Tilbage til opskrifter

Quinoasteg med svampe, misosauce og hasselbackpersillerødder

En fyldig julesteg, hvor svampe, tomat og løg sammen med julekrydderier lægger en god bund. Stegen bakkes op af en mørk og kraftig sauce og sprøde rodfrugter. Servér gerne retten sammen med klassisk juletilbehør som rødkål og brunede kartofler.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Skræl persilleroden og løget. Skær begge dele i mindre stykker, og kog dem dækket med letsaltet vand i 15 minutter, indtil de er helt møre. Sigt vandet fra, og blend grøntsagerne kort til en grov puré. Kog quinoaen i 15-18 minutter, og si vandet fra. Halvér svampene, og rist dem i olien, indtil de er gyldne og har mistet noget af størrelsen – det tager ca. 5 minutter. Tilsæt hakket hvidløg, og steg et par minutter mere. Hak de stegte svampe mellemfint, og rør den kogte quinoa med svampe, de purerede grøntsager, tomatpuré, æg, salt, peber, knuste laurbærblade, oregano og rismel. Smør en brødform på ca. 20 x 10 cm med olie, kom farsen i formen, og bag den i ovnen ved 180° i 25-30 minutter. Farsen skal være fast og gennemvarm. Brug gerne et termometer til at tjekke kernetemperaturen. Den skal være 75°.

Hasselbackpersillerødder

Skræl persillerødderne, og skær riller i dem med en skarp kniv. Rillerne skal gå halvvejs igennem og være med 2-3 mm mellemrum. Krydr rødderne med salt. Blend olien med persille og hvidløg med en stavblender til en grøn olie. Rør fintrevet citronskal i. Læg persillerødderne i et ovnfast fad, og pensl dem med lidt af persilleolien. Bag dem i ovnen ved 180° i 25-30 minutter, indtil de er møre, men stadig har noget bid. Når der mangler 6-7 minutter af stegetiden, så fordel resten af persilleolien på persillerødderne. Sørg for at komme lidt olie ned i rillerne.

Grøn skysauce med miso

Hak løg, hvidløg, skrællet selleri og svampe groft, og rist det hurtigt i lidt olie i en stor gryde – der skal være plads til mere end 3 liter væske. Tilsæt æbleeddike, oregano, korianderfrø, fennikelfrø, tomatpuré, æblemost og vand. Kog det hele ved svag varme i en time, sigt væsken over i en gryde, og kog den ind til 2-2½ dl og til en konsistens som sirup. Vær opmærksom på, at skyen ikke brænder på, når væsken er ved at være reduceret. Pisk miso i skyen. Kog et par minutter, og pisk koldt smør i små tern i. Smag til med salt og peber, og evt. lidt eddike eller citronsaft.

Sprød quinoa

Kog quinoaen i 20 minutter i rigeligt vand. Dryp den godt af, fordel den på et viskestykke, og lad den tørre i mindst 1 time på køkkenbordet. Varm olien op til 160°, eller til den syder og bobler omkring en tændstik uden svovl. Fritér quinoafrøene i 3-4 minutter, til de er sprøde. Læg dem på køkkenrulle, og krydr med fint salt. Opbevar dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, hvor de vil holde sig sprøde i en uges tid. Du skal kun bruge et par skefulde her.

Ved servering

Pensl julestegen med lidt af saucen, så den bliver glaseret, og stil den tilbage i ovnen i 4-5 minutter. Gentag et par gange, indtil stegen er flot glinsende. Ryst et par spsk. sprød quinoa med laurbær, og drys det over stegen sammen med de tørrede blomster og lidt flagesalt.

Servér stegen skåret i skiver med persillerødder og sauce.

Tip

Du kan forberede misosaucen i god tid og gemme den i fryseren. Nøjes da med at piske 20 g miso i i første omgang, og vent med smørret. Tø misoskyen op ved at varme den op i en gryde, og pisk så først resten af misoen i og dernæst smørret som beskrevet i opskriften.

Ingredienser

Quinoasteg

250 g persillerødder
1 løg
150 g rød quinoa
250 g champignon
3 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
1 spsk tomatpuré
1 ½ æg
10 g salt
½ tsk friskkværnet peber
½ tsk laurbærblade knust i en morter
1 ½ spsk friske oreganoblade hakket
3 spsk rismel

Hasselbackpersillerødder

500 g små persillerødder
¾ dl vindruekerneolie
2 håndfulde bredbladet persille
½ fed hvidløg
1 usprøjtet citron skallen heraf

Misosauce

300 g løg
4 fed hvidløg
300 g knoldselleri
250 g champignon
2 spsk vindruekerneolie
½ dl æblecidereddike
1 spsk oregano
1 spsk korianderfrø
1 spsk fennikelfrø
3 spsk tomatpuré
5 dl æblemost
2 ½ liter vand
60 g brun miso
50 g koldt smør

Sprød quinoa

50 g quinoa (alle typer)
½ liter vindruekerneolie til friturestegning
fint salt

Desuden

½ stk laurbærblade knust i en morter
1 håndfuld tørrede rosenblade og blå kornblomst (fås i helsebutikker og på nettet)
flagesalt

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Grøn Mad

    Få størst mulige velsmag ud af sæsonens grøntsager – uanset om du er vegetar, veganer eller bare ønsker, at grøntsager skal spille en af hovedrollerne i dit madliv. På kurset tilbereder vi et alsidigt grønt måltid, med små og store deleretter, snacks, og andre gode sager.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol.

Sådan laver du hjemmelavet æblegløgg