Tilbage til opskrifter

Gulerodstærte med karry og citrontimian

  • Gulerodstærte med karry

Både karryen og citrontimianen skaber kontrast til gulerodens sødme i denne ellers klassiske tærte. Den veganske tærtedej og ditto bechamelsauce er grundopskrifter, du kan bruge vidt og bredt.

Få maden leveret til påskefrokosten. Menuen er hjemmelavet fra top til bund og klar til servering hjemme hos dig.

Se årets påskemenu her

Sådan gør du

Fyld

Skræl gulerødderne, og skær halvdelen af dem i tynde skiver, gerne på et mandolinjern. Skær den anden halvdel i grove stykker, og bag dem i ovnen med citronsaft og citronskal i 25 minutter ved 150°. Krydr med salt og peber. Skyl citrontimiankvistene, pil bladene af, og vend dem med olie og karry.

Tærtebund

Kom begge typer mel i en skål, og ælt olie, vand og salt i dejen. Rul dejen ud på bordet med lidt ekstra mel, så den er lidt større end din tærteform. Smør tærteformen med olie, og læg tærtebunden i. Blindbag tærtebunden ved at lægge et stykke bagepapir på den og dække det med et lag salt, tørrede bønner el. lign. Tærtebunden skal bages ved 190° i 10 minutter. Tag formen ud af ovnen, og fjern bagepapir og salt/bønner.

Bechamelsauce

Kom olie og mel i en kasserolle, og varm det forsigtigt op, til det er ensartet og syder lidt. Tilsæt mælken lidt ad gangen under omrøring, så saucen tykner. Smag til med fintrevet muskatnød, citronsaft og fintrevet citronskal, salt og peber.

Fordel de bagte gulerødder på den blindbagte tærtebund, sørg for, at de ikke stikker meget op. Hæld bechamelsauce over, læg de tynde gulerodsskiver ovenpå, krydr toppen med salt og peber, og pensl med karry-timianolien.

Bag tærten i ovnen ved 190° i ca. 25 minutter, til den er gylden. Slut evt. af med et par friske blade citrontimian ved servering.

Tip

Tærtebunden er samlet med olivenolie, hvilket giver en sprød og lækker bund helt uden ventetid, for mørdejen skal hverken hvile på køl eller frost. Du kan dog sagtens bruge din yndlingsopskrift på en klassisk mørdej med æg og smør, hvis du foretrækker det.

Ingredienser

Fyld

600 g gulerødder
½ usprøjtet citron
5 citrontimian
½ dl olivenolie
1 ½ spsk stærk karry
havsalt
Friskkværnet peber

Tærtebund

200 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel
1 dl olivenolie
½ dl vand
1 tsk salt

Bechamelsauce

½ dl olivenolie
4 spsk hvedemel
½ l havremælk
muskatnød
½ usprøjtet citron

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her