Grønne retter og tilbehør til jul

Julen er traditionernes tid. I særdeleshed når det kommer til det, vi spiser. Men selvom det er dejligt med saftige andelår og de sprøde svær, så elsker vi at udforske det grønne julemåltid, som over de seneste år har vundet en større og større plads.

De grønne alternativer gør det godt som fuldendt, vegetarisk jul, men også i form af enkeltstående, grønne retter, der kan supplere de klassiske retter på julebordet. Og netop når det kommer til den grønne jul er det befriende, at der ikke finder nogen fast skabelon. Det giver god mulighed for at tænke ud af boksen og bruge flittigt af decembers skønne råvarer og julens krydderier på nye måder og faconer. På den måde kan både vegetarer og kødspisere gøre julen mere farverig og letfordøjelig – og give både gåsestegen og medisteren et velsmagende sidekick.

Vi har samlet vores bedste opskrifter fra det grønne univers til dig der er vegetar, veganer eller bare ønsker at spise lidt grønnere til jul. Vi garanterer opskrifter fulde af saft og kraft fra årstidens råvarer, og som kan spises alene eller som del af de andre retter til julefrokosten eller julemiddagen.

  • Koldrøget græskar med peberrodsfløde, glaskål og æbler

    Grøn ret til julefrokosten

    Et fint grønt tilbehør til gæstemenuen. Det røgede græskar giver kant og karakter til den eller klassiske smags kombination af peberrod, æble og hasselnødder.

    Find opskriften

Salater til julebordet

Grønkål, hvidkål, rosenkål og rødkål er i sæson netop nu og er for mange en obligatorisk del af julebordet. Kål er kærlighed til både kroppen og kloden, for kål er ikke kun en farverig og billig råvare, men også en klimavenlig en af slagsen. Kål er også en fremragende kilde til vitaminer, mineraler og kostfibre, som vi alle har godt af i den mørke tid.  

 Kål kan inkorporeres i måltider som tilbehør, og du finder her grønne retter med kål, hvor den farverige grøntsag har fået selskab af både avokado, rødbeder, græskar, æbler, og løg.

Grønne retter til juleaften 

Vi er glade for både flæske- og andesteg til juleaften, men vi har fundet en lille håndfuld opskrifter frem til dem, som ikke spiser kød juleaften - samt dem som er friske på at prøve velsmagende alternativer som supplement til alt det andet fantastiske og klassiske julemad. 

Hør Claus Meyer fortælle om sit forhold til grøn mad

Grønne retter

Det grønne julekøkken anno 2023 

Julen er traditionernes tid. I særdeleshed når det kommer til det, vi spiser. Men selvom det er dejligt med saftige andelår og de sprøde svær, så elsker vi at udforske det grønne julemåltid, som over de seneste år har vundet en større og større plads. Skal I selv i stå for den grønne og vegetariske mad til jeres julefrokost eller julemiddag, guider vi dig til saftige juleopskrifter og gode køkkenfif, så du kan begive dig ind i det grønne og vegetariske julekøkken. Det kan nemlig være svært at finde ud af, hvad man egentlig spiser til en vegetarisk julefrokost eller julemiddag. Her på siden kan du finde fifs til tilberedningsmetoder, når du laver mad til en vegetarisk julemenu samt tips til, hvordan du giver den vegetariske og grønne julemad masser af smag og mæthed. Her spiller umami en vigtig rolle, hvilket vores opskrift på en svampepaté er propfyldt med. Få masser af inspiration til jeres grønne og vegetariske julefrokost og julemiddag. De grønne retter vil være et friskt pust til de mere tunge og brune retter, som der er tradition for at servere til julemiddagen.  

Vi foreslår både grønne salater, vegetariske alternativer til både klassikerne juleaften og på julefrokostbordet. Mange af opskrifterne kan også bruges som tilbehør til de klassiske retter, som and og flæskesteg. Vi har f.eks. mange varianter af den skønne grønkålssalat. Brug råvarer som quinoa, der mætter i måltidssalater eller sæsonens smukke appelsiner, der vil pryde jeres julebord med en smuk, smuk farve. Bliv inspireret til den grønne og vegetariske julemiddag her på siden. 

Vegetarisk julemiddag 2023 fra Meyers  

Juleaften er en af de mest traditionsrige aftener i løbet af hele året. For mange af os er det med stor spænding, at vi ser frem mod aften, når mørket falder på, stearinlysene er tændt, juletræet pyntet og med julemiddagen i sigte. For børn og unge sjæle er det Disneys Juleshow og gaverne, der ventes på i spænding. De voksne ser ofte frem til alle traditionerne, som er forbundet med aftenen, hvor vi er sammen omkring et godt julemåltid. Julemiddagen er også meget traditionsbundet og skal for nogen helst være helt klassisk julemad. Men gennem de sidste år er der sket et skifte, og flere ser mod vegetarisk julemad, hvor de grønne planteproteiner spiller hovedrollen sammen med mange af de kendte elementer fra julemiddagen.  

Er du vegetar, eller har du lyst til at prøve alternativ julemad, kan du også juleaften få vegetarisk mad ud af huset. Mens I hygger med forberedelserne, ser det sidste afsnit af årets julekalender og mærker julefreden langsomt sænke sig, har Meyers kokke fra Meyers catering gjort det nemt for jer at servere både den klassiske julemiddag eller vegetarisk julemiddag, for dem som ønsker det. Hos Meyers har vores kokke sammensat en vegetarisk julemenu, som er lavet af gode råvarer, hvor grøntsagerne spiller hovedrollen, og hvor de varme krydderier og intense smage fuldender din vegetariske jul. Julemad ud af huset i 2023 imødekommer alle julegæsternes ønsker. Og den kan endda kombineres med den klassiske julemiddag. 

Se vores vegetariske julemenu 2023 

Til din vegetariske juleaften har vi forberedt veltilberedt julemad. Du kan vælge en 2-retters eller 3-retters vegetarisk julemenu, hvor du kan tilkøbe en lækker forret. Hovedretten byder blandt andet på efterårets grøntsager og smagen af jul. Den vegetariske julemad består også af hele to forskellige slags kartofler - ristede små danske kartofler med timian samt brunede kartofler vendt i en let saltet karamelsauce. Når maven er til det, afslutter I måltidet med en klassisk blød risalamande med kirsebærsauce og sukkerristede mandler. Ingen jul uden god dansk julemad. Forbered en vegetarisk julemiddag uden stress. Bestil nemt julemad til jeres juleaften her hos Meyers - så sørger vi for at levere lige til døren. Du kan bestille til hele landet – fra København, Helsingør, Odense, Vejle, Randers, Silkeborg, Skanderborg, Aarhus og Aalborg.  

Levering af vegetarisk julemiddag 2023 

Meyers leverer juleaftensmenuer helt ned til to kuverter, som er tilberedt af kvalitetsråvarer og med smag i højsæde til hele landet – lige fra København til Helsingør, fra Odense til Svendborg, Vejle til Randers, Silkeborg til Aarhus og Aalborg til Skagen. Det eneste, du skal gøre, er bestille julemaden, varme og anrette vores hjertevarmende vegetariske julemad, når den er blevet leveret til din dør. Det er lige så nemt, som at bestille take away – og kan måske blive jeres nye juletradition med oprindelse i 2023.