Derfor skal du spise sæsonbaseret
I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser.
Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:
- Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
- Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
- Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
- Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
- Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i april
Kalenderen siger april, så nu er foråret for alvor i gang. I skovbunden er der dannet tæpper af både vintergæk og erantis. Mangler du en sjov og lærerig forårsaktivitet, kan du tage familien under armen på sanketur i det fri. Her kan du finde ramsløg, sødskærm og bøgeblade - bøgeblade, tænker du nok. Ja, du kan faktisk tidligt på sæsonen spise bøgeblade, for eksempel bruge dem i salater, hvor de giver en let syrlig smag. Du kan selvfølgelig også spise dem senere på sæsonen, men her bliver de lidt mere bitre i det, og der kan være gået flere insekter i bladet. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i april
Rabarber
Rabarber er en populær forårsbebuder, der med sin syrligt søde stængler, passer perfekt i både bagværk, kager og desserter, men den farverige plante kan også bruges i det salte køkken som sylt, relish eller i dressinger.
Planten trives godt på vores kolde breddegader, hvilket nok er årsagen til, at mange forbinder grøntsagen med dansk nostalgi. Rabarber er nemlig noget vi har dyrket i Danmark siden 1800-tallet.
Grøntsagen består af røde stængler og grønne rabarberlade, men vi vil dog ikke anbefale at spise bladende, da de kan være giftige. De røde stængler er til gengæld yderst delikate. En god tommelfingerregel, når du skal ud og plukke eller købe rabarber er; des mørkere rød stængel, des sødere rabarber. Er planten helt grøn, vil den derfor automatisk være mere syrlig.