Det er nemt at bage dine egne burgerboller, men pas på - når du og dine unger én gang har prøvet disse saftige, bløde og smagfulde boller, der også er garanteret fri for tilsætningsstoffer, bliver supermarkedets og burgerbarens papversioner aldrig det samme igen. Vi giver dig både et bud på, hvordan du ælter dejen både i hånden eller på en røremaskine.

Sådan gør du

Æltning i hånden

Start med at blande alle ingredienserne i en røreskål. Start med at ælte dejen sammen i skålen i et par minutter, og ælt så bagefter dejen godt igennem på bordet i 6-8 minutter. Lad dejen hvile i skålen i 5 minutter, og ælt den derefter yderligere i 2 minutter på bordet.

Æltning på maskine

Kom vand (eller mælk) og gær i røreskålen, og rør, til gæren er helt opløst. Slå æggene i ud i skålen, og rør dem sammen med vandet. Kom melet i skålen, og ælt dejen godt ved medium hastighed, til den er glat og blank og slipper skålen. Det er tegn på, at der er dannet gluten strenge, og at dejen er klar til smørret. Det tager ca. 6-8 minutter, afhængigt af motorkraften på din maskine. Skær smørret i små terninger, og kom det hele i skålen på én gang. Ælt smørret godt ind i dejen, til den igen er glat og blank og slipper skålen, og stop så med at ælte.

Hviletid

Pak dejen ind i køkkenfilm, eller kom den i en plastikbøtte med låg eller film over. Stil den enten på køkkenbordet eller i køleskabet. På køkkenbordet skal den stå i ca. ½-1 time. I køleskabet kan den sagtens stå natten over. Det kan være en fordel at sætte dejen på køl, fordi en kold dej er lettere at forme og skære i end en lun. Vær dog opmærksom på, at hævetiden på den kolde dej efterfølgende vil være længere, end hvis dejen har hvilet lunt.

Hævning

Når dejen har hvilet, deler du den i 15 lige store stykker. Form dejen til boller og læg dem med god afstand imellem på tre bageplader med bagepapir. Læg et stykke bagepapir oven på bollerne, og tryk dem flade med en bageplade, så bollerne er ca. 1 cm høje. Fjern det øverste stykke bagepapir. Lad bollerne hæve i ca. 2-3 timer til næsten dobbelt størrelse - hvor lang tid det tager, afhænger af, hvor varm din dej er, og hvor varmt der er i lokalet. Det er vigtigt, at dejen er dækket til, mens den hæver, for at undgå, at overfladen tørrer ud og sprækker.

Bagning

Varm oven op til 220 °. Pensl burgerbollerne med sammenpisket æg, og drys dem med sesamfrø. Bag dem til de er flotte brune som billedet. Bagetiden kan variere fra ovn til ovn, men tager ca. 12-15 minutter. Når bollerne er færdigbagt, sættes de over på en rist for at køle af.

Tip

I stedet for fuldkorns ølandshvedemel kan du bruge almindeligt fuldkornshvedemel.

Ingredienser

Dej

350 ml koldt vand
15 g gær
2 æg
630 g hvedemel
70 g fuldkorns ølandshvedemel
55 g sukker
10 g salt
90 g blødt smør

Pensling og drys

1 æg
sesamfrø