Tilbage til opskrifter

Friterede, bagte og purerede løg

Det beskedne og uanselige løg er en af de mest fantastiske kilder til fyldig, grøn velsmag. Det kræver blot, at de udsættes for enten de længere eller de lidt hårdhændede tilberedninger, som langsom simren til pure, fritering ved høj varme, eller bagning, til løgene har mørke, karamelliserede kanter. De tre ting møder hinanden her sammen med mild palmekål og peberrodsvarme. Server den som en forret eller en let deleret sammen med andre gode sager.

Sådan gør du

Bagte løg

Skær løgene igennem på langs – lad dem beholde skallen. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, dryp med lidt olie, og krydr med salt, peber og balsamicoeddike. Bag løgene i ovnen ved 180° i ca. 20 minutter. Pluk dem herefter i skaller.

Løgpure

Pil løgene, og hak dem groft. Steg løgene i olie på en pande ved mellem-varme, under hyppig omrøring, til de er helt brunede. Kom evt. en skefuld vand på indimellem, så du undgår, at løgene brænder på. Det er vigtigt, at løgene ikke brankes i starten, men at farven kommer langsomt frem. Det er sådan sødme og umami udvikler sig. Hurtigt brankede løg er mere bitre og har ikke så rig en smag. Når løgene er godt brunede, så tilsæt timian og eddike, og lad løgene simre videre, til eddiken er reduceret næsten ind i løgene. Smag til med salt, peber, og evt. sukker. Blend løgene til en fin pure.

Friterede løg

Pil løgene, skær dem i tynde skiver, og skil dem ad i ringe. Vend løgringene i mel. Varm olien op i en gryde til ca. 175°. Hvis du ikke har et termometer, så tjek med en tændstik uden svovl; det skal boble kraftigt omkring den.

Friter løgringene til de er gyldne, læg dem på køkkenrulle, og krydr med salt.

Dampet kål

Skyl kålen, og skær den i grove stykker. Damp kålen i en sigte eller bambus- damper over kogende vand under låg i et par minutter. Vend den dampede kål med salt og nogle dråber citronsaft.

Ved servering

Fordel løgpure i bunden af tallerkenerne, og anret de bagte løgskaller og den dampede kål oven på. Drys med friterede løg.

Tip

Et drys friskrevet peberrod er en god tilføjelse her, hvis retten skal have lidt mere bid.

Ingredienser

Bagte løg

400 g løg
olivenolie
Havsalt
Friskkværnet peber
balsamico

Løgpure

400 g løg
2 spsk olivenolie
1 kvist timian
2 spsk æblecidereddike
1 knivspids sukker

Friterede løg

2 løg
2 spsk hvedemel
4 dl vindruekerneolie

Dampet palmekål

250 g palmekål
citronsaft

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her