Derfor skal du spise sæsonbaseret
Selvom du oftest kan købe lige det du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:
- Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
- Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
- Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
- Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
- Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres ude fra vores grænser
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i september
Skal du nyde nogle af de skønne sensommerfrugter og bær senere på året, er det nu du skal begynde at sylte, fryse og lagre dem. Du kan dog se frem til en masse skønne æbler, der begynder at modne i trækronerne, som du kan plukke godt ind i efteråret og oktober måned. Se hvilke frugter, grøntsager og andre skønne råvarer der er i sæson lige nu herunder:
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i september
Havtorn
Udover at pryde trækronerne, kan vi også se hvordan efteråret tager over på bærfronten, hvor vi går fra de røde bær i sommermånederne, til gullige og mørke orange bær i efteråret. Vi snakker selvfølgelig om havtorn, der har været kendt og anvendt i Danmark i flere tusinde år på grund af dens hårdføre egenskaber til at vokse vildt i nordens vind og vejr.
Havtorn er en busk, der kan vokse op til 6 meter i højden i efteråret. Oftest kan planten findes omkring steder der er meget tørre og udsat for sol, salt og vand - for eksempel nær klitterne. På busken vokser der små tætte gule og orange bær, beskyttet af kraftige torne, der gør havtorn en smule mere besværligt at plukke. Du kan med fordel klippe grenene med bær af, lægge dem i fryseren et par timer og derefter let banke bærrene af.
Havtorn har en syrlig smag, som kan mildnes ved at plukke frugten, når den er i sæson og ved at fryse dem ned. Den syrlige frugt kan både bruges i det søde og salte køkken, og med god samvittighed da havtorn er utrolig rig på både vitaminer, antioxidanter, aminosyrer og omega-3. Ja, faktisk indeholder havtorn mere C-vitamin end appelsiner, og kan være med til at styrke immunforsvaret samt mindske træthed.