtigt, at alle ingredienser til fiskefarsen har samme temperatur, for så holder den nemmere sammen.

Torsdag: Wraps med ristede grøntsager og yoghurtdressing

Ideen her er at smide nogle grøntsager i ovnen med en dåse kikærter, sorte bønner eller linser og forskellige krydderier, og dertil lave en simpel yoghurtdressing. Hvilke grøntsager er ikke afgørende! De skønne wraps kan toppes med friske krydderurter som persille, koriander eller ærteskud.

Er du lige så vild med spreads, som vi er, kan du også enten lave en ekstra eller supplere med vores flækærtehummus, persillepesto, røde pesto eller basilkumspesto, som du kan købe på Coop.dk eller i din lokale Coop forretning.

En wrap er et godt opsamlingssted for rester af bagte, stegte eller kogte grøntsager. Det kunne også være rester fra aftenen forinden, der får en tur i ovnen og ender i en wrap. Prøv dig frem!

 • Rød peberfrugtpesto

  Spreads

  Denne dip består af grillede peberfrugter, hvidløg, solsikkekerner og æblecidereddike. Den smager fremragende både varm vendt med friskkogt pasta eller kold til sprøde grøntsager, knækbrød og salte kiks.

  Find opskriften her
 • Persillepesto

  Spreads

  Denne grønne pesto er en nordisk variant lavet på persille, valnødder og en god Vesterhavsost. Den kan forvandle pasta, salater eller en kedelig sandwich til et luksus måltid. Lav en god portion og opbevar den på køl.

  Find opskriften her
 • Hummus

  Spreads

  Hummus er blendede kikærter, som sammen med hvidløg, olie og græsk yoghurt bliver til en dejlig dip, som kan bruges som dyppelse til grøntsagsstænger eller spread i en sandwich.

  Find opskriften her

Fredag: hotdogs

Lune forårs- og sommerdage kalder på grillhygge i haven med en rigtig god hotdog, som hvis du spørger består af et godt brød, pølser af en ordentlig kvalitet, ketchup, sennep, løg og krydderurter. Hvor meget af det, der er hjemmelavet, er op til dig og din tid.

Er du til en alternativ hotdog, kan du også fylde den med hummus og pesto og toppe den med sprøde majs og syltede rødløg!