Der er noget helt særligt over fornemmelsen af de små perlende æg, der nærmest popper på tungen, når man spiser dem. Udover, at de smager forrygende er den fine og sarte farve særligt dekorativ på de klassiske blinis eller salater.
Stenbiderrognen kommer fra stenbider-hunnerne, der også betegnes en kvabso eller en kulso, og de kan typisk gemme på optil 200.000 æg. Når de første stenbidere begynder at blive fanget ved kysterne, er det altid et glædeligt tegn på forårets ankomst. I februar forlader fisken sit skjul og svømmer ind i det danske farvand for at gyde. Og her står de danske fiskere klar til at fange den, inden den har lagt sine æg.
Husk i øvrigt også, at stenbiderrogn har et højt indhold af de sunde og vigtige omega-3-fedtsyrer – hele 2½ gram per 100 gram, og derudover er stenbiderrogn også rig på både selen, jod og kalium.
SERVERING
Når man skal servere stenbiderrogn, er der et par nyttige tips, der er værd at have i tankerne, inden man går i gang. Da stenbiderrognen er en forholdsvis elegant og kostbar råvare, er det vigtigt, at man lader den komme til sin ret og forsøger at holde smagsnuancerne simple. Der kan nemlig være risiko for, at rognens smag forsvinder eller nærmest drukner, hvis man begynder at inddrage for mange andre ingredienser og smagssammensætninger. Dermed er det ligesom med så mange andre råvarer vigtigt at behandle stenbideren med respekt og omtanke.
Derfor er budskabet at holde både tilbehør og tilberedning enkel, og derfra kan man i fulde drag nyde smagsoplevelsen af de yndefulde æg.
De fleste af os kender nok de typiske variationer af stenbiderrognen med creme fraiche serveret på blinis eller ristet brød. Nedenfor viser vi dig et par simple og velsmagende opskrifter, der rummer velkendte elementer, men måske også et par smagskombinationer, du ikke har mødt før.