Tilbage til opskrifter

Lyse fyldte chokolader med citronpraliné

Kan du temperere mørk chokolade, kan du også temperere lys – temperaturerne er blot lidt lavere. Den lyse chokolade smelter i munden omkring den let saltede og virkelig smagsfyldte citronpraliné.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Citronpraliné

Rist hasselnødderne ved 180° i 8-10 minutter, og afskal dem ved at rulle dem i et viskestykke. Bland sukker og vand i en lille kasserolle, og varm det op ved mellem varme uden at røre i det. Så snart sukkeret er smeltet og har fået en mørkegylden farve, skal du tilsætte hasselnødder og flagesalt og røre godt rundt med en træske. Fordel massen i 1 cm højde på et stykke bagepapir eller en silikonemåtte, og lad den køle helt af. Bræk den afkølede hasselnøddekaramel i stykker, og kom dem i en foodprocessor. Blend, indtil pralinéen har en tyk konsistens, næsten som grov peanutbutter.

Hak chokoladen fint, kom den i en skål, og smelt den over et vandbad eller i en mikrobølgeovn. Så snart al chokoladen er smeltet, skal du tilsætte hasselnøddepralinéen. Vend det hele godt rundt. Riv skallen af citronen, pres saften af den, og kom begge dele i en lille kasserolle. Tilsæt honning, bring det i kog, og lad det boble i ca. 1 minut. Tilsæt fløden, og lad det hele ramme kogepunktet igen.

Sigt halvdelen af den varme citronfløde over pralinémassen, og rør energisk med en gummispatel i midten af massen. Sigt lidt efter den sidste halvdel af fløden i, og rør det hele til en homogen masse. Fyld det på en sprøjtepose, og lad det køle af på køkkenbordet.

Temperering af chokolade

Hak 2/3 af chokoladen groft og resten helt fint. Kom den grofthakkede chokolade i en plastikskål, og smelt den i mikrobølgeovnen (eller over vandbad), til den når 45-50° – gør det gradvist og i korte intervaller, og sørg for, at chokoladen imellem hver gang bliver rørt godt rundt med en spatel.

Når temperaturen nærmer sig 40°, bør intervallerne i mikrobølgeovnen ikke være længere end 5 sekunder – og temperaturen ikke overstige 50°. Kom gradvist lidt af den finthakkede chokolade i den smeltede, vend det rundt med spatlen, og fortsæt, indtil temperaturen er på 31-32°.

Støbning

Hæld chokoladen over chokoladeformen, så det dækker. Bank på siden af formen med enden af en paletkniv, så alle små luftlommer brister. Vend formen på hovedet hen over et stykke bagepapir, og lad chokoladen løbe af, indtil der kun hænger få dråber fra formen. Vend formen, og skrab alt overskydende chokolade af med paletkniven med et eller to skrab.

Lad chokoladen sætte sig i formen et sted, der ikke er for varmt. Fyld citronpraliné i formene – næsten op til kanten. Hæld mere chokolade hen over, så det dækker fyldet. Skrab overskydende chokolade af med paletkniven, og lad formen stå på køkkenbordet i ca. 15 minutter. Vrid let i formen, og slå chokoladerne ud. Har tempereringen været god, falder chokoladerne nemt ud.

Ingredienser

Citronpraliné

65 g hasselnødder
40 g sukker
2 spsk vand
1 knivspids flagesalt
75 g mælkechokolade
½ usprøjtet citron
½ spsk honning
¾ dl piskefløde

Chokolade

300-500 g. mælkechokolade

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Simremad

    På dette kursus, inspireret af Claus Meyers kogebog "Meyers Simremad", dykker vi ned i de teknikker, ingredienser og remedier, der giver dig succes i simregryden. Resultatet bliver en overdådig middag, som vi nyder med god vin i glasset. Simremad er robust, mør, saftig og intens mad, tilberedt langsomt, mens du kan lave alt mulig andet – slow food af den bedste slags, uanset om du bekender dig til støbejernsgryde, sous vide, trykkoger eller tagine.

    Læs mere og bestil

En af julens klassikere, som det i den grad kan betale sig at lave selv. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du hjemmelavet rødkål