Tilbage

Spis sæsonens råvarer i december

Vinteren er over os. Lyset svinder, kulden trænger sig på og de danske landskaber giver de næste måneder ikke meget andet fra sig end kål, rødder, kartofler, svampe og søde vinteræbler. Så det er nu, vi for alvor skal være kreative i køkkenet for at blive ved med at skabe variation og velsmag, også i de kolde måneder. Flere af vinterens tunge grøntsager har heldigvis en alsidighed over sig, der, hvis man slipper fantasien løs, kan blive til et væld af forskellige måltider. Rodfrugterne kan virke knoldede og jordede, som de ligger der, men tager du udfordringen op, kan de både bages, koges til suppe, spises rå i salater, bruges i pastaretter, risotto eller laves til pesto eller puré.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser. 

 

Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:

  1. Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
  2. Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
  3. Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
  4. Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
  5. Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.

Spis disse råvarer med god samvittighed i december

Vinteren er på alle måder et overflødighedshorn af dejlige råvarer, og herunder kan du hente inspiration til, hvordan råvarer som citrusfrugter, kål, nødder, pærer, torsk og kuller, vildt og alle de andre vidunderlige sager bliver til måltider i dit køkken.

Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

  • Vinter

    Rodfrugter

    Råvarer i december

    De mørke vintermåneder er rodfrugternes tid. Sæsonen er lang, så det handler om at udforske de muligheder, vi har for at variere tilberedningerne og dermed spiseoplevelsen. Fælles for rodfrugterne er – altså ud over, at de vokser under jorden – at de har et højt indhold af både vitaminer, fibre og kulhydrater. Det er kulhydraterne, som gør rodfrugterne særligt søde, når de tilberedes længe.

Jordskokker

Jordskokker er den lidt sære knold, som mest af alt ligner en krydsning mellem frisk ingefær og jordede kartofler

Jordskok er en urt, der kan blive op til to meter høj, og den er i sæson i årets koldere måneder, nærmere bestemt fra september til april.
Den søde rodfrugt stammer fra Nordamerika, hvor den er blevet dyrket i flere tusinde år af Indianerne inden den fik sin udbredelse i Europa i 1600-tallet, da en fransk opdagelsesrejsende bragte den hertil. Det var dog først op igennem 1980’erne, at den for alvor fik udbredelse i danske køkkener. Her er de blevet særligt populære at bruge i supper, men også i en bagt eller gratineret udgave smager de skønt. Udover deres dejlige smag, kan vi varme os ved tanken om, at de rent ernæringsmæssigt bidrager med vigtige kostfibre - jordskokker har nemlig et højt indhold af insulin, som er med til at stabilisere blodsukkeret.

Knoldselleri

Knoldsellerien deler vandene. Måske fordi nogle af os er blevet knoldselleritraumatiseret efter at have fået den serveret som grov råkost eller som overkogte selleribøffer. Men der er mange gode grunde til at begejstres over den knoldede sag.

Knoldsellerien kan virke en smule utilnærmelig, men ved nærmere øjekast bidrager den med sødme og umami til vinterens måltider og fungerer godt både kogt, bagt eller stegt. Knoldsellerien har en meget karakteristisk smag; i rå version kan knoldsellerien associeres lidt med smagen af løvstikke, nødder og mild peber. Men når den bliver tilberedt, får den en skøn og rund sødme.

Fordi knoldselleri er så sød, har den brug for et smagsmæssigt pift fra syre, salt og fedme. En puré lavet af selleritern kogt i mælk bliver løftet op til nye højder med citron, salt og olie – eller evt. en klat smør eller lidt fløde.

  • Vinter

    Kål

    Råvarer i december

    Grønkål, hvidkål, rosenkål og rødkål er i sæson netop nu. Kål er kærlighed til både kroppen og kloden, fordi kål er ikke kun en farverig og billig råvare men også en klimavenlig en af slagsen. Men kål er meget mere end en farverig, billig og klimavenlig råvare. Kål er nemlig også en fremragende kilde til vitaminer, mineraler og kostfibre, som alle er vigtige for at vedligeholde en sund og funktionel krop.

    Kål kan inkorporeres i måltider som tilbehør, og du finder her tre salater med kål, hvor den farverige grøntsag har fået selskab af både avokado, granatæbler og appelsiner - velbekomme.

  • Smagen af december

    Appelsiner

    I julens bagværk

    Smagen og duften af appelsiner er dejlig året rundt, men passer særligt godt i den søde juletid. Appelsin passer særdeles god ind i julens bagværk såsom, æbleskiver, ambrosia, mandel-appelsinkager og brunkager.

  • Smagen af december

    Appelsiner

    Stjernen i aftensmadens tilbehør

    Lad citrusfrugten være stjernen i aftensmadens tilbehør i form af en dejlig salat. I sammenspil med sæsonens kål og nødder kan en salat med citron være det lette pust til den ellers tunge julemad. Server salaten til aftensmad, til juleaften eller på en buffet.

    Find opskrift

SLÅENBÆR

Slåenbær er normalt meget beske, men frostvejr sætter gang i dannelsen af sukkerstoffer, så bærrene - og dermed din snaps - får en fin, sødlig smag. Pluk derfor bærrene efter nogle nætter med frost. Eller pluk bærrene, så snart de er modne, og kom dem i fryseren. Til dig, der holder af det klassiske frokostbord med lækker snaps, finder du her opskriften på hjemmelavet snaps med slåen. 

  • Smagen af december

    Torsk

    Mange forskellige tilberedningsmuligheder

    Torskens blide og milde smag lægger op til mange forskellige tilberedningsmuligheder, og du kan både nyde torsken i forretter såvel som i hovedretter. Inkorporer torsken i retter som både kogt, stegt, rå, røget eller marineret. Der er altså rig mulighed for at lave spændende og hurtige retter med torsk, der får mundvandet til at løbe.

  • Smagen af december

    Torsk

    Smagen af torsk

    Torsk er en klassisk og lækker frisk som med sin milde smag gør, at både børn og voksne vil sætte tænderne i den. Smagen af torsk er mild og delikat, hvilket kommer fra torskens langsomme vækst i det kolde vand. Den langsomme vækst giver torsken god tid til at smagen kan udvikle sig og bidrager til at den får en sødlig og fyldig smag.