Tilbage til opskrifter

Sprængt oksebryst med peberrodssovs

Sprængt oksebryst er en fornem dansk klassiker, bestående af kogt, mørt kød i fyldig, sursød sovs med varme og skarphed fra peberrod. Jeg har blot tilføjet nogle aromatiske grønsager af den suppeurtede slags – urter, man traditionelt ville nøjes med at koge sammen med brystet, men som jeg synes, klæder den lyse sovs som grønt bid.

Sådan gør du

På dagen

Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Steg de to slags løg i en gryde i 1 spsk. smør, uden at de tager farve. Læg oksebrystet i gryden, hæld vand/bouillon på, til det netop dækker kødet, og tilsæt timiankviste. Lad brystet simre under låg, indtil det er mørt – ca. 3 timer.

Skræl et stykke selleri, og skær det i tern på ca. 1 x 1 cm. Skær den grønne top af porrerne, flæk toppene, og skyl dem grundigt for sand og jord. Snit en hvide del af porrerne i skiver på ca. 1 cm. Kom porretoppene i en gryde med kogende vand, kog dem i 30 sekunder, og læg dem derefter i koldt vand.

Tilsæt selleritern og porreskiver til kødgryden i de sidste 5 minutter af tilberedningstiden, og lad dem koge med. Hæld så væden fra gryden over i en skål eller kande med hældetud, og træk kødgryden fra varmen. Lad den stå med låget på, mens du laver sovs.

Smelt smørret i en gryde, og bland melet grundigt heri for at lave en smørbolle. Hæld gradvis væden fra kødet på smørbollen ved middelvarme, og pisk med piskeris til en jævn og glat sovs. Pisk også fløden ud i sovsen. Lad sovsen simre i 10 minutter under jævnlig omrøring – pas på, den ikke brænder på. Tag sovsegryden fra varmen.

Smag sovsen til med salt, peber, lys eddike, evt. sukker, evt. revet muskatnød og rigeligt friskrevet peberrod.

Ved servering

Hæld sovsen over kødet og grønsagerne, og kom også de blancherede porretoppe ned i gryden. Varm det hele forsigtigt op, og server med kogte kartofler eller mos.

Tip

Prøv at twiste den danske ret ved at give den et skud krydderier fra de varme lande, f.eks. garam masala, som fungerer overraskende godt sammen med fløde og peberrod.

Ingredienser

Sprængt oksebryst med peberrodssovs

800 g Sprængt oksebryst (bestil hos slagteren)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk smør til stegning
1 liter vand/lys bouillon
et par kviste timian
400 g knoldselleri (skrællet vægt)
2 porrer
3 spsk smør
3 spsk hvedemel
2 dl piskefløde
5 cm friskrevet peberod
friskrevet muskatnød

Desuden

havsalt
friskkværnet peber
lidt æbleeddike
evt. lidt sukker

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her

Meyers Simremad

    

Meyers Simremad

350 sider fyldt med opskrifter på robust, mør, saftig og intens mad, tilberedt over lang tid ved forholdsvis svag varme.

En særlig måde at lave mad på, der knytter sig til en særlig måde at være sammen på. Det er de dage, hvor man går til og fra køkkenet, mens duftene intensiveres. Hvor man laver alt muligt andet, og hygger med familie og venner, mens tiden langsomt, men sikkert tikker frem mod et fælles aftensmåltid.

Når jeg tænker på de måltider, hvor vi samles omkring en tung støbejernsgryde, hvor maden har simret langsomt og stille i timevis, så sænker min puls sig automatisk et par slag.
Claus Meyer


Meyers Simremad er en grundbog, der lærer dig alt om, hvordan du får det bedste ud af en simreret. Du får masser af opskrifter og de basale teknikker, der er nøglen til succes i simregryden. De 90 opskrifter er bearbejdninger af klassiske simreretter og helt nye fortolkninger af simremåltidet. Bogen er således også en indgang til de klassiske opskrifter, der hører til simremaden som kategori, herunder frikassé, ragout, labskovs, daube, confit, surkål, gullasch og tagine.

År: 2016
Forlag: Lindhardt & Ringhof