Inspiration til retter med få gode råvare

I en tid, hvor vi indsnævrer samværet til de nærmeste få, begrænser antallet af restaurantbesøg og mindsker antallet af ture til dagligvarebutikker, koblet med nyvunden tid, der giver plads til hjemmelavede måltider, er det godt med hverdagsmad, som kan laves af få råvarer, eller hvor samme ingrediens kan anvendes flere gange.

I den anledning får du her en samling af smagfulde opskrifter, hvor du kan bruge den samme grøntsag i forskellige variationer, uden din aftensmad bliver kedelig. Gældende for dem alle er, at de er nemme at gå til, ingredienslisten afspejler, hvad du måske i forvejen har i krydderiskuffen eller opbevaringsskabet og grøntsagen, der har hovedrollen, findes lokalt og næsten hele året. 

De fleste af os har løg som fast inventar i køkkenet, da de anvendes som smagsgiver i et utal af velkendte retter såsom lasagne, frikadeller, dhal, risotto og så videre. Det er derfor også både oplagt og fordelagtigt at lade den aromatiske råvare spille hovedrollen i dine aftenmadsmåltider. Og har du et par triste løg tilbage nederst i grøntsagsskuffen, kan de trylles til syltede løg, som er dejligt tilbehør til diverse måltider, såsom mexicanske pandekager, vendt i en salat eller oven på smørrebrødet.

Blomkål er en forholdsvis hårdfør grøntsag, der ligesom andre kålsorter holder længe i køleskabet. Det hvide kålhoved og dets buketter kan spises på et væld af måder - rå, kogt, stegt, bagt eller blendet. Får du ikke spist et helt blomkål samme dag, kan du således uden problemer og med lidt fantasi bruge resterne i en ny smagfuld ret. Når du bruger kålen som udgangspunkt, sparer du både tid, penge og hjælper til at mindske madspil.

Sæsonen og holdbarheden for kartofler er lang, så næsten hele året rundt finder du danske kartofler i grøntkasserne. Kartoflen indgår i mange traditionelle danske retter, som intetsigende tilbehør, hvor en kraftfuld sauce er nødvendig for at give de kogte knolde liv. Det kan til tider være skønt, men kartoflen byder også på mange andre lækre tilberedningsmuligheder, hvor roden spiller hovedrollen. Skulle det ske, at du får kogt for mange kartofler, så går man heller aldrig fejl af en kartoffelmad med hjemmerørt mayo, forårskrydderurter og syltede eller ristede løg.

Svampe og den velkendte champignon er fortrinlig i særligt vegetariske retter, hvor den bibringer umami og dybde. Du har måske tid til selv at gå på svampejagt, men hvis ikke dyrkes svampe også lokalt i Danmark, hvor de håndplukkes og lægges direkte i kasser. Gå derfor efter danske svampe, fremfor udenlandske, når du dumper champignoner ned i indkøbskurven. Svampene holder sig cirka 1 uge på køl, så hvis du planlægger ugens måltider, kan du med fordel indtænke flere opskrifter med svampe.

Madplan

I en stund, hvor antallet af ture til dagligvarebutikker bør begrænses, er det en god idé at lægge en madplan med en dertil hørende indkøbsliste. På den måde kan du også bedre planlægge at genbruge den samme råvare, uden det bliver kedeligt.

Generelt er det fornuftigt at få brugt sine grøntsager, råvarer, mejeriprodukter og kolonialvarer, imens de fortsat er anvendelige. Kig i køleskabet, fryseren og i skufferne og lokaliser den mad, som skal bruges i den kommende uge. Du kan med fordel også justere lidt i opskriften, så ingredienslisten tilpasses din køkkenskuffe og køleskab og ikke omvendt.

Tag udgangspunk i ovenstående eller find inspiration i Meyers andre opskrifter. Tal også gerne med dine nærmeste, hvad de har lyst til at spise, nu hvor vi har tid til at samles med hinanden om god mad.