Tilbage til opskrifter

Rugbrød med gule rosiner, brændevin, fennikelfrø og kandiseret appelsin

Et mørkt og groft rugbrød med frugtige toner, fennikelaroma og en dyb smag fra hasselnødder. Alkoholen fra brændevinen er fordampet i det færdige brød, men smagen kan fornemmes. Du kan sagtens bruge det som allroundrugbrød, og det er også rigtigt godt ristet.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Dagen før

Rør surdej, rugmel og vand til rugsurdejen godt sammen i en passende beholder. Lad den stå på køkkenbordet overdækket, men ikke med et tætsluttende låg.

Sæt rugkernerne i blød i vand på køkkenbordet.

Bland også rosiner med brændevin og vand, og stil det ligeledes på køkkenbordet.

På dagen

Nu er du klar til at blande brøddejen: Rør surdej, iblødsatte kerner og vand sammen, og tilsæt maltmel, rugmel og salt. Brug gerne spatelværktøjet på en røremaskine. Tilsæt fennikelfrø, kandiseret appelsin, hasselnødder og rosiner, og ælt det hele sammen, indtil ingredienserne er jævnt fordelt.

Smør en rugbrødsform på ca. 3 liter, og fordel dejen i formen. Lad den hæve på køkkenbordet, indtil dejen er 1 cm fra kanten og har små, sorte huller i overfladen – det tager typisk 4-5 timer. Du kan også lade dejen hæve natten over i køleskabet.

Bag rugbrødet ved 180°, indtil det er 97° i midten – det tager ca. 60-80 minutter. Bag det gerne med damp, hvis du har mulighed for det. Lad brødet køle helt af, inden du skærer i det.

Ingredienser

Rugsurdej

90 g surdej
180 g rugmel
180 g vand

Iblødsætning

420 g skårne eller knækkede rugkerner
580 g vand

Rosiner trukket i brændevin

90 g gule rosiner
2 g pærebrændevin (eller æblebrændevin)
20 g vand

Brøddej

330 g surdej
170 g vand
20 g maltmel
330 g rugmel
20 g salt
5 g fennikelfrø
50 g kandiseret appelsin
50 g hele hasselnødder
130 g gule rosiner

Find opskriften i Meyers jul


Meyers jul

Bogen 'Meyers Jul' tager over 568 sider og gennem mere end 270 opskrifter denne elskede højtids traditioner, smage og madhåndværk under kærlig behandling. Alt det klassiske fra and, gås og flæskesteg til rødkålen og de brunede kartofler formidles med stor præcision og indlevelse.

I bogen præsenterer vi lokale klenodier som vendsysselsk grønlangkål og sønderjysk surrib side om side med julemad fra andre lande og vores fælles livretter i december. Også den grønne julemad, der fylder mere og mere på danske juleborde, bliver undersøgt med stor appetit.

 

  • Maden i december

    Meyers Jul

    Nyhed

    'Meyers Jul' er drømmen om alt det, vi skal bage, koge, stege og sætte til livs i juletiden sammen med dem, vi holder af. Enhver kan være med, alt imens også den rutinerede i et køkken går klogere og mere velforberedt til julens madlavning.

    Få et smugkig i bogen her

Målet med bogen er slet og ret at gøre din julemadlavning sjovere, rigere, lettere – og dermed mindre stressende – og selvfølgelig så velsmagende, som det overhovedet er muligt

Claus Meyer
  • Meyers Jul

    Opskrifter

    Karrymarinerede sild

    Denne alternative karrysild har lige så meget smag som sin cremede slægtning, men er noget lettere i det. Marinaden giver selve silden en flot gul farve, og marinaden er aromatisk, let syrlig og frisk. Bemærk, at sildene skal marinere i tre døgn for at få den flotte gule farve.

    Find opskrift
  • Meyers Jul

    Opskrifter

    Panerede og stegte persillerødder

    Saftige, faste og sprøde persillerødder i en servering, der iscenesætter persilleroden som et grønt alternativt til fiskefileten. Den er bestemt værd at prøve, uanset om man også spiser fisk.

    Find opskrift
  • Meyers Jul

    Opskrifter

    Honninghjerter

    Ingen jul uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det! Start fordejen op allerede først i november, så den kan nå at stå i køkkenskabet i en måned, inden du bager hjerterne. På den måde kan du allerede starte med at bage honninghjerter i begyndelsen af december som startskud på juleforberedelserne, for de kan sagtens holde sig lige til jul i køleskabet – hvis de får lov!

    Find opskrift
  • Print og klip ud

    Julepynt

    Klip-selv

    I bogen 'Meyers Jul' finder du den fineste julepynt, skabt af designer Christina Meyer Bengtsson. Hvis du ikke vil klippe i bogen, kan du finde pdf'er med skabelonerne herunder.
    Swipe og se de forskellige skabeloner.

  • Meyers jul

    Kræmmerhus

    Hent skabelon

    Download kræmmerhus
  • Meyers jul

    Kræmmerhus II

    Hent skabelon

    Download kræmmerhus
  • Meyers jul

    Julehjerte

    Hent skabelon

    Download julehjerte
  • Meyers jul

    Julestjerne

    Hent skabelon

    Download julestjerne

Se nogle af vores andre populære kogebøger