Sådan bruger du dine julerester

Julemaden efterlader en regulær skattekiste fyldt med flæskesteg, skinke, sovs, andeskrog, brunede og pillede kartofler, risengrød, marcipan, rødvinssjatter, portvinssjatter – ja, alt det bedste fra vinterens forråd.

December måned er fyldt med god mad, lækkerier, bagværk – og ofte masser af det. Selvom vi tænker vores indkøbsvaner ind i ligningen, så opstår der alligevel rester fra de fleste arrangementer. En halv flæskesteg, grønkålssalat, kogte kartofler, and, kagerester og meget mere. Udover at det er godt for den grønne samvittighed at arbejde på at nedbringe sit madspild, så er der også penge at spare og næsten utallige muligheder for at bruge de fantastiske rester fra julemaden.

Rent køkkenpraktisk og uden ambitioner om at købe aflad for julens frådseri, giver vi dig her tips til at undgå madspild i julen og muligheden for at bruge resterne fra de store julemåltider fuldt ud. Opskrifter der kan omdanne de lidt kedelige rester til friske, nytænkende retter, som ofte er tiltrængt efter de tungere måltider. Vi er vilde med denne måde at gå i køkkenet på – fordi det ofte fører til nogle af årstidens dejligste og hyggeligste spiseoplevelser.

Sjældent har man så gode rester som i december!

Rester med and og flæskesteg

Mange danskere spiser flæskesteg og and i løbet af december, som ofte spises meget traditionelt med brunede kartofler, sauce og lun hjemmelavet rødkål, men i december og juledagene kan det være forfriskende med noget helt andet, som stadig er baseret på julens råvarer. Her giver vi dig en række opskrifter fra vores nye kogebog 'Meyers jul', hvor udgangspunktet med kål, and, flæskesteg og kartofler er det samme - vi har blot vendt konceptet lidt om.

Undgå madspild i julen

- Tænk over dine portioners størrelse
- Overvej, hvor meget mad I egentlig kan spise, og køb ind derefter
- Udvælg juleretterne med omhu
- Løsriv dig fra forventningerne om, at julebordet skal bugne af mad
- En god julefrokost afhænger ikke af mængden af mad eller antal retter på bordet
- Del ud af dine rester
- Når du har gæster til julemad, så giv gæsterne lidt bonusmad med hjem

 • Brug grøntsagerne i nye retter

  Grønne rester fra julemiddagen

  Ofte er det ikke kun kød, der er i overskud fra julefrokoster og juleaften. De grønne elementer fylder også i menuerne og dermed også i resterne dagen efter. Her får du to opskrifter, der smager fantastisk, og hvor både kål og kartofler gør sig super på både anden- og tredjedagen.

  Opskrift på grønkålsæggekage
 • Dessert eller julet snack af rester

  Brug rester af risengrød til klatkager

  'Meyers jul'

  Har du risengrød til overs, er der næsten ikke noget bedre end at bruge resterne til nemme klatkager. De julede pandekager spiser vi både til morgenmad, dessert eller som eftermiddagssnack og de er et hit hos både store og små. Server de lune klatkager drysset med lidt flormelis, og spis din yndlings syltetøj til. Du kan også med stor fordel hælde en rest kirsebærsauce fra risalamanden over de lune klatkager.

  Opskrift på klatkager