De danske kartofler

Lige præcis nu kan du finde de allerførste saftspændte, nye kartofler, som er en gudespise uden lige! De nye kartofler er indbegrebet af dansk sommer, og de skal behandles med respekt. Det er bestemt ikke lige meget, hvordan man koger dem. De nye kartofler har en særligt fast konsistens, og det er ikke på grund af sorten, men fordi de egentlig kan betegnes som umodne. Denne tidlige høst af kartoflerne gør, at de indeholder mindre stivelse og væske end de kartofler vi normalt spiser.

Kartofler har historisk set været rygraden i det danske køkken, indtil de små rodknolde blev om ikke fortrængt, så i hvert fald trængt op i en krog af bl.a. ris og pasta. I det nye nordiske køkken spiller kartofler igen en vigtig rolle. Kartofler har nemlig stor næringsværdi og indeholder betydelige mængder af kostfibre, vitaminer og mineraler.

Læs med nedenfor, når vi klæder dig på til at få det bedste ud af de nye danske kartofler.

Kartoflen er rig på C-vitamin og langsomme kulhydrater, og så giver den helt utroligt mange muligheder i køkkenet: Den kan moses, bages, friteres, koges, bruges til suppe og serveres i både kold og varm version. Vi må ikke glemme at holde af vores gode gamle kartofler!

 

TILBEREDNING AF NYE, DANSKE KARTOFLER

De nye, danske kartofler behøver ikke den store forberedelse - de skal blot skrubbes let og dernæst koges til perfektion, og nydes præcis, som de er. Du kan prøve at tilsætte en stor håndfuld krydderurter til dit kogevand, da det vil give de nye kartofler lidt ekstra smag, og så skal du huske at salte vandet rigeligt, inden du koger kartoflerne. Vandet skal smage af havvand så kartoflerne også får noget af den salte smag.

 

Da kartofler har et højt indhold af stivelse, tæller den ikke med i kostrådenes anbefalingen om et dagligt indtag af 600 g grøntsager. Men kartofler har mange gode egenskaber, den mætter en del og indeholder også mange vitaminer, især hvis du vælger at beholde skrællen på.

GRILLEDE NYE KARTOFLER

Sommer rimer ikke kun på nye kartofler, men lige så på grillmad. Så hvorfor ikke kombinere de to ting? Kog kartoflerne med salt i 6-8 min. på svag varme - de skal stadig have bid. Sæt kartoflerne på spyd, pensl med lidt olie, og drys med havsalt. Grill kartoflerne på en varm grill i 3-5 min. i alt, husk at vende dem nogle gange, så de får lidt farve og sprød skal på alle sider.

 • Opskrift på madbrød med kartoffel

  Opskrift

  Kartoffelbrød

  Kartofler, rosmarin og olivenolie indbages i hvedebrødsdej a la calzone-pizzaer. Brug kartoffelbrødene som tilbehør til fx en suppe eller en simreret eller spis dem som et helt lille måltid med en grøn salat.

  Opskrift

Kartoflen gør sit indtog i Danmark

På trods af intensive kampagner lykkedes det først i løbet af første halvdel af 1800-årene at få danskerne til at indlemme kartoflen i den daglige kost. Til gengæld opnåede den i slutningen af århundredet en status, der gjorde et hovedmåltid utænkeligt uden sovs og kartofler.

Det at servere kartoflen som en grøntsag i en salat med syrlig eller sursød-dressing er kendt allerede fra tiden lige efter år 1800, hvor kartoflen blev serveret på denne måde som en af mange retter i et hovedmåltid. Den varme syrligt søde kartoffelsalat optræder første gang sent i århundredet i en af de talløse nyudgivelser af Madam Mangors kogebog. 

EN FAST KARTOFFEL

En kartoffelmad eller kold kartoffelsalat kalder på en fast kartoffel. Find en god fast sort til formålet. Bellinda, Alliance, Hansa eller eventuelt Linzer er gode. Sørg for, at kartoflerne er cirka lige store, så de koger færdig på samme tid. Skær evt. de største ud. Dæk kartoflerne med vand og tilsæt salt - det fremhæver smagen. 

Sæt kartoflerne på blusset, og når kartoflerne er kogt ¾-dele færdige, så tag kartoflerne af varmen. Lad kartoflerne trække, indtil de er møre. Tjek ved at stikke en urtekniv i en af kartoflerne - den skal føles fast, men glide let af kniven.

 

 

TIP! Skal du koge kartofler til smørrebrød, salater eller i andet, hvor de skal bruges faste, så skal du koge dem med salt for at give smag. En huskeregel er 6 gram salt per liter kogevand.

Kartoffelkompot med friskost og løvstikke


De nye kartofler egner sig ikke kun til at blive serveret hele, men smager også fantastisk i en kartoffelkompot. Kartofler i en kompot knuses blot let, fremfor at blive most helt ud som i en kartoffelmos. Kompotten kan f.eks. serves som tilbehør til frikadeller, lam, fisk eller grøntsagstilberedninger.

I denne opskrift skal du bruge:
1 kg nye kartofler
Havsalt og friskkværnet peber
15 g smør
40 g friskost
½ bundt løvstikke

Sådan gør du:
Vask kartoflerne grundigt, skrub lidt på dem med en svamp eller en børste – de skal ikke skrabes – og kom dem i en gryde med vand og salt. Bring gryden i kog, og kog kartoflerne i 8 min. på svagt blus. Sluk så for varmen, og lad kartoflerne trække i yderligere 8 min. i det varme vand.

Hæld vandet fra kartoflerne, men hæld det ikke ud – du skal bruge lidt af det til kompotten. Mos kartoflerne let med et piskeris, og rør
mosen igennem med koldt smør, friskost, salt, peber og hakket løvstikke. Juster konsistensen med kartoffelvandet, brug lidt
ad gangen, da kompotten ikke må blive vandet.

Vil du går all in og lave alt dit tilbehør selv, hjælper vi dig gerne på vej. Prøv vores opskrift på hjemmelavet ketchup smagt til med æble og anis. Agurk- og radiserelish, der ikke kun er et frisk indspark på din hotdog, men som passer godt til al verdens grillmad. Eller hvad med en grønnere hotdog, som bl.a. serves med langtidsbagte cherrytomater.

Vidste du, at kartofler opbevares bedst på et køligt, mørkt sted uden for køleskabet. Du kan også bruge køleskabet, men ved den lave temperatur sker en omdannelse af noget af kartoflernes stivelse til sukker. Det gør, at kartoflerne branker lettere ved stegning. Det betyder ikke meget, hvis kartoflerne skal koges, men skal du fritere eller råstege dem, skal de helst ikke forbi køleskabet først.

 • Opskrift

  Kartofler med persillepesto

  Skønt tilbehør til grillmad, kødretter og fisk. Vores persillepesto kan købes, hvis det skal være nemt og gå stærkt, eller du kan lave din egen. Den grønne kartoffelsalat toppes med ristede solsikkekerner.

  Opskrift

UMAMI

Vidste du, at kartoflen er en god kilde til umami?

Kartoflen indeholder aminosyren glutaminsyre, som ved tilberedning er en kilde til umami – den femte grundsmag. Kartoflen er altså en god råvare at bruge i retter med mindre kød, som ellers er vores vanlige kilde til umami.