Derfor skal du spise sæsonbaseret
Selvom du oftest kan købe lige det du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:
- Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
- Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
- Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
- Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
- Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres ude fra vores grænser
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i maj
Der sker en masse vidunderlige ting i naturen når kalenderen rammer maj måned. Først og fremmest begynder flere af skovens dyr at titte frem, blomster og træer springer så småt ud, og vi får en masse nye danske råvarer på menuen. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i maj
Asparges
Asparges er en skøn forårsbebuder, der inviterer på lunere og mere solskinsrige dage. De fleste kender både de grønne og hvide asparges, der uanset farve er yderst delikate. Egentlig kommer begge fra den samme plante, der skifter fra hvid til grøn i forårets sol. Asparges kan tilberedes og spises på utallige måder, både dampet, grillet, kogt, rå, sous vide og bagt - og hver en tilberedning smager helt fantastisk.
Udover at smage dejligt, er asparges fyldt med flere gode næringsstoffer. De grønne skud er både gode for fordøjelsen, rig på c-vitaminer, folinsyre og b-vitaminer, samt en utrolig fedtfattig og kalorielet spise - så du skal bare tage rigeligt for dig.
Asparges er også forholdsvis kort i sæson herhjemme, så du skal skynde dig at nyde den friske grøntsag i maj og juni måned. Herunder kan du få inspiration til, hvordan asparges kan tilberedes og spises på forskellige måder.