Tilbage til opskrifter

Fiskefrikadeller

Hak din egen friske fisk til dellerne, det er vejen frem. Den lette kartoffelbouillon og den friske rå salat er lækre alternativer til de klassiske kogte kartofler og remoulade, hvis måltidet skal være lidt lettere.

Sådan gør du

Kartoffelbouillon

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver, sæt dem over i en gryde med 1 liter vand og kog dem møre. Ordn skalotteløg og hvidløg og snit begge dele fint. Sauter dem let, uden at de tager farve, i en anden gryde med rapsolie. Hak krydderurtestilkene lidt, kom dem ned til løgene og lad dem sautere med i ca. 30 sekunder. Hæld de møre kartofler samt vand over og kog suppen i 2 minutter, inden den blendes glat og sigtes. Det er vigtig at blende i kort tid, da suppen ellers kan blive 'lang' i konsistensen. Smag suppen til med salt, sukker, eddike og peber.

Fiskefrikadeller

Skær brødet ud i små tern og udblød dem i mælk i ca. 15 minutter. Kom sejfileten i en kødhakker (evt. foodprocessor) og hak den groft. Kom den i en skål og rør den sej med salt. Tilsæt æg og det udblødte brød lidt ad gangen og rør godt rundt, til farsen har en passende konsistens. Skræl gulerod og kartoffel og riv begge dele på et fint rivejern. Pres væden ud af grøntsagerne og tilsæt dem til farsen. Tilsæt til sidst hakket dild og peber. Lad farsen hvile ca. 30 minutter på køl, inden den formes til frikadeller og steges i olie på en pande i ca. 2-3 minutter på hver side indtil de er gyldne. Når fiskefars køres sej med salt, binder den bedre væsken og har sværere ved at skille.

Det er vigtigt, at alle ingredienser har samme temperatur. Så holder fiskefarsen nemmere sammen. Endelig må man have tålmodighed under stegning af dellerne, så de får en flot stegeskorpe, inden de vendes. Derved holder dellerne bedre på deres struktur og fasthed, og dermed får man et flottere slutresultat.

Råkost

Skræl gulerødderne, halver dem og skær dem ud i helt fine skiver. Befri æblerne for deres kernehus og skær dem ud i tynde både. Skær skrællen af appelsinerne og skær dem herefter ud i tern. Bland gulerødder, æbler og appelsiner og smag dem til med eddike, olie, honning, salt og peber. Rist græskarkernerne på en tør pande og drys dem på toppen af råkosten.

Topping

Pil skalotteløget og hak det fint. Bland med revet skal og saft fra citronen. Tilsæt hakket krydderurter, peber og salt. Drys krymmelen på bouillonen og spis til fiskefrikadellerne. Dellerne kan alternativt serveres med den skønne råkost beskrevet nedenfor.

Ingredienser

Kartoffelbouillon

2 bagekartofler
1 skalotteløg
½ fed hvidløg
1 l vand
Krydderurtestilke fra kørvel, løvstikke og persille
Salt og peber
sukker
eddike
1 spsk koldpresset rapsolie

Fiskefrikadeller

600 g lyssej eller anden torskefisk (kuller, brosme, kulmule)
1 bagekartoffel
1 gulerod
1 tsk havsalt
Friskkværnet peber
2 æg
2 dl letmælk
3 skiver daggammelt brød (uden skorpe)
½ bundt dild
½ dl vindruekerneolie til stegning

Råkost

8 gulerødder
2 æbler
2 appelsiner
1 spsk æbleeddike
1 spsk honning
1 spsk koldpresset rapsolie
30 g græskarkerner
Salt og peber

Topping

1 skalotteløg
1 citron
Blandene fra 1 bundt kørvel, løvsstikke og persille
Friskkværnet peber
havsalt