Tilbage til opskrifter

Farsbrød af hasselnødder og jordskokker med æblesky og kålskud

Farsen kombinerer et godt bid fra sprøde hasselnødder og faste jordskokker med en virkelig fyldig smag, som krydringen med muskat, kanel og allehånde og ikke mindst fetaen står for – et grønt farsbrød med fuldt tryk på smagen! Det har saucen også, efter en lang kogning til en næsten sirupsagtig konsistens

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Udblød chiafrøene i vand i 10 minutter. Skræl jordskokkerne, skær dem i grove stykker, og kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter – de må ikke koge ud. Bred jordskokkerne ud på et fad, så de køler hurtigere af. Hak løget groft, og kom jordskokker, løg og hasselnødder i en foodprocessor. Blend, indtil blandingen er grofthakket med stykker på 2-3 mm – den må endelig ikke blive for findelt. Kom farsen i en skål, og rør de udblødte chiafrø, der vil være blevet til en gelé, i med håndkraft sammen med citronsaften. Farsen er lidt tung i det, så der skal røres godt igennem. Tilsæt æg, timian, allehånde, muskat, kanel, persille, kartoffelmel og smuldret feta, og rør det hele sammen. Farsen skal være meget fast og lige netop formbar. Smag til med salt og peber. Form farsen til et aflangt farsbrød på ca. 15 cm. Kom det i et ovnfast fad med bagepapir, og bag det i ovnen ved 200° i 25-30 minutter. Farsen skal være fast og gennemvarm – brug gerne et termometer til at tjekke kernetemperaturen, som skal være ca. 75°.

Æblesky

Hak løg, hvidløg, skrællet selleri og svampe groft, og rist det hurtigt i lidt olie i en stor gryde – der skal være plads til mere end 3 liter væske. Tilsæt æbleeddike, oregano, korianderfrø, fennikelfrø, tomatpuré, 5 dl af æblemosten og vandet. Kog det hele ved svag varme i en time, sigt væsken over i en gryde, og kog den ind til 2-2½ dl og til en konsistens som sirup. Vær opmærksom på, at skyen ikke brænder på, når væsken er ved at være reduceret. Pisk miso i skyen, og tilsæt 2 dl æblemost, eddike og kanel, og kog ved svag varme i 10-12 minutter. Smag til med salt og peber.

Salat med kålskud

Halvér kålskuddene, og kog dem i 20 sekunder i letsaltet vand. Sigt vandet fra, og rist skuddene sammen med snittet skalotteløg i olivenolie på en mellemvarm pande i 1-1½ minut. Tilsæt et par spsk. af saucen og nogle dråber æblecidereddike, og krydr med salt og peber.

Anret farsbrødet på et fad. Hæld lidt af æbleskyen og lidt hasselnøddeolie over, og fordel kålskud, feta og de tørrede æbleringe rundt om farsbrødet.

Ingredienser

50 g chiafrø
1 dl vand
300 g jordskokker
1 løg
225 g hasselnødder
2 spsk citronsaft
1 æg
1 tsk timianblade
1 stk stødt muskat
1 stk stødt kanel
1 stk stødt allehånde
2 håndfulde persilleblade
3 spsk kartoffelmel
75 g feta
salt
peber

Æblesky

300 g løg
4 fed hvidløg
300 g knoldselleri
250 g champignon
2 spsk vindruekerneolie
1 dl æblecidereddike
1 spsk oregano
1 spsk korianderfrø
1 spsk fennikelfrø
3 spsk tomatpuré
7 dl æblemost
2 liter vand
20 g brun miso (evt. gastrik i stedet)
1 dl æblecidereddike
1 kanelstang

Salat med kålskud

250 g kålskud
1 skalotteløg
olivenolie til stegning
salt
peber

Desuden

3 spsk hasselnøddeolie (eller olivenolie)
50 g feta
30 g tørrede æbleringe

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Grøn Mad

    Få størst mulige velsmag ud af sæsonens grøntsager – uanset om du er vegetar, veganer eller bare ønsker, at grøntsager skal spille en af hovedrollerne i dit madliv. På kurset tilbereder vi et alsidigt grønt måltid, med små og store deleretter, snacks, og andre gode sager.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol.

Sådan laver du hjemmelavet æblegløgg