Månedens råvare Asparges

Asparges er en sand forårsbebuder, og en delikat sæsonråvare. De danske asparges findes i to varianter - de grønne og de hvide - og spirer som regel i maj og juni, men en mild vinter gør at vi ofte allerede kan nyde dem i april. Det er ikke bare farven der er forskellig på de to typer asparges, men også hvordan den smagfulde asparges bliver dyrket og hvordan den skal tilberedes.

 • Grønne asparges

  De grønne

  De grønne asparges får sin farve fra sollyset,
  fordi den vokser frit op af jorden, uden tildækning.
  De grønne skud er nemme at have med at gøre. Den kan nydes rå i friske salater, men også bagt, stegt og kogt smager den skønt. Uanset om du har lyst til at bruge den kogt i en suppe, bagt i tærte, rå i en salat, så skal den bare skylles og derefter skal bunden knækkes af.

 • Hvide asparges

  De hvide

  Den hvide asparges er dækket til med
  jord under dyrkningen, og undlader derfor
  at tage farve af sollyset, hvormed den bliver hvid. Den hvide asparges kræver lidt mere tilberedning end den grønne, den skal først skrælles, hvorefter du kan knække det nederste af.

 • Asparges

  Den delikate asparges i madretter

  Aspargsens sarte bitterhed, subtile aroma, den særegen konsistens og måden den brister på når man spiser den - gør den til en yndlingsspise hos mange. De friske skud suppleres godt af en cremet rygeost og nogle sprøde salatblade, på et stykke godt brød eller i en cremet tartelet.

  Opskrift på tarteletter

Sådan bevarer du bidet

De grønne asparges skal kun koge 1-2 minutter, hvorimod de hvide asparges ofte er lidt større og er lidt mere seje, derfor skal de koge dobbelt så længe, 2-3 minutter - for at bevare det helt rigtige knæk.