Mortensaften nærmer sig..

Men kender du historien bag den årlige tradition? Kom i stemning til mortensaften med opskrifter, der med garanti kan løfte smagsniveauet, få inspiration til steder du kan besøge og få stillet sulten på aftenen, og læs om den sagnomspundne historie om Morten Bisps strabadser med de skræppende gæs. Vil du slippe for selv at traktere i køkkenet, leverer vi også den klassiske menu til hele landet - og som noget nyt tilbyder vi i år også en vegetarisk menu.

Vær med til at markere den traditionsbundne mortensaften torsdag d. 10. november

En oplagt 'svendeprøve' til årets julemiddag

Torsdag d. 10. november tager vi forskud på julens klassikere, når vi serverer and med kartofler, brun sovs og rødkål sammen med en skøn forret og lidt sødt til dessert.

Mortensaften er derfor en oplagt mulighed for at øve sig i at perfektionere maden, så du til jul kan servere en velsmagende og saftig and med sprødt og lækkert skind og dække den i et lag af hjemmelavet brun sovs, der har fuld smæk på smagen.

Laver du brunede kartofler og sprød rødkålssalat til, har du faktisk et fuldendt julemåltid, og hvem vil ikke imponere sine nærmeste i den udfordrende disciplin, traditionel dansk julemad?

 • Lad fuglen flyve

  En grøn mortensaften

  Vegetarisk middag

  Lad fuglen flyve og giv i stedet grøntsagerne førsteret på tallerkenen til mortensaften. Nedenfor giver vi et par bud på, hvordan du kan gøre middagen lidt grønnere.

  Vegetarer og andre grøntsagsfornøjede behøver nemlig ikke være hensat til at spise tilbehør, når vi samles om højtidsbordene. Du kan sagtens tilberede komplette, grønne og smagstætte retter, hvor saft og kraft hentes fra svampe, miso, langtidsstegte løg og tomater og en gavmild krydring, der alt sammen bidrager med fylde, umami og velsmag.

  Det gælder både til mortensaften og naturligvis også, når der er inviteret til julefrokost- eller middag.

 • Meyers Gastrik i Coop

  Smagsforstærker

  Gastrik - fuld knald på sovsen

  Den gode sovs

  Gastrik er en fantastisk smagsforstærker og består af karamelliseret eddikesirup, der fungerer som et korset for saucens aromaer og har været brugt af franskmændene gennem hundrede år som den hemmelige ingrediens bag enhver god sauce.
  Kommer du lidt gastrik i sovsen, når du smager den til, giver det sovsen mere sødme, syrlighed og bitterhed.
  Du kan sagtens lave din gastrik selv, og den holder sig nærmest evigt, hvis du opbevarer den på køl eller såmænd bare på køkkenhylden.

  Se opskrift

Fortællingen om Morten Bisp (1 af 2)

Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours, der i 300-tallet blev kendt for sin barmhjertighed og empati for samfundets fattige. Han blev betragtet som hellig, fordi han angiveligt kunne helbrede de syge. Derfor ønskede befolkningen at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke. I et forsøg på at undgå at blive udnævnt til biskop, gemte Martin sig i en gåsesti, men de skræppende gæs afslørede hans skjulested. Martin blev således udnævnt til biskop, og for at straffe de sladrende gæs beordrede Martin, at man hvert år slagtede og spiste en gås.

Se med, når Jonas viser dig hvordan

Hjemmelavet rødkål

 • Med byens bedste udsigt

  Nyd din mortensand i Tårnet

  Meyers i Tårnet

  Kom til Mortensaften i Tårnet, hvor vi fejrer det med en brag af en menu:

  Snack: Æbleskive med confiteret and, løgpulver, rødbede og lavendel.

  Forret: Jordskokkesuppe med krabbe, kamille og purløg.

  Hovedret: Glaseret andebryst med tyttebær, rødkål og brunet kartoffelskum. Hertil ristede kartofler og salat med rødkål, honning, valnødder og tranebær.

  Dessert: Karamelliseret æblekompot, bastognekiks og kardemommeis

  Læs mere og bestil her
 • I de historiske stuer

  Mortensaften på Fasangården

  Frederiksberg Have

  I anledningen af mortensaften d. 10. november inviterer Fasangården indenfor til 3-retters middag og efterårshygge i gårdens hyggelige stuer i hjertet af Frederiksberg Have. Stuerne vil dufte af and, når køkkenet disker op med en helt særlig menu bestående af:

  Torsk – kål – asier – sauce på muslinger
  Frilands canette – kvæder – grillet kål – kartofler – sauce
  Æbler – Dulche du leche – brioche – Hasselnøddeis

  Læs mere
 • Spis hos os

  Spisehuset i Lyngby

  Mortensaften

  Meyers Spisehus i Lyngby inviterer indenfor til efterårshygge og tre-retters middag på Mortensaften d. 10 november. Der vil dufte af and i restauranten, når køkkenet vil servere aftenen særmenu bestående af:

  Forret: Hummerbisque med brud af hvid fisk, sprødt & urter
  Hovedret: Andebryst & lår med rødkål, svesker, æble & andesauce
  Dessert: Trifli med sensommerbær, crumble & cremet fløde

  Læs mere

Fortællingen om Morten Bisp (2 af 2)

I Danmark blev historien første gang trykt i år 1616, og den klinger stadig i nutiden, eftersom vi år efter år sætter os til bords og nyder et gedigent måltid fjerkræ. Gåsen er i imidlertid erstattet af and, måske fordi det historisk set størrelses- og prismæssigt passer bedre til danske familier. Datoen 10. november er valgt ud fra, at Martin af Tours' dødsdag er 11. November, hvor vi i Danmark altså fejrer mortensaften dagen før.

Velbekomme