Tilbage til opskrifter

Flæskesteg med laurbærblade

  • Flæskesteg med sprøde svær

Flæskesteg er en klassisk ret til juleaften. Her får du opskriften, der sikrer dig en saftig steg med sprøde svær. Husk laurbærbladene for den gode smag. Server den med kartofler, rødkål og en skøn sauce eller lav vores klassiske flæskestegssandwich.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Tjek, at sværen er ridset helt ned til kødet over det hele – er den ikke det, må du selv i gang med en skarp kniv eller en hobbykniv og ridse med ½ cm. mellemrum. Gnid sværene på kamstegen med en fugtig hånd og masser af groft salt, og stik laurbærblade ned mellem sværene. Når man masserer svinet med fugtig hånd, gør det, at saltet bliver hængende, og så er det samtidig med til at 'koge' sværene i starten af stegetiden, så de senere kan blive dejligt sprøde.

Placer stegen med sværen opad på en rist, og sæt en bradepande med 6-7 dl vand i nedenunder. Steg flæskestegen i en forvarmet ovn på 180˚ i 65-70 minutter. Halvvejs gennem stegetiden skal du hælde væden fra bradepanden, så du har noget at lave sovs af – venter du til allersidst med at gøre det, vil der være for meget damp i ovnen, til at sværene vil blive ordentligt sprøde.

Kom væden fra bradepanden i en gryde. Her skal gerne være ca. 6-7 dl. Lad gryden stå et øjeblik, og skum så det meste af fedtet af væsken. Bring stegevæden i kog, og kog den lidt ind, så du har ca. 4-5 dl. Sluk så for varmen, og lad væden stå og falde til ro, så fedtet lægger sig på toppen.

Drys med mel, og lad fedtet suge det, og når al melet er suget op, så pisk godt igennem med et piskeris, og bring sovsen i kog. På denne måde jævnes sovsen, og smagen fra fedtet giver lidt ekstra fylde (pas dog på, at der ikke kommer for meget fedt i sovsen).

Kog sovsen igennem i 6-7 minutter, og smag herefter til med æblegastrik, salt og peber. Sigt evt. sovsen igennem en sigte, hvis der er klumper i. Mål flæskestegens kernetemperatur med et stegetermometer, inden du tager den ud af ovnen – ved 65˚ er den svagt rosa og saftig (steger du til højere temperatur end det, bliver stegen nemt tør). Lad stegen hvile minimum i 15 minutter, inden du skærer i den.

Server flæskestegen med kogte kartofler, rødkål og den gode sovs.

Tip

Steg yderligere 800 g kamsteg, og gem stegen i køleskabet til dagen efter, så du kan lave en skøn flæskestegssandwich. Sørg også for, at der er ekstra rødkål til sandwichen.

Ingredienser

800 g svinekamsteg med svær og ben
groft salt
15 laurbærblade
7 dl vand
2 spsk hvedemel
2 spsk æblegastrik
havsalt
Friskkværnet peber


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    To generationer: Søde sager i juleudgave

    Vi skruer op for julehyggen i Madhusets køkkener og kaster os over nogle af favoritterne fra det søde julekøkken. I lærer bl.a. at lave jødisk-inspireret småkager med kanelsukker og arbejde med dej så der kan laves julesnurrer. Man skal minimum købe to billetter til vores to-generationer arrangementer. Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år. Der arbejdes i grupper, selvfølgelig så børnene er sammen med den voksne, de følges med.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du æblegløgg derhjemme