Tilbage

Spis efter sæsonens råvarer i april

I april måned begynder foråret at tage til, og temperaturen stiger lige så stille, samtidig med at vi får flere lune solrige dage. Dét kan også mærkes i naturen og køkkenhaven, der så småt bliver mere farverig og grøn.   Er du også blevet nysgerrig på at spise sundere, billigere og minimere dit klimaaftryk, så er det en god idé at begynde at spise mere sæsonbaseret.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser. 

 

Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:

  1. Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
  2. Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
  3. Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
  4. Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
  5. Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i april

Kalenderen siger april, så nu er foråret for alvor i gang. I skovbunden er der dannet tæpper af både vintergæk og erantis. Mangler du en sjov og lærerig forårsaktivitet, kan du tage familien under armen på sanketur i det fri. Her kan du finde ramsløg, sødskærm og bøgeblade - bøgeblade, tænker du nok. Ja, du kan faktisk tidligt på sæsonen spise bøgeblade, for eksempel bruge dem i salater, hvor de giver en let syrlig smag. Du kan selvfølgelig også spise dem senere på sæsonen, men her bliver de lidt mere bitre i det, og der kan være gået flere insekter i bladet. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor: 

 

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i april

Rabarber

Rabarber er en populær forårsbebuder, der med sin syrligt søde stængler, passer perfekt i både bagværk, kager og desserter, men den farverige plante kan også bruges i det salte køkken som sylt, relish eller i dressinger. 

Planten trives godt på vores kolde breddegader, hvilket nok er årsagen til, at mange forbinder grøntsagen med dansk nostalgi. Rabarber er nemlig noget vi har dyrket i Danmark siden 1800-tallet.

Grøntsagen består af røde stængler og grønne rabarberlade, men vi vil dog ikke anbefale at spise bladende, da de kan være giftige. De røde stængler er til gengæld yderst delikate. En god tommelfingerregel, når du skal ud og plukke eller købe rabarber er; des mørkere rød stængel, des sødere rabarber. Er planten helt grøn, vil den derfor automatisk være mere syrlig. 

 Peberrod

Peberrod tilhører korsblomstfamilien, og den er kendetegnet ved lange blade, der udvikler lange, kraftige rødder med både skarp smag og lugt. Den skarpe smag skyldes en sennepsglykosid.

Man finder peberrod overalt i landet, og den tåler sågar at leve i dårlig jord. Peberroden har det dog bedst i fugtig og næringsrig jord, og den kan findes i alt fra græsområder og vejkanter til kyststrækninger. Udover at peberrod har en skøn, karakteristisk smag, indeholder den desuden tre gange så meget C-vitamin som citroner.

Riv peberroden og brug den, når du gerne vil have en stærk sennepsagtig smag. Den kan bruges i dressinger, i saucer og som pynt på alt fra smørrebrød til fiske- og kødretter. Se nogle af vores yndlingsopskrifter med peberrod nedenfor:

 Lam

Ganske snart skal vi fejre påske, som mange nok forbinder med påskeæg, -frokost og gækkebreve. Traditionelt set er påsken en kristen højtid, hvor vi fejrer, at Jesus stod op fra de døde, efter han blev korsfæstet og begravet. Denne tidslinje spænder henholdsvis over palmesøndag, skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Til påskefrokosten især, er der ofte påskelam på menuen.

I Danmark har vi et lidt ambivalent forhold til lam - nogen elsker det, mens andre har det svært ved den lidt ’uldne’ smag. Udover smag og behag, handler det dog meget om det lam, du køber. Foretrækker du en mildere smag af lam, skal du gå efter spædlam, da de yngre lam er mere magre end de ældre og derfor har et tyndere fedtlag, hvor meget af uld/lammesmagen sidder. Det samme gør sig gældende for udskæringer - jo mere fedt, jo mere smag af lam.

Vi har fundet nogle smagfulde opskrifter med lam til inspiration nedenfor: