En tagine er egentlig en særlig type nordafrikansk lerfad, som bruges til at lave de krydrede simreretter, der er karakteristiske for især det marokkanske køkken. Ofte med kanel, smør, kikærter og tørrede frugter, som nogle af de markante elementer. 'Tagine' kan dog også henvise til selve retten, som sagtens kan laves uden en autoriseret ler-tagine.

Sådan gør du

Udblød kikærterne natten over, i køleskabet eller et køligt sted, i rigeligt koldt vand.

Hæld vandet fra og kog de udblødte kikærter i rigeligt nyt vand i 30-50 minutter. Hæld kogevandet fra.

Skær lammekødet i tern. Hak løg og hvidløg fint og riv ingefæren. Rist spidskommenfrøene og knus dem derefter i en morter eller krydderikværn. Hak fennikeltoppene (stænglerne) fint og skær resten af fenniklerne i grove stykker.

Bland lammekød med løg, hvidløg, ingefær og spidskommenfrø. Brun lammekødet i en gryde i smørret og krydr med salt og peber. Tilsæt honning, chili, kanel og revet skal af 1 citron. Kom vand på, til det lige dækker kødet, og lad det simre 30-40 minutter under låg, til kødet er næsten mørt. Skum fedtet af.

Kom groftskåret fennikel, rosiner, letristede mandler og sesamfrø og kikærter ved og kog yderligere ca. 10 minutter. Smag til med salt, peber, citronsaft, chili og honning. Vend fennikeltoppene, finthakket mynte eller koriander, eller begge dele, i retten – eller strø krydderurterne udover. Undgå at koge krydderurterne med.

Ingredienser

100 g kikærter
500 g lammekød (skært, f.eks. bov eller nakke)
1 løg
3 fed hvidløg
30 g frisk ingefær
1 spsk spidskommenfrø
2 fennikel
2 spsk smør
5 spsk honning
tørret chili
10 cm kanelbark
1 usprøjtet citron
100 g rosiner
3 spsk mandler
3 spsk sesamfrø
mynte (eller koriander, meget gerne begge dele)
havsalt
Friskkværnet peber