Tilbage

Spis sæsonens råvarer i maj

Kalenderen rammer maj måned, vi ser flere solrige dage og naturen blomstrer, hvilket også betyder, at der er kommet en håndfuld nye råvarer i sæson. Prøver du at spise sundere, billigere og minimere dit klimaaftryk, kan du begynde at spise mere sæsonbaseret.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

Selvom du oftest kan købe lige det, du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer, vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:

  1. Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
  2. Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger, og varerne ikke skal importeres
  3. Du er sikret friske råvarer, der er høstet, mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
  4. Du sikrer at spise varieret ved at købe forskellige råvarer året rundt
  5. Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres ude fra vores grænser.

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i maj

Der sker en masse vidunderlige ting i naturen, når kalenderen rammer maj måned. Først og fremmest begynder flere af skovens dyr at titte frem, blomster og træer springer så småt ud, og vi får en masse nye danske råvarer på menuen. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

 

 

 

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og -opskrifter i maj

Asparges

Asparges er en skøn forårsbebuder, der inviterer på lunere og mere solskinsrige dage. De fleste kender både de grønne og hvide asparges, der uanset farve er yderst delikate. Egentlig kommer begge fra den samme plante, der skifter fra hvid til grøn i forårets sol. Asparges kan tilberedes og spises på utallige måder, både dampet, grillet, kogt, rå, sous vide og bagt - og hver en tilberedning smager helt fantastisk. 

Udover at smage dejligt, er asparges fyldt med flere gode næringsstoffer. De grønne skud er både gode for fordøjelsen, rig på c-vitaminer, folinsyre og b-vitaminer samt en utrolig fedtfattig og kalorielet spise - så du skal bare tage rigeligt for dig.

Asparges er også forholdsvis kort i sæson herhjemme, så du skal skynde dig at nyde den friske grøntsag i maj og juni måned. Herunder kan du få inspiration til, hvordan asparges kan tilberedes og spises på forskellige måder.

Hornfisk

r lystfiskerne i april­/maj måned drager ud til vores kyster for at fange hornfisk, er der få, der ved, at de følger en årtusind gammel tradition i det her land. Siden stenalderen har vi kastet os over denne fisk, når den om foråret går ind fra Atlanten gennem de danske sunde og bælter for at gyde på lavt vand i maj og juni. Vi ved det, fordi dens ben er fundet i køkkenmød­dingerne. I middelalderen frarådede lægen Henrik Harpestreng, at man spiste hornfisk, fordi dens ben blev grønne ved tilberedning, men det har nok ikke afholdt nogen fra at spise den, da fisk af alle arter blev spist under den katolske tid, hvor der skulle fastes mange dage om året. Hornfisk findes i rige mæng­der i denne periode af året. Da fiskens kød samtidig er uhyre velsmagende og sundt, burde vi spise meget mere af den, end vi gør.

Gulerod

Gulerødder er efterhånden en fast bestanddel i de fleste køleskabe, måske fordi sæsonen for grøntsagen er forholdsvis lang og på grund af dens anvendelsesmuligheder. Det er en meget taknemmelig grøntsag, som har et hav af muligheder i køkkenet - det handler blot om at slippe fantasien løs og prøve sig frem.

Du kan spise gulerødder rå, glasere dem op, de kan koges, grilles, bages, dampes og meget mere. De kan såmænd også bruges i det søde køkken, for eksempel i en svampet og krydret gulerodskage, da grøntsagen tilfører forholdsvis meget sødme.

Gulerødder har et højt indhold af kostfibre, hvilket er med til at holde din krop mæt og hjælpe på fordøjelsen. Derfor kan du med fordel tilføje revet gulerod til dit bagværk - både for mætheden, smagens og sundhedens skyld, men også for at holde dit brød dejlig saftigt. Herunder kan du se nogle af vores yndlingsopskrifter med gulerødder.

Jomfruhummer

Jomfruhummer smager intet mindre end formidabelt og er en af de fineste, eksklusive delikatesser, vi har herhjemme. Derfor skal I selvfølgelig nyde spisen, når den er i sæson.

Jomfruhummer minder meget om sin større storebror, hummeren, da begge delikatesser er søde og fyldige i smagen. Dog er jomfruhummeren en anelse mere sart, blød og saftig i konsistensen. Derudover er jomfruhummeren selvfølgelig også en del mindre og meget slankere eller spinkel end hummeren.

Vi har fundet nogle smagfulde opskrifter med jomfruhummer til inspiration nedenfor: