Find grillen frem og nyd de lune aftener

Endelig begynder forårsvejret at vise sig fra sin lune side. Aftenerne er lyse, bøgen er lysegrøn og alting spirer og gror i hastigt tempo derude. Nu er det forår i Danmark! Det betyder, at vi endelig kan samles til måltider under åben himmel og ikke mindst kan vi hive grillen frem fra gemmerne. Med grillen er tilberedningen minimal og næsten hele menuen kan tilberedes over gløderne. Lige fra pølser, kød, spidskål, asparges til fisk og skaldyr. Faktisk kan du også bage pizzaer på grillen, hvis du anskaffer dig en pizzasten.

Lige nu nyder vi også de første grønne asparges, syrlige rabarber, friske radiser og jomfruhummere. Herlighederne kan vi tilsmage med krydderurterne kørvel, løvstikke og sødskærm, som pibler frem i disse dage.

Læs med, når vi sætter fokus på mad, der egner sig bedst til at blive spist udendørs, gerne på grillristen med masser af dyppelse, sprøde salater og nybagt surdejsbrød på siden. Med få greb kan du nemlig løfte din grillaften til nye højder. Bag dine burgerboller selv, fyld krukkerne med hjemmelavet ketchup og syltede sager og slut aftenen af med søde desserter af sommerens bær.

SOMMERLIG MENU

GRILLET GRØNT

Med grillen kan vi tilberede næsten hele menuen på risten. Rigtig mange grøntsager smager nemlig ekstra skønt efter at have været en tur på grillen. Grill både spidskål, danske, nye asparges, gulerødder og de klassiske majskolber. Server dem med godt brød og dyppelse, og aftensmaden er i hus.

Herunder deler vi nogle opskrifter på grillet grønt.

 • Opskrift

  Grillede majskolber

  Med ølsmør

  Hvis du skal grille, er majskolber måske det helt rigtige tilbehør. Denne opskrift rækker til 4 personer.

  Du skal bruge:
  100 g blødt smør
  2 spsk. cidereddike
  1 spsk. sennep
  ½ dl hvedeøl
  Havsalt og friskkværnet peber
  2 håndfulde blandede krydderurter (kørvel, persille, basilikum)
  4 majskolber

  Sådan gør du:
  Rør smørret op med eddike, sennep, øl, salt, peber og finthakkede urter. Når smørret er rørt godt sammen, så sæt det i køleskabet, så det bliver koldt og klart til at spise senere til de grillede majs.

  Grill majskolberne med dækbladene på i 8-10 min., indtil bladene er godt brankede, og majskernerne er blevet helt solgule og møre. Vend dem et par gange undervejs. Træk bladene og "skægget" af majskolberne, og spis kolberne varme med det kolde smør og lidt ekstra salt at drysse med.

TIP: Er majsene ikke helt friske og dækbladene dermed lidt tørre, så stænk dem med lidt vand, inden du griller dem, så de ikke futter helt af over gløderne.

 • Sommermad

  Eddike og sirup til sommerens salater og anretninger

  Vores eddikefamilie består af æblecidereddike, hyldeblomsteddike, kirsebæreddike og hindbæreddike foruden en balsamisk æbleeddike. Som prikken over i’et følger eddikens franske fætter ”gastrik”.

  Æblecidereddike og den balsamiske eddike er pragtfuld til sommerens mange sprøde salater, ligesom hindbær- og hyldeblomsteddiken endda kan forstærke smagen i en frugtdessert.
  Æblesirup kan du eksempelvis både bruge som smagsgiver i saucer, dressinger, drinks og desserter. Siruppen er også velegnet til pandekager, is eller som topping på din skyr eller grød til morgenmad.

  Du finder eddikerne i udvalgte Kvickly og SuperBrugsen, og hos Meny landet over. Æblecidereddike og balsamisk æbleeddike kan desuden fås hos Wolt.

  Læs mere

 

Vil du fortsætte i skaldyrs- og fisketemaet har vi her tre tips til, hvordan fisken bliver allerbedst på grillen.

#Tip 1

Fisk, der er faste i kødet, samt de fleste fisk med skind, kan lægges direkte på grillen.  

#Tip 2

Fisken slipper nemt, hvis du pensler skindsiden med olie, og ikke flytter på fisken, før den selv slipper risten. Varmen får sukkerindholdet i skindet til at karamellisere og danne en dejlig skorpe. 

#Tip 3

Fisk, som er løsere i kødet, bliver bedst, når de er indpakket eller tilberedt i en foliebakke. Pak dem gerne med friske krydderurter og skåret citron.

Hornfisk er en dejlig spisefisk, som kan fiskes bæredygtigt. Og det er desuden en af de fisk, man nemmest kan fange selv, når den trækker ind langs kysterne fra midten af april til midten af juni. Fiskehandlerne har dem i sæsonen.

HOTDOGS MED ALT, HVAD DER HØRER SIG TIL

Sommerens kommen og grillaftener kalder på hotdogs. Hvis du spørger os, findes der ikke en rigtig og forkert hotdog. Dog findes der en rigtig god en af slagsen, som består af hjemmelavede hotdogbrød, pølser af en ordentlig kvalitet og garniture, der tilgodeser alle vores smagssanser med salt, surt, sødt, bittert og umami.

INGEN HOTDOG UDEN GARNITURE!​

Vil du går all in og lave alt dit tilbehør selv, hjælper vi dig gerne på vej. Prøv vores opskrift på hjemmelavet ketchup smagt til med æble og anis. Agurk- og radiserelish, der ikke kun er et frisk indspark på din hotdog, men som passer godt til al verdens grillmad. Eller hvad med en grønnere hotdog, som bl.a. serves med langtidsbagte cherrytomater.

Prøv også at lave dine egne ristede løg. Skræl og skær løgene i tynde ringe. Vend alle ringe i mel blandet med lidt salt og peber. Varm en gryde op med rigeligt olie - olien skal være omkring 170 grader. Bliver den for varm, vil løgene blive branket. Steg ringene lidt ad gangen og tag dem op med hulske. Afdryp på køkkenrulle.

 • Opskrift

  Rabarberclafoutis

  Det søde indslag

  Slut en hyggelig grillaften af med denne dessertklassiker fra det franske køkken er Clafoutis. Her bruget vi forårets syrlige rabarber. Kagen kan eventuelt laves dagen før, og så lunes lige inden servering.

  Opskrift

Grill din dessert

En rigtig grilldessert er banansplitten. Varm, grillet banan serveret med en god kugle is og chokoladesovs. Skal det være en deluxe udgave kan du forberede flere toppings som f.eks. hakkede nødder og karamelsovs.

Find også grillspydene frem og rist skumfiduser over grillen. Dette vil nok særligt glæde de mindste i familien.