Tilbage til opskrifter

Grillet hjertesalat

  • Bistro sensommer hjertesalat

Vi er vant til, at de grønne vækster, vi kalder salater, spises rå. De skrøbelige vandholdige blade er lækre, som de er, og kan ikke klare ret meget tilberedning, før de begynder at falde sammen. Ikke desto mindre bliver nogle salattyper delikate af en kort tur på grillen, og andre, f.eks. julesalat, kan også braiseres. Den nøddeagtige smag fra brunet smør er skøn til den grillede hjertesalat, og spidskommen og basilikum tager salaten en tur til det østlige middelhav.

Sådan gør du

Skær salathovederne i kvarter eller halve, alt efter størrelse. Skyl dem i koldt vand. Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke. Pluk persille- og basilikumbladene fra stilkene, og skyl og slyng også dem.

Smelt smørret i en lille gryde, og lad det stå over middel varme, til det begynder at brune og dufte af nødder – det tager 10-15 minutter. Hold godt øje med det, og tag gryden af varmen, så snart smørret ser rigtigt ud. Vend spidskommen og finthakket hvidløg i smørret, og lad det trække i et par minutter.

Hæld smørret over i en skål, og rør citronsaft, fintrevet citronskal og 2 spsk. vindruekerneolie i. Smag til med salt.

Pensl salatbådene med olie på skærefladerne, og krydr med salt. Gril dem ganske kort på en meget varm grill eller pande, så de tager farve på alle skæreflader. Anret den grillede salat på et fad sammen med basilikum og persille, og dryp det brunede smør over. Drys med hvedechips, og krydr med salt og peber en sidste gang.

Ingredienser

4 hjertesalathoveder
2 håndfulde basilikum (rød eller grøn)
1 håndfuld bredbladet persille
75 g smør (eller olie, fx ristet sesamolie)
½ tsk stødt spidskommen
½ fed hvidløg
½ usprøjtet citron (både skal og saft)
vindruekerneolie (eller anden neutral olie)
8 hvedechips
tynd skiver brød (penslet i olie og drysset med flagesalt. Ristet i ovn ved 135 grader i 20-25 minutter)
havsalt
Friskkværnet peber