Sådan bruger du dine julerester

Julemaden efterlader en regulær skattekiste fyldt med flæskesteg, skinke, sovs, andeskrog, brunede og pillede kartofler, risengrød, marcipan, rødvinssjatter, portvinssjatter – ja, alt det bedste fra vinterens forråd.

Sjældent har man så gode rester som i december

Undgå madspild i julen

  • Tænk over dine portioners størrelse
  • Overvej, hvor meget mad I egentlig kan spise, og køb ind derefter
  • Udvælg juleretterne med omhu
  • Løsriv dig fra forventningerne om, at julebordet skal bugne af mad
  • En god julefrokost afhænger ikke af mængden af mad eller antal retter på bordet
  • Del ud af dine rester
  • Når du har gæster til julemad, så giv gæsterne lidt bonusmad med hjem

           

Grønkål med flæskesteg

Justér opskriften efter mængden af dine rester:

Rester af grønkålen
Rester af flæskestegen – gerne med svær på
Hvidløg
Thai chili
Soja
Fiskesauce
Citron eller lime
Olie


Sådan gør du:

Skær sværen fra flæskestegen og knus den. Skær kødet i tern og mariner det i en blanding af soja, fiskesauce, hakket hvidløg og chili i 2 timer. Varm en pande og halvér en citron. Smør citronen let med olie på skærefladen og kom den på den varme pande. Steg den i 5-7 min. til saften er karamelliseret og skærefladen er sort. Hæld ca ½ dl olie i bunden af en wok og varm op. Steg det marinerede kød heri og hæld marinaden med. Kog det lidt ind og vend til sidst kålen i den varme wok i 1-2 minutter. Servér kålen med de knuste flæskesvær på toppen og citronen ved siden af.

 

      

French dip sandwich

Det skal du bruge:

Resterne af anden/gåsen/kyllingen/ kalkunen/vagtelen/duen – ja, selv stegen kan blandes i
Resterne af sovsen og stegefedtet
Lidt sennep
Lidt soja
Lidt vinsjatter
1 løg i tern
Flute

Sådan gør du:

Skær eller pil al kødet fra skroget og put det i en gryde sammen med resten af ingredienserne – undtagen flutene. Kog det igennem ved svag varme. Det må gerne ligne en tyk suppe med kød. Når kødet er helt mørt, tages det op og sovsen sigtes og kommes i en skål. Brødet bages varmt og sprødt i ovnen og fyldes med kødet. Dyp sandwichen i sovsen og mærk eventuelle juledagstømmermænd lette og ren nydelse indtræffe.

        

Klatkager med kirsebærsovs

Det skal du bruge:

Ca. 400 g risengrød
1 æggeblomme
2 stiftpiskede æggehvider
2 spsk sukker
2 spsk mel
Revet skal fra 1 citron
Lidt vanilje
Sådan gør du:

Rør risengrød, æggeblomme, sukker, mel, citronskal og vanilje sammen. Vend de piskede og luftige æggehvider forsigtigt i. Kom en stor spiseskefuld dej på panden i klatter og steg klatkagerne ved middelvarme. De er færdige, når de er gyldenbrune. Servér klatkagerne med resten af kirsebærsovsen.

Se vores nytårsmenuer her