Tilbage til opskrifter

Glutenfri gulerodskage med havtornscreme

  • Opskrift på glutenfri gulerodskage

Ledetråden ligger i farven – havtorn og gulerod er et skønt match. Guleroden med dens sødme og milde smag og havtornen med kraftig syre og en næsten tropisk aromaprofil. Kagen er saftig uden at være bastant, og den er fyldt med alle de gode ting, vi kender fra en gulerodskage, inklusiv varme krydderier, tørret frugt og nødder. Du kan også lave cremen uden havtorn, hvis du ikke har dem ved hånden.

Sådan gør du

Gulerodskage

Kom mælk og rosiner i en kasserolle, og varm mælken op til lige under kogepunktet. Lad mælken stå og køle af. Bland havremel, rismel, bagepulver og kanel, så du har det klar. Bland fintrevne gulerødder og hakkede hasselnødder i en anden skål, så de også er klar.

Hæld mælken i en skål gennem en sigte, så rosinerne sies fra. Bland rosinerne med gulerødder og nødder. Pisk smør og sukker, til det er luftigt og hvidt med en elpisker eller i en røremaskine.

Tilsæt æggene et ad gangen, hvor du pisker hvert æg godt ud i dejen, inden du kommer det næste i. Pisk til massen er stor, lys og luftig. Pisk loppefrøskallerne i mælken, du har kogt med rosiner, og pisk efter 10 sekunder mælken i sukker-æggemassen, til den er jævn.

Tilsæt melblandingen, og rør, til du har en jævn dej, og vend til sidst rosiner, revne gulerødder og hakkede hasselnødder i dejen. Smør et passende ovnfast fad, og tryk et stykke bagepapir ned i formen, så papiretlimer på smørret. Hæld dejen i den forede form.

Bag kagen ved 175° i ca. 30 minutter. Kagen er færdig, når en strikkepind eller en urtekniv kommer tør og ren op, hvis du prikker i midten af kagen.

Lad kagen køle af i mindst 2 timer, inden du topper den med creme og skærer i den; hvis du er for hurtig, kan kagen være løs og usammenhængende.

Havtorncreme

Kog havtornene i et par minutter, så bærrene lige bliver varmet igennem og saften koges ud af dem.

Blend bærrene, og sigt herefter kerner og rester af skaller fra. Det svarer til ca. halvdelen af mængden, så hvis du bruger færdig havtornsaft/puré, skal du kun bruge 100 g. Køl havtornsaften helt ned.

Pisk flødeost, blødt smør og flormelis med den kolde havtornsaft til en glat creme. Smør cremen ud på den afkølede kage, så den er jævnt fordelt.

Tip

En gulerodskage bliver næsten kun bedre af en dag eller to i køleskabet. Den kan sagtens holde sig 4-5 dage i en lukket beholder i køleskabet.

Ingredienser

Gulerodskage

200 g sødmælk
50 g rosiner
220 g rismel
100 g glutenfrit havremel
10 g glutenfri bagepulver
15 g stødt kanel
300 g revet gulerødder
100 g hasselnødder
400 g blødt smør
400 g sukker
4 store æg
20 g loppefrøskaller (helst FiberHusk)

Havtorncreme

200 g havtorn (gerne fra frost)
280 g flødeost
125 g smør
200 g flormelis

Find opskriften i Meyers Glutenfri Bageskole

Find bogen her